Sabtu, 31 Disember 2011

Persamaan antara HRMIS dan binatang named SLOTH...

Korang pernah dengar haiwan a.k.a biantang nama SLOTH?

PErnah tengok how its looked like?

Ni haa...

Dengan google search, korang leh cari haiwan nih...

Korang pernah dengar HRMIS? owhh... soalan ni hanya untuk kakitangan gomen jer..

Semalam merupakan last due date untuk kami the gomen's staff submit S.K.T ( sasaran kerja tahunan ) bagi yang ada penambahan sebab tukar cawangan/bahagian & LNPT ( Laporan  Penilaian Tahunan ) untuk semua staff...

Bak kata PN. Fitri kat sini semalam... kami disuruh + dipaksa menggunakan sistem nih sebab kononnya jabatan kitorang jer yang masih ketinggalan dalam bab penggunaan HRMIS tu...cehh... aku tengok jabatan lain tu ade jer yang tak pakai HRMIS ni... kecoh jer...

Bile query, diorang bagi alasan sebab kitorang ni gemar masuk lasssstt miniiiitt !

Arghh... takde maknanya... last minit ke, low minit ker, awal minit.. ape ke...memang HRMIS ni lembab !

Mungkin sebab sistem ni masih baru...... ermm... tak tau la kan !

Aku jamin, kalau tak payah guna sistem tu... awal2 lagi aku dah leh submit LNPT kat officer aku. Dah leh settle awal dah pon!

Back to title... Persamaan mende ni ngan menatang tu... LEMBAB!!!!

Mati2 aku ingatkan broadband aku yang buat hal... ghupe - ghupenyer... HRMIS ni yang...........!!!!!!!!!!!!

Lu pikir la sendiri...

Jumaat, 30 Disember 2011

Dua budak botak comel...!!

Khamis, 29 Disember 2011

Gosip hangat di opis aku hari ni...jom baca!

Ngeh3.. takde pape sebenarnya tapi... nak gak share kat sini...

1. Pegawai terbaik bulanan Perhimpunan Setia yang agak nan hadoo... erkk..!


2. Terkejut dengar teman sepejabat di buang kerja... adeiihh...!
3. Juga dapat tahu ada pegawai atasan yang diturunkan pangkat... *gatal mulut jer nak cakap... padan muka...! tapi.. aihh... tak baikk..!! no... no... no...!hati kena suci...he3
 4. My senior masih di tahan di wad GH sebab sesak nafas since jumaat lepas... khabarnya dulu dia pernah de penyakit asma, dah ok... la ni dah mai balik sakit tu...

5. Tahniah to ATUK CDN...! Akhirnya dinaikkan pangkat...! Dengar khabarnya penempatan Atuk di Sabah.. AKMAL Sabah maybe... Hari tu macam dah merajuk nak pencen awal...alih - alih la ni aku dengar tak jadi pulaaakkk..!dah naik pangkat...takkan nak pencen awal kot kan..! Dapat lak dok Sabah... seafood murah2... 

6. Hu3... result KPSL W 27 dah keluar hari ni... hari tu excited sangat nak tau result... tapi bile dengar khabar geng2 HQ semua kantoi.... i say..man..!!! Biar betik..!! Takkan la semua kantoi habih... Ni yang tak mau dengaq result nihh... hu3... seram !!

Hotel Epal... kami yang pertama

Hari tu kan aku de buat siaran langsung dari Queensbay... ekeh..keh..keh.. silap.. dari hotel depan Queensbay.. tu aku dah citer kat sini..."kami yang pertama..!"

Saja nak pukui canang... ha3...

Member - member en. aus yang keje kat balai sana dok tanya kitorang dok hotel mana ? Bile en. aus jawab dok hotel kat Queensbay... masing - masing terkejut... terkedu bagai...ha3

Maunyer tak... diorang terbayang kitorang dok hotel nih..


Yang harga 1 malam dalam lingkungan RM 200 ++...

Ha3... Takde maknanye kitorang nak mengidap kat hotel ni... agak - agak la kan? ukur baju di badan sendiri... 

Rupanyer diorang pon tak tau... ade 1 hotel bajet baru kat area Queensbay nih... 

Tapi masa tu tak dan nak topup gambar... so, hari ni... aku nak tunjuk sikit gambar hotel tu...


Amacam? cantik tak? Hijau jer kan? Baruu... gituler... Hotel ni asalnya dari restoran makan... Tokey tu buka restoran dengan sorang lagi share partner... tapi sebab yang tak dapat nak dielakkan... tokey ni beli kedai tu and buat hotel... tu la diaa...

Our room at level 2....

Nite view... Gambar yang besar tu snap dari bilik hotel... agak 'blur' sikit sebab de pantulan cahaya dari cermin tingkap hotel...


View inside the hotel room... comforter, cadar...all white... tapi memang syiokk.. siap de yang berbungkus titon...he3...

Chopp...!! yang penting, bukan aku ekk..!! ha3...


Ini budak... tengah skodeng baeekkk punyer...hi3..!

My comel sweetheart... sementara .tunggu yang lelain bangun titon, dia cuci mata... tengok aper?

Ni haa..


Taa daa...

View pagi di Queensbay... sangat tenang...!

Sabtu, 24 Disember 2011

Kami yang pertama...!

Korang ke mana weekend nih?

He3..ni liputan secara langsung dari Queensbay...err..dari depan bangunan Queensbay sebenaqnya..

Aih...? Queensbay?... Ha3... Ya..aku di Penang sekarang... Cuti cuti Malaysia kononnya... Gamble jer.. Last minit punyer plan lepas dapat gaji ari tu.

Berani matik punya plan... Bayangkan la... Main datang jer ngan tak booked hotel semua tu..

Tapi memang kitorang bernasib baik. Lepas puas dah berpusing2 kat Sg. Nibong tu sampai tension2 bagai... Kitorang jumpe hotel ni.. Apple hotel. Betul2 depan Queensbay ni haa...

Yang best tu... Hotel ni bsru nak buka... Esok perasmian diorang. Yang makin best...we are the first family yang dok menginap kat sini...ha3..

Tu pon pas en. Aus slow talk baeeekkk punyer...he3... Besides... Takkan diorang nak tolak rezeki kan?... Tokey cina... Biasanya memang diorang ok punye lah... He3

Harga pun best... RM 128/nite... Suker tak... Mesti lah suka...! Bajet giler ! De tv... Tapi malam ni lom leh guna lagi. Toilet pon ok... Baru kan... Sti la ok..!

Waterheater, air-cond.. With 2 queen size beds... Sangat ok!

OK... Now aku nak beradu... Gambar... Tunggu la aku balik nogori dulu..ngeh3... Selamat bercuti semua!

Jumaat, 23 Disember 2011

Bila rakan setugas ditembak...

Hangat isu ni kat forum... macam - macam yang diorang tulis.. ada yang simpati tapi lebih ramai yang komen tentang rumah dia pulak.

Sedihnya pemikiran diorang nih... ye lah... nak salahkan diorang pon tak boleh jugak. Diorang bukannya tau citer sebenar. Bukannya kenal pon mangsa tu..

Sibuk jugak dok citer pasal gred dia... yang mendoakan dia cepat sembuh? Memang takdelah.. tapi... al-hamdulillah... berita yang aku dengar, mangsa dah stabil. Semoga beliau cepat sembuh...

Dia bukan la pegawai gred besar.. Dia cuma pegawai sokongan yang sentiasa menjalankan tugasnya dengan jujur.... dan hasilnya... dia dihadiahkan dengan 2 das tembakan daripada 15 das tembakan yang dilepaskan. 
Biasalah... dalam hidup ni nak jujur sangat susah... ! Pahit dan getir... anugerah yang diterima pula... berupa ugutan dan pertaruhan nyawa... sedih...tapi tu la hakikatnya...!

Kalau korang tanye, dia kena tembak sebab hal keje atau peribadi...? Fikir - fikirkan la ayat aku di atas... selamat berfikir...


Khamis, 22 Disember 2011

S.B.P.A ditangguhkan... berita baik ker?

Muahahaa.... takde maknanya... Memang dia cakap tangguh, tapi tak sebut pon tangguh sampai bila...

Taaapiii... sain jer lah... aku pon nanti akan sain jugak. Biasalah... perkara baru, memang payah sikiit nak terima.

Tak semua orang boleh terima perubahan dengan segera. Ada yang boleh, ada yang perlukan masa... tapi lama kelamaan diorang akan terima jugak.

Termasuk la aku... he3... yang mendatangkan kebaikan, tak susah orang nak terima. Lain la kalau yang sebaliknya...

Note : Cantik duit kertas yang baru tu kan?


Kalau nak tengok gambar duit kertas lama..korang tengok kat sini....blog budak technician.

Ter'motivasi' dengan S.B.P.A ?

Ha3... lupekan semua perkara yang memeningka kepala tentang S.B.P.A tu sekejap. Disebalik rama yang kurang senang dan kurang berpuashati dengan skim baru tu... 

Kat opis ni nampaknya ada yang lain. Ni kisah sorang pakcik, terkenal dengan gelaran "Mat Slow" kat opis nih. 

Dalam skim sekarang dia cuma gred R1 aje..  Since aku tukar kat bahagian Pengurusan ni, aku tengok pakcik ni lebih banyak buat hal sendiri. Dok diam jer kat tempat dia. Nak dengar suara dia tu bukan main payah lagi. Ye lah... orang pon takde nak bercakap sangat dengan dia. Memang patut la dia dok diam2 kan? he3...

Tapi since gred dia bakal dijumudkan dalam skim baru ni nanti ( S.B.P.A )... ada perubahan besar lah kat pakcik tu. He3... Ye lah... dari gred 1 naik ke gred 11... jauh tuuu...!

Padan la dia berubah. Dari pasif, becomes to active person. Suaranya juga dah semakin kerap kedengaran... ha3... Kalau sebelum nih dia banyak duduk jer kat kerusi dia tu, sekarang ni...haa.. dia dah mula nak buat macam - macam keje... Dulu nak nampak dia pegang pen pon payah... Sekarang... opss... baru - baru ni dia sibuk menyalin tugas - tugas yang dia akan buat nanti... he3... bagus kan?

Pergerakan dia dalam opis ni semakin cergas... betul2 bersemangat... 

Mesti dia senang hati dengan skim baru nih. Kalau sekarang ni, dia cuma jaga biasa jer... Lepas skim baru ni nanti... dia bukan jaga lagi... tapi dah jadi pegawai...hahaaa.. pegawai ape? jeng... jeng... jeng...!!

Pegawai keselamatan lah... eh... bukan... tapi pembantu operasi... hebat tak? Acik dah jadi powagai ( pegawai ) nak oii..! Agaknye tu la yang pakcik tu pikirkan, kan?


Sori.. gambo tak berapa jelas. Aku snap dari jauh jer... he3.. Nampak susuk tubuh macam bayang2 hitam tu? Tu la dia ... Mat Slow. Dari tadi dok tekun buat keje. Tak tau la buat keje ape... Ngeh3..

Takpelah...sekurang - kurangnya, ada jugak la penjawat awam yang ter'motivasi' dengan adanya S.B.P.A... Motivasi diri ke arah yang lebih baik...

Note : ... pastinya bini2 dia turut gumbira...ha3... opsssssss...!!





Nasi Siam...

Akhirnya... selepas sekian lama, hari ni dapat gak aku merasa 'air tangan' Kak Gee...

Wow... sebut pasal 'air tangan' Kak Gee... he3... memang best ! 

Hari tu dah dengar dah diorang cakap nak mintak Kak Gee masak something..

Aku ingatkan diorang nak buat esok... rupenya hari ni...ho3..

Best..!

Sori la... gambar takde... he3... sedap punye pasal, sampai lupe nak amik gambar...hahhaa

Rabu, 21 Disember 2011

Sukar nak paham S.B.P.A?

Jangan risau... ramai yang pening. Dah la nak kena sain last minit. Time ni pulak ramai yang dah de agenda amsing2.. mana dengan nak cuti2 Malaysia.. mana dengan nak uruskan pesiapan anak2 lagi...

Mengenangkan duit yang keluar macam air je dah buat kepala pening.. ni nak pikir plak nak pikir pasal S.B.P.A yang semacam tak adil. ho3... dah macam " tikus membaiki labu"... nampak macam nak membaiki tapi rupa macam makin teruk plak... he3...

Semacam tak telus... maaf...tak perlu nak saman aku ke nak senarai hitam kan aku ker.. ape3 je lah. Ni  cuma pendapat aku jer... Baru jap ni, aku dapat info terkini. 1 lagi warga jabatan kerajaan yang sama level dengan aku juga nampaknya meradang dan tak puas hati dengan skim gaji baru ni...ha3... tu bukan petanda yang baik tau !

Teringat kata Cuepecs... kumpulan sokongan adalah kumpulan paling ramai kalau nak dibandingkan dengan kumpulan yang lain. Kalau dah ramai yang tak puas hati... wahh... ini memang petanda sangat tak bagus... Tapi... ye la kan... macam aku cakap sebelum ni... kuli jer... kalau la ada yang mendengar dan sudi membantu...alhamdulillah... he3..

ok... cukup dulu episod meroyan aku untuk hari ni... ape2 hal nanti.. aku roger.. roger korang semula ok...tataa...





Menyampah dengan isu pengiraan kenaikan gaji bawah S.B.P.A..

Ho3... ayat tak hengat donia punye orang nih... Sejak semalam lepas pegawai kanan Pengurusan buat taklimat pasal S.B.P.A, kecoh jap pasal pengiraan gaji...

Mesti la nak tau banyak mana kenaikan gaji kitorang kan? Korang pon mesti nak tau... bukan la tak reti bersyukur.. tapi sebelum nak sain opsyen S.B.P.A tu, kita kena la tau ape untungnya skim baru tu pada kita kan? Betul tak?

Semalam dok kira2 sendiri...wah...nampak cam dah cantik. tapi bile fikir balik...eh... budak junior aku yang tangga gaji kurang 1 dari aku leh dapat gaji sama banyak dengan aku? Skim baru tu la... aiiihhh... biar betik ! untung banyak la diorang...!

Ni tadi kira balik. Kali ni dah tanya betul2 kat pegawai yang buat kira2 gaji kitorang tahun depan... bile perhatikan betul2... ehhh...! RM 20.00 jer beza gaji aku sekarang dengan yang tahun depan punyer? Wahh... elok2 aku dok kat tangga gaji T6 untuk tahun depan under S.S.M, tapi bile masuk S.B.P.A dah jadi T4 plak... turun?! amende nih?

Pegawai atasan? owh... diorang naik ikut peratus... Bayangkan eh... kata lah gaji pokok diorang RM 7000.00. Kalau lah penilaian prestasi diorang stakat dapat 90 peratus jer pon... cer kali kan 7000.00 tu dengan 8% ( rate S.B.P.A untuk pencapaian SKT antara 79% hingga 95% )... dapat berapa diorang dapat? 

RM 560 ! Hahaa.... banyak kan? gaji dah besar, makin bertambah besar... yang gaji kuli...tetap makin jadi kuli jer rasanya.. yang untung pegawai atasan dan gred 11 yang mana dijumudkan gred 1 hingga gred 10... sebab... kenaikan diorang tinggi..

yang gred 17? ho3...kami kena sedar diri... timun tetap timun... tak boleh lawan durian. dah la nak naik pangkat pon berpayah - payah... gaji pon camtu gak...keje? tok sah cakap...keje pegawai atasan pon kadang dilambakkan ke kuli yang tersepit nih... 

Pedas? Cukup pedas? terbakar? ha3... aku cume nak luahkan kemarahan jer... nama pon manusia... mane la mampu nak bersikap adil kan? boleh ker?

Nak saman? tak payah la... ni pandangan peribadi aku... nak kata aku emosi? memang lah... opsyen tu plak jenis paksa punye... mestilah emosi ! tapi nak buat camne...emo sangat pon, kesudahannya nanti, aku tetap takde pilihan. Tetap kena sain gak opsyen tu...

Baik aku berhenti sekarang... makin mengarut kan... tak pasal jer...ha3... payah bile dah meroyan nih...errkk..!!






Wanginye...bau pontianak? polong? ke... langsuir tu?

Haiihh... tak tau la sape yang bawak durian nih... Harum semerbak betul baunyer... Pening plak kepala dibuatnya... Adeihh... Ni la dia... selagi belum habih musim durian... memanjang la bau durian ni muncul.. Time ni lupekan pasal bau minyak wangi ke ape ker... one drop perfume ker... takde maknanye semua tu... 

Sebab semua perfume tu tak mampu lawan kehebatan bau durian... boleh kasi pening kepala wooo...

Tapi kan... bile sebut pasal bauan harum ni.. teringat masa aku keje kilang dulu. Balik dah malam, lalu plak kat kawasan kebun getah... ngan takde lampu jalannyer... dengan tingkap keta terbuka... tetiba...

Kat 1 kawasan tu, elok jer aku ngan kengkawan lalu... huiihhh... waaaangi sangaat!! 

Sungguh... tak pernah la aku jumpe lagi bau wangi macam tu... segar sangat rasanya... tapi.. bau wangi tu cume sepintas lalu je la.. masa tu cume dok terpikir..eh... ape yang tetibe wangi nih? dalam kebun separa hutan plak tu kaann...he3... korang agak2 bau wangi tu datang dari mana?

Langsuir ker? Pontianak ek? Ker cik Polong? hmmm... tak sure plak... tapi...subhanallah... wanginya tak terkata.... sib baik pastu takde bau busuk ke ape ker... walaupon masa tu ade gak ler yang celupar mulut dok tanye..

"eh..wanginya... bau ape ni?"

errkk... kuat plak tu...sabor je lee... 







Blog Walking... Colours of life..

Hari ni rajin pulak nak BW... pilihan aku.. ni haa.. http://geeryder.blogspot.com

Disebabkan header dia simple jer... tak dapat la aku nak tunjuk kat sini..

Entry yang buat aku tersenyum sorang - sorang...

Sukahati dia jer nak kencing kat ....

Haa... nak tau kencing kat ner? Korang bacalah sendiri... tapi keletah budak2 kan...! memang syok la baca...kih3..


Ape kena - mengena plak ngan keta mainan nih? jeng..jeng...jeng.... korang baca la sendiri...he3


**Psssttt... aku suka tul icon ni since tengok kat blog kotak bulat tu... bukan nak tiru dia ek..tapi sebab suka sangat kat icon ni...ha3... comel jer..

Selasa, 20 Disember 2011

Telor ke telur?

He3... tetibe je nak cakap pasal telor dengan telur... ape cerrr?

Telor tu bukan telur ya... lain maksud dan sebutannya... telor tu cara sebutannya sama macam cara orang Johor cakap perkataan " Pegang"...

Tau camne orang Johor cakap perkataan " Pegang" tu? Ade yang dah tau tapi rasanya, ramai gak yang tak tau. Cube korang sebut perkataan "Tengok"...haa... camne? Dah sebut dah?

Ok.. sekarang, korang sebut perkataan "Pegang " tu sama macam korang sebut perkataan " Tengok" tu tadi... Bunyi lebih kurang jer kan?

Sekarang ni sebut perkataan "Telor" tu sama macam korang sebut perkataan " Tengok " tu tadi...

Dah? Ade beza tak?

Lain kan ? Meh belajar bahasa... Telor tu bermaksud loghat percakapan. Telur tu pulak... bermaksud... telur lah... ape lagi...?!! Ade paham? he3...

Tetibe berangan nak jadi cikgu bahasa plak...ha3...



Pssttt... pernah makan telur pindang? Tak ? owh... rugi lah... best wokk!!!

Skim Bodek Pegawai Atasan....?!

Tu bukan aku yang cakap ek... tapi tu la yang officemate dok kata since S.B.P.A ni diluluskan.

Skim Bodek Pegawai Atasan... tapi bukan diorang jer yang pikir camtu... aku pon sama. Lebih2 lagi lepas baca pekeliling pasal S.B.P.A tu ( malas nak link...korang tengok sendiri kat laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tu... ).

Tak payah tunggu S.B.P.A tu ade pon, sekarang ni berapa ramai kakitangan sokongan dah dinilai dengan adil? Berapa ramai kakitangan kumpulan sokong dinilai betul2 ikut prestasi kerja diorang? Berapa ramai yang dinilai dengan secara jujur? Berapa ramai?

Ada yang cakap, S.B.P.A ni ibarat skim meletak pisau di leher kakitangan sokongan... sebab... pegawai sokongan hanya boleh cakap "YA" dan laksana arahan.

Kalau kata "TIDAK" nanti, 70% confirm dalam tangan...

Kalau keje hakiki ok lah... tapi kalau keje tu di luar bidang dan tugas hakiki pegawai sokongan tu camne?

psssttt... sekarang pun masih ade pegawai atasan yang bersikap macam pemimpin Diktator tau ! Bapak kejam...! Luar nampak baik, tapi hati... berkarat...perghhh...! Hard to say but it's true....








Mane salon Muslimah?

Dah lama dah aku nak potong rambut. Last aku potong rambut dulu masa bile tah...hehee... memory short term gini la... mudah lupe.

Niat nak cari salon yang de sediakan tempat khas untuk wanita bertudung, tapii... sungguh aku lupe semalam. Kat carrefour ade salon camtu. Tapi dah namanya pon memory short term kan? Hari ni baru aku ingat...adeihh..

Harga boleh tahan lah... RM 20 untuk potong dengan blow. kalau tambah cuci, harga jadi RM 30.. cuci? takpelah... aku nak potong jer... biar ringan sikit rasa kepala ni... senang nak pakai helmet.. tak payah nak ikat - ikat rambut segala bagai tu... Fesyen? ikut jer la ape yang sesuai...

Yang penting masa tu cume aku je pelanggan kat kedai  tu and yang tukang gunting tu pon perempuan...! Potongan? Memang aku puas hati... cantik..!!

kredit to google
Yang mane 1 pilihan korang? hehee...

Isnin, 19 Disember 2011

Nota kaki aku hari ni...

Asalnye malas nak buat entry hari ni. Niat lebih nak buat BW jer... tapi... takpelah, ade sikit aku nak share kat sini.

Memula sekali, kan minggu lepas aku dok citer Payel demam, lepas tu Naufal dengan our nany pon demam jugak... minggu ni, alhamdulillah... masing2 dah nak ceria semula... Naufal dengan Payel dah sembuh sekarang.. Our nanny? hurrmmm... nampak macam dah ok tapi nampak macam belum betul2 sihat. Hope kak Roha sembuh cepat...

Perkara kedua... aku Bw hari ni ke blog...



Kenal dengan Mazidul Akmal Sidek? Ni haa blog dia...not actually tentang dia tapi more to his PF666 team activity... tentang paranormal...

Nak tengok hantu? jangan harap la... kat sini hanya fakta sahaja ok... kalau ade cita - cita nak tengok hantu, kat wayang gambar dah banyak...boleh la tengok kat situ... aku pun tak harap nak tengok hantu, just nak tau pengalaman diorang meredah malam ke tempat - tempat yang kononnya berhantu... nak pegi sendiri...ha3... memang tak la... he3...!

Perkara ketiga... ni ape kes? Adlin aman Ramli isytihar 'perang' plak ngan Chef wan...gara - gara Maharaja Lawak Mega... hurmmm... selalunya tiap - tiap jumaat aku memang tunggu la M.L.M tu. Tapi last week tak sempat tengok. Just dapat tengok result je... Adlin dengan BP tersingkir...

Semalam baru betul2 dapat tengok... cam biasa, Boboi... lawak menjadi... OSBON... sikit la terkucil... yang Pi Mai dengan Syok... level biasa jer... BP... terkucil jugak la... Adlin... sama gak terkucil... Nak - nak lagi bab dia melawak tentang JURI tu...hurmmm...something wrong lah..! Tak larat nak tengok tapi paksa jugak la...sori Adlin... hati ku terasa sengal...tak tau kenapa...


Ba-poloh ( berpeluh ) ketiak den !

Khamis, 15 Disember 2011

Naufal pulak demam...

Minggu lepas Nufail dah demam. Dekat seminggu gak la.. sampai panik kitorang dibuatnya. Tapi sekarang ni al-hamdulillah... Nufail a.k.a Payel dah sembuh...

Lepas je Payel kebah, isnin pagi tu pengasuh diorang plak demam... sampai hari ni, akak tu masih lum elok demam. Tak leh nak makan katanya... alahai...sian plak kat akak tu... lemah je aku tengok dia. 

Dari awal2 dia demam lagi aku dah pesan, kalau tak larat nak jaga budak2... tipon jer la aku. Kesian plak...

Kelmarin dia tipon, ingatkan dia tak larat nak jaga budak2... rupe - rupenyer bukan sebab tu. Dia call sebab hidung Naufal keluar darah... dia tanye nak buat camne? 

Aku takde la risau sangat. Bukan sekali tu jer dia kena camtu... dah banyak kali dah. Memang sejak seminggu ni Naufal tak reti dok diam. Ade je mende dia nak buat... Jap2 melompat2, jap2... main kejar2 ngan Payel ( walaupun Payel lum kebah dari demam... main tetap main... adeihh...)...

Tapi sejak tu, badan dia dah mula 'angkar' jer. Bahang sikit tapi aktif lagi. Malam tadi jer la baru aku tengok dia dok diam. Lemah jer... banyak tido dari main. Lepas makan ubat, dia terus lepak sebelah en.aus. Payel plak dok mengacau dia... selalunya Naufal yang menyakat Payel... malam tadi dah terbalik plak.

Kesian naufal... pagi tadi aku tengok mulut dia... macam biasa, ade ulser. bukan 1 tapi 3 bijik... besar gak la.. hurrmmm... tu la.. kurang minum air masak... panas dalam la tu... 

Lepas Payel demam, akak Roha ( my kid's nanny ) plak demam... Bile kak Roha demam, Naufal pun demam jugak... adeiihhh...!


Rabu, 14 Disember 2011

Jadual gaji baru 2012 dah keluar?

Ni kisahnyer...

Tadi aku pi bilik bos sambil 'kelek' fail repair keta kat tangan kiri. Sebelum masuk, aku dah skodeng dulu... he3.. kot2 la bos takde.. 

Sib baik ade... ngeh3.. aku tengok bos tengah leka tengok internet... siap cetak amende tah... malas nak amik tau, aku inform kat bos pasal fail2 kenderaan tu... nak mintak dia sain kelulusan, pastu ingat nak terus pi hantar ke C.C...

Tapi... harap je lebih... bos aku cakap

" Hah... jap... jap... saya tengah tengok gaji baru nih.."

Eh... ye ke? Agaknye dia pikir aku tak  percaya, dia tunjukkan aku 1 salinan bercetak tangga gaji... gred 22... 

" Takpelah kalau camtu tuan, saya tinggalkan fail2 kat sini. Nanti saya datang amik..."

Niat nak blah dah tu, bos aku jawab balik...

" Kang saya sain, saya tengok gaji ni dulu... keje tetap keje, tapi nak gak tengok gaji ni jap..."

"owh... takpelah tuan, ni bukan tangga gaji gred saya ni... kang saya tengok sendiri."

Aku letak balik kertas tu kat atas meje bos.Belum sempat blah, bos aku jawab lagik...

" Eh... ni haa... saya dah printkan. amik la"

Dengan ucapan timo kasih, baru la aku dapat blah dari situ... Sambil tu tengok gak la kertas yang bos aku bagi tu...

Ek elehh....!!! Ni bukan gaji baruuuu.... tapi ni gaji duluuuuuu.... ape daaa... bos... bos... erkk!

Sabtu, 10 Disember 2011

Cemas kerana Payel…Part 1

Ni kisah semalam.

Hari tu kan aku de kata yang dia demam. Pastu kan aku de kata yang aku tunggu panggilan dari pengasuh…
Haa… semalam, masa rehat tengahari, lebih kurang kul 1 lebih… pengasuh anak2 anta sms. Katanya, 1 badan Payel naik bintik2 merah… masa tu aku tengah order makan. Berderau gak hati ni.

Terus aku call akak tu… Payel tak demam ( lagipun aku masih bekalkan ubat demam yang doktor bagi ari tu sebab antibiotik tak habis makan lagik.. ) tapi dia cakap… Payel monyok jer… Takde mood sangat nak happy – happy cam selalu… Tangan dia, peha dia… dengan badan dia… yang lain takde plak.

Aku takde pikir lain… tapi… takkan Payel kena demam campak kot? rasanye awal – awal dia lahir dulu… dah de dah demam tu… Takkan kena lagi kot !?

Cepat2 aku balik pi beli air kelapa nak anta kat akak tu.. Memang de niat nak pi tengok Payel jap… Rupenye pastu akak tu de sms lagi skali mintak aku balik tengok Payel.

Masa aku sampai, PAyel baru nak lelap… Dengar je suara aku, dia terus bangun tak jadi tido.. Rasa nak nangis je bile tengok dia layu jer… memang de bintik2 kat badan dia….
cats
En. Aus takut Payel kena demam denggi jer… kan aku dah cakap… kawasan kuartes ni banyak aedes… memang BLACK – AREA  pon ! Dia pon balik gak tinggalkan keje dia jap. Bomba… mana leh suka – suka hati tinggalkan balai kalau takde urusan penting…

Since en.aus pon dah sampai, kitorang terus berkejar pi klinik Baiduri ( yang paling dekat ) tpai doktor takde. Masa tu dah kul 1.30… doktor gi makan. Kul 2 baru doktor masuk..

En.aus terus ajak gi doktor yang kitorang pi ari tu.. kena tunggu gak… doktor tengah sembahyang jumaat… en.aus dah serabut dah masa tu.. risaukan Payel… 15 minit tunggu… doktor sampai…

Mintak buat ujian darah… tapi doktor tu kata petang nanti baru tau keputusannya… eh… lambat ! kitorang nak tau keputusan cepat… doktor tu suggestkan kitorang gi Klinik Kesihatan kat situ…

Owh… doktor tu tengok gak bintik2 tu… dia cakap bukan demam campak… kalau demam campak… 1 badan naik bintik2 tu… ni tak… macam………………………………….???

Cemas kerana Payel… part 2


Doktor dah kata bukan demam campak… jadi…kalau bukan demam campak… ape dia? Doktor said, macam demam denggi tapi dalam proses nak sembuh dah…hu3… kecut tali perut aku !

Masa tu dah kul 2.10 petang… kitorang decide nak gi Klinik kesihatan tu… ( ala… yang baru kat Senawang tu.. ) Nasib baik la masa tu tak ramai orang… Lepas register… terus masuk gi jumpe doktor… aku ingat nak kena tunggu sampai kul 2.45 ( time gomen rehat ari jumaat 12.15 petang sampai 2.45 petang.. ) petang… masa tu jam baru 2.15 petang… alamak…! Lama tu….

Lupe nak mention, Naufal takde... kitorang tinggalkan kat akak pengasuh tu… Back to the story… rupenya ade doktor yang standby… lega…! Lepas citer kat doktor, request check darah… hu3… bab ni aku tak tahan..

Aku ingat diorang cucuk pakai picagari. Cucuk, tarik omboh picagari tu pastu cabut.. Cam selalu tu kan…
Ni Taaaaaakkkk! Nurse tu cucuk pakai muncung picagari tu jer, just muncung tu semata – mata… takde body tau…. pastu…tau camne nurse tu amik darah tu? HU3… macam tadah air dalam cawan. ha… camtu la… nurse tu tadah darah Payel dalam tabung kecik… harrrgghhhh…!

Payel dah meraung dah masa tu… mesti sakit… nurse tu cucuk kat belakang tangan kiri dia.. tempat yang tak berapa nak ade daging tu… harus la sakit…!! Masa amik darah tu, en.aus yang hold tangan dia. Aku just tengok dari tepi jer…

Keputusannya……………………………………..

Lepas doktor tengok keputusan ujian makmal, doktor senyum… Katanya… takde demam… result darah pon takde tanda – tanda demam denggi… erti kata lain… dia sihat. Takde demam denggi pon… keputusan ujian darah dia pon cantik jer…

Alhamdulillah… lega sangat !! Eh.. tapi kalau bukan, habis tu nape kuar bintik2 merah tu? Doktor tu pon pelik… Dia kat kalau demam campak, mesti 1 badan kena. Ni tak…

Doktor kata mungkin alahan makanan laut… macam ketam… KETAM?… hu3… me…memang ade alahan tu… Takpelah…yang penting bukan demam denggi… takut ler… demam denggi kalau tak betul2 jaga leh bawa MAUT… sebab tu kalau demam, aku sangat – sangat risau..

Tengok jam dah kul 2.45 petang, kitorang anta balik gi umah akak pengasuh tu… rupanye dia dok risau tunggu keputusan darah since aku takde sms or call dia masa gi klinik tadi… lama dia tunggu…

Mintak maaf la kak, kitorang pon dah risau sampai lupe nak contact.. masa tu cume pikir pasal keadaan Payel jer… Pas story semuanya… akak tu cakap minggu ni memang dia bagi budak2 tu makan lauk seafood jer… hurmm… mungkin sebab tu la kot..

Takpe lah… yang penting Payel takde sakit teruk… sampai opis kul 3 setengah… tak dan makan, tak dan rehat… demi Payel...

Jumaat, 9 Disember 2011

Mood 'pancit'

Memang... hari ni rasa macam kureng jer... macam tayar motor kurang angin... bosan pon ye gak... erkkk... orkkk...

Otak pon jadi lembab.. sama macam cuaca hari ni... mendung jer.... owh... harap - harap tak hujan ler rehat kang...

De niat nak makan spagetti bolognese ( chicken lagik! ) kat pizza dalam giant nun... semalam nak pi tapi ramai plak orang. gaya macam kebanyakkan diorang tu pekerja sektor swasta...

Ye lah... diorang kan baru dapat gaji minggu ni... chinese jer ramai... korean ade gak rasanya... uih... sebut about korean... kulit diorang gebunyer... putih diorang pergghhh... jambu !

Stakat ni aku selalu jumpe korean guy jer... yang lady tak pernah plak lagi...

Wokeh... habis dah mengarut setakat sekarang ni... nak sambung buat keje, plus... skodeng skali corak - corak manik...wuhuuu... cantik siott..! dah rasa macam tayar motor kembong plak....keh3!

Jom tengok reramai kat sini : Nora manik




lilymanik? ha3... tak tau la aku mane yang betul... tapi gambar ni aku amik kat fotopages nora-manik.. De banyak lagi yang cun2... korang pi la tengok sendiri...

Rabu, 7 Disember 2011

Tolong..!!! Buku log aku hilang

Errkkk... kusut serabut kepala aku sekarang nih... Tah mane peginyer buku log latihan aku tah... Time - time ni plak dia nak hilang...

Awal - awal hari tu tak nak plak hilang...adeiiihhh....

Dah lengkap dah buku tu.. tinggal nak update sikit jer lagi... alahai... mane lah kau pegi buku oii..?

Puas dah cari, dari kat opis ni sampai la kat rumah tadi... tak jugak jumpe.. last2 akutak sedar yang aku dah terlelap... sedar2 dah kul 2 setengah..

alamakkk...!! Bekejar pi keje terus... ni tengah poning kopalo lah ni... mano nak korek buku tu...? aduiyai... aduiyai...


Jom tambah follower


Yeayy... cik lulu buat segmen lagi... jom tambah follower!

Kenapa aku nak join? Sebabnye...

1. Syarat dia sangat simple... *takde syarat yang macam - macam tu

2. Senang nak BW kat blog - blog orang... 
*kekadang mati kutu gak masa nak BW sebab tak tau mane nak terjah...erkk

3. Memang aku rajin join segmen Cik Lulu...ngeh3... * Wa tak bodek arr... just being honest jerkk!

Done !

Selasa, 6 Disember 2011

Ke klinik jugak Payel hari ni....

Balik semalam, Payel nampak cergas jer... cuma tak berapa nak makan sangat. Pagi ni masa siap - siap nak pi keje, dia merengek. Aku raba dahi ngan leher dia... macam berbahang jer.


Aku decide bawak gak dia pi klinik sebelum masuk keje tadi.

Macam yang aku agak semalam... memang dalam tekak dia ade tonsil. Doktor tu cakap suhu badan dia naik sikit 38 darjah celcius... tekak ade bengkak sikit.. sebab tu la dia tak lalu nak makan.

Alang - alang tu, aku mintak doktor tu check telinga dia yang injured dulu tu...nak tau kisah tu..baca sini..

Tapi tak dapat nak tengok sangat sebab penuh ngan taik telinga...kih3.. last2 doktor cakap, nanti dia bagi ubat titis untuk cairkan taik telinga tu...

Sangat bagus cadangan tu sebab... since kejadian tu... each time nak bersihkan telinga, Payel mesti meraung kuat2... trauma agaknye... memang dia cukup takut kalau aku nak bersihkan telinga yang injured tu... sebelum kejadian tu dia ok jer... siap berebut ngan Naufal lagik... Kesian Payel...hmmmm....

Tadi doktor bagi ubat demam ( bertambah la koleksi ubat demam kat rumah... erkk ), ubat antibiotik, pil vitamin..  mula2 tengok pil vitamin tu... buntang gak bijik mata aku.  pale dok pikir, camne nak bagi Payel makan ni? ( Takkan nak kena tumbuk kot !)

Rupenyer pil tu boleh dikunyah lah... macam kita makan gula - gula tu...Ooooooooooo.... baru la normal balik bijik mata aku ni...hihiii... Lagi 1, ubat titis telinga macam yang doktor tadi janjikan...

Total = RM 28.00... klinik swasta kan... nak gi klinik goment...erkk... ade klinik goment kat sini... baruuuuuuu...!! Tapi... paham - paham je la kan... kalau dah namanye klinik goment... korang leh bayangkan ler keadaannye... super lembab... nak2 lagi awal pagi ni... kalau nak dilayan cepat... kena datang petang... tapi tak sure lah berapa cepat diorang leh serve kita...

Stakat ari ni aku puashati ngan layanan dari klinik swasta ni. cume hari ni lambat sikit diorang bagi perkhidmatan diiorang kat Payel... Sampai dalam 8.10 pagi, tapi lepas kul 8.30 baru diorang layan. Sebab... pembantu klinik tu cakap...

" Kak, lambat sikit ye... untuk rawatan, kul 8.30 kang baru doktor nak buat. Sekarang ni doktor amik untuk sunat budak jer dulu.."

Hmm... nak wat camne? tunggu je lah ( sempat lagi pi sarapan kat kedai depan klinik tu... ). Tapi cume ade sorang jer budak yang bersunat tadi... aku tengok budak tu... senyum jer dia... Best ker kena sunat tu dik? he3...

Isnin, 5 Disember 2011

Takde call dari pengasuh..

Tadi time rehat dapat la aku lelapkan mata. Nasib baik rumah dekat jer ngan tempat keje...he3.. Lega sikit. Kalau tak, berat jer kepala nih..

Dalam pada tu, tertunggu - tunggu gak kalau - kalau nanny my kids call. Takde...

Ok dah kot... tapi baru aku ingat, malam tadi lepas makan bubur... aku nampak macam air liur dia meleleh. Biasanya kalau macam tu, tekak dia de radang... Mungkin sebab tu la gaknye dia demam and takde selera nak makan.

Aku tau sebab, Naufal selalu camtu... Naufal dulu lagi kerap demam. Dalam sebulan tu kadang2 sampai 2 - 3 kali demam. Dah la masa tu aku bertugas kat kaunter. Memang payah nak cuti... hanya mengharapkan kat nanny diorang jer la.

Punca Naufal selalu demam dulu salah 1nyer tu la... radang tekak. Lagi 1, tu... mata ikan...err... ulser mulut. Puncanya... dia kurang minum air masak... 


Takpelah... balik kang aku belikan la ais krim vanilla untuk Payel... Harap - harap demam Payel terus kebah...

Stay - up jaga Payel..

Bermula dengan malam hari sabtu lagi aku dah rasa suhu badan Payel tinggi sikit. Tapi masa tu dia aktif lagi. Siang sabtu tu dia nak makan lagi.. Banyak ! Lebih dari 2 senduk dia makan. Kalau tengok saiz badan dia yang kurus tu memang tak percaya.


Malam tu masukkan ubat punggung sebelum tido.. ( memang ubat ni antara stok wajib ada dalam rumah since Ofal kecik lagi.. incase kalau - kalau badan diorang panas sangat... kalau tak, aku just bagi ubat air je.. )

Pagi ahad... Payel macam slow sikit. Mata dia yang bulat tu tak berseri cam selalu... layu jer... Aku bagi ubat minum. Lepas tu.. aktif betul dia. main bola, main kejar2 ngan Ofal... Tapi masuk petang jer, dia jadik balik. Mata dia layu jer... Tapi masa tu badan dia tak panas sangat.. Cuma dia tak nak makan.. Langsung tak nak !

Puas aku pujuk, tapi dia tak nak.. Dia cuma nak minum susu jer... Mane lah cukup... 

Malam tadi kesannya... badan dia menggigil... kaki dengan tangan dia sejuk macam ais.. sejuk sangat..! Pucat lesi plak tu... Hu3... risaunye aku.. aku tau macam mana Payel rasa masa tu..

( dulu aku selalu kena, memang tak leh skip makan.. kalau tak, badan jadi lemah sangat sampai menggigil 1 badan, 1 badan jadi pucat lesi... tangan ngan kaki sejuk mengalahkan ais... sangat - sangat sakit rasanya... sangat - sangat lesu  macam ... uiihhh... tak sanggup nak cakap ! )

Sebab tu aku usaha gak pujuk Payel makan, sib baik dia nak... Aku bagi dia makan sebanyak mana dia nak... pastu bagi dia minum air hangat sikit... alhamdulillah... lepas tu dia dah ok.. dah cergas balik... kaki tangan dah tak sejuk lagi... pucat pon dah tak nampak lagi dah... Cuma kepala dia bahang. Badan suam - suam kuku jer... Tak berapa nak main sangat.. Asyik meragam jer !

Dalam kul 11 lebih tu suhu badan dia naik tinggi.. Dah la aku tinggal 3 beranak je.. hasben keje malam tadi... Adeihh... Tak tunggu dah, aku basahkan badan  dia ngan air sejuk. Memang Payel nangis - nangis tapi, aku 'keringkan hati' gak. Kalau tak kang lagi melarat plak.. Menggigil - gigil badan Payel.. Kesian... Sekali lagi aku masukkan ubat punggung supaya dia dapat tido selesa lama sikit nanti... 

Tapi tak lama pastu, Payel berak la plak.. Pi balik ke toilet.. Sib baik ubat tu tak kuar skali ngan najis dia... Mungkin dah cair ( ubat tu kalau kita pegang lama - lama kat tangan pon memang akan cair, sebab tu kena simpan tempat sejuk )

Kul 3 lebih pagi tadi, Payel merengek... Badan dia naik panas balik ... alahai... Dah la bunyi anjing mane tah menyalak - nyalak kat kawasan kuartes tu... ( semacam je dengar hanjing tu menyalak... ngko rasa??? pelik tull??? )

Lagi skali aku basahkan badan Payel and masuk ubat punggung lagi.. Walaupun masa tu lom cukup tempoh 6 jam.. tapi mengenangkan malam tadi dia dah berak pas letak ubat punggung, aku tawakal... 

Lepas tu ingatkan nak tido... tapi aku risau nak tido... Dah tak peduli dah ngan bunyi hanjing yang pelik tu, aku layankan Payel main.. siap bagi makan ngan minum susu segala bagai... aku tengok dia dah segar..

( owh.. Malam tadi sebelum tido, dia leka main2 ngan abang dia sampai kul 1 pagi ngko!!  and sambil - sambil tu, dia asyik cium pipi aku tak berhenti - henti...hu3... selalunye berpayah - payah dia nak buat camtu... aduhai... )

Sampai kul 5 pagi aku bejaga... dah terfikir dah nak amik E.L jer siang nanti... Mak tak cukup tidor nak!! Demi anak punye pasal... Harap - harap 1 hari nanti anak2 aku sudi menghargai aku seikhlas - ikhlasnya... hmmm...

Tapi..al-hamdulillah... masa aku bangun semula dalam kul 6 lebih pagi ni, suhu badan Payel dah normal semula. Berkali - kali aku check... kepala dan badan dah tak panas lagi dah... haaaa.... lega sangat ! 

Aku dah pesan kat pengasuh aku, Kak Roha... kalau panas badan dia naik mendadak kang, cepat2 la call aku.. ( selalu kalau bebudak ni baru nak elok demam, aku mesti pesan camtu... tapi tak pernah plak dia call.. )

" Ye lah... tapi kalau akak tak tipon, tu maknanya takde ape - ape lah ye... "

Ye lah... aku pon harap - harap camtu... insya-Allah

Cume sekarang nih, mata panda aku dah macam mata.. hari - hari memang de mata panda ni... tapi hari ni lebih jelas lagik..he3 Tapi tu bukan masalah besar... Yang masalah besar sebenarnye... aku rasa sleepy sangat... rasa bengal jer kat kepala nih... 

Bawak scooter tadi pon dah rasa macam dok atas awan tu...hehee... hayal jer... erkk... Pandang orang pun rasa mata macam juling dah...he3.. Sib baik selamat sampai opis...penuh berhati - hati aku bawak scooter tu...

Psstt... Tak sabar nak tunggu waktu rehat tengahari... nak balik tidoo jap... ho3!..




Sabtu, 3 Disember 2011

Episod kali pertama cuci scooter…

Dah banyak kali sebenarnye en. aus suh ( suruh ) aku cuci scooter tu sendiri.
cats

Tapi banyak kali gak aku ‘mengelat’…  * Kebiasaannyer en. aus gak yang terpaksa tolong aku cuci kan scooter tu sampai berkilat. Muahaahaaa…!

Hari ni dalam sejarah, aku berjaya gak motivated diri sendiri untuk cuci scooter tu. Tu pon pas aku mintak tolong en. aus pasang double – stand tu..

Kalau nak harapkan aku, sampai tahun depan pon lum tentu aku nak cuci scooter tu… Sebab aku dah banyak kali try pasang sendiri double – stand tu sendiri… haaaaraaaammmm!! Hape pon tak jadi ! Sampai nak terbalik scooter tu aku kerjakan…kih3

Huhh… tak tau plak aku rupa – rupanyer leceh sungguh cuci scooter nih. Jenuh gak ler aku nak sental tempat – tempat sulit yang selit tu.. Sampai aku rasa macam nak jer cabut komponen scooter 1 per satu. Pastu basuh macam aku basuh pinggan tu haaa… hehee…boleh gitu? ( Senang lagik cuci pinggan mangkuk kat dapur tu… )

Dekat 2 jam gak ler baru siap ( banyak iklan ! sebab askar2 comel aku dah bangkit dari titon time tu… ). Baru la aku tau nape en. aus dok lama – lama ngadap scooter…hummm

Ni tinggal nak polish jer. En. Aus tengah keje. Dia kata tadi nanti dia balik, dia tolong polish kan.. Hahaa.. elok na ( benar ) la tu… aku tak larat nak cangkung lelama.. Rasa macam nak terkena buasir plak…adeihh… Tambah plak ‘drumstik’ aku yang besar nih…. hu3…. adoi teruss…!!

Jumaat, 2 Disember 2011

Roti inti kelapa...

Ha3.. ni tadi kes berlagak, time rehat yang panjang tadi kononnye tak nak makan... Kenyang la konon...!

Sungguh eksyen...heh..he..hee..!

Kesudahnya, dah nak masuk keje pas abis lunch hour tadi.. perut aku pedih kelaparan. Sebelum sampai opis, singgah jap kat 7-eleven kat ghumah tu...

roti kelapa kelapa roti

Tu diaa.. 2 peket roti... inti kelapa... why? sebab... aku sukeeeeeee...!!! Tapi brand lain - lain sebab yang jenis High 5 tu cume tinggal 1 jer...

Aku nak 2 peket... cari punyer cari... dapat gak la tapi brand... mighty white !

roti kelapa kelapa roti

Taa daa... Tengok ! Cantik kan inti dia? Yang ni High 5 punyer... Sebenarnyer aku de habit pelik sikit bile makan roti ni... Kebiasaannyer, aku akan makan rotinyer ajer... inti? hi3..aku campak ke tong sampah...

First time aku makan roti ni depan en. aus... dia pelik tengok aku buat camtu... marah plak dia..hehee... Katanye, 

" nape makan camtu? "

Aku jawab balik...

" Sebab inti kelapa dia tak sedap... roti dia jer best..!"

Tak tau la nape aku leh pikir camtu... tapi memang dari jaman bebudak dulu...gitu la yang aku rasa... * dulu inti kelapa tu kasar - kasar, pastu kering plak tu... sebab tu aku sedekah kat tong sampah jer... ngeh3..

Adekah roti ni pun jadi camtu? ha3


Lepas aku tengok isi yang berkilat tu... perghh... cantik sioottt...! slamat...! Slamat aku telan ngan inti kelapa tu skali sampai habis... he3...

Yang satu lagi? ermmm...korang tengok dulu la ghupe inti roti tu...


Kureng berkenan di mata ku ini... Hahaa... aku rasa korang leh agak ke mana inti tu pergi.... ahakss... *winkk..!!

* Demam Master Chef kan aku?!


Ustajah ke ustazah?

Kenal Catriona Ross?  Takkk..?? Ni dia orangnyer..



Dah kenal ? Pernah dengar citer pasal dia ? Hahaa.... bukan pasal salasilah atau sejarah penghijrahan dia yang aku nak citer tapi ni aku membebel sikit...

Dia dikatakan sebagai Ustazah Jadi - jadian... ape kisahnyer nih? Nape aku kesah? Ye la... dia antara orang yang 'terpilih' untuk berubah... Kalau dia dijemput ke mana - mana ceramah dan dia rasa dia yakin dan tau untuk bercerita bab agama.. ape salahnye?

Yang mendengar tu, kalau pon tak suka dia berubah jadi baik, kalau tak nak sokong perubahan dia tu, dok diam - diam udah ler... orang tu dah berubah jadi baik, kita patut bersyukur...bukan nak cakap gitu , gini segala bagai.

Sabor jer la bebanyak Cat..! Adat la tu... tiap perubahan ke arah kebaikan memang banyak dugaan. Cuma kena kuat semangat je... Bak kata allahyarham Tan Sri P. Ramlee... Cobaann..!!!!

BW :: Blog pilihan aku minggu ni

Blog pilihan aku minggu nih...


Kenape aku pilih blog nih?

Kalau tengok follower dia, popular gak la dia nih..

Nape nak promote gak blog popular nih? 

Senang... aku kan BW ari ni..  *ade plan nak BW setiap hari jumaat... tapi tak sure lagik

Sebenarnya aku tertarik ngan 1 entry dia nih...


Kat dalam tu dia de mention yang dia TAK SUKA minum nescafe

or 

kopi... Sebab kalau dia minum, automatik air tu kuar balik ikut hidung..

Cacat katanya..

Tapi.. ni aku nak gitau kat Cik Irine,

Bukan dia sowang je yang de masalah camtu..he3

ulpp...masalah ke? ngehh..

Ade sorang budak pon kena camtu. Anak member en. aus.

Masa tu kitorang plan nak pi Perlis, sebelum pi sempat la sarapan sama - sama.

Member en. aus ni order kopi... agaknye dak kecik tu nampak kopi tu hitam berkilat..

cantik plus aroma wanignyer tu... dia mintak la sikit.

Abah dia bagi jer la... 

Haha... elok jer dia minum... tak sampai berapa saat,

air kopi tu kuar balik ikut hidung.. laju...macam air paip..

Sebanyak mana dia minum, banyak jugak la yang keluar ikut hidung..

Terpinga - pinga budak kecik tu...he3... kesian.. last2 abah dia orderkan air milo.

Baru la dia dapat minum. Takde plak la milo tu terkeluar kut idung dia.

Sama ngan kisah Cik Irine tu

Kalau korang tak caya, bacalah tentang Cik Irine kat bilang an ke 24 tu..

Pasal budak kecik tu, aku tengok lobang idung dia pon dah jadik hitam..

Gara - gara air kopi tu la... sib baik dia tak nangis... hehee...

Khamis, 1 Disember 2011

Apek oh apek..! a.k.a Khairul Fahmi Che Mat

Dah banyak dah citer kuar pasal mamat sorang nih... Aku dulu pon takde kenal sangat apek a.k.a Khairul Fahmi Che Mat ni...


First time aku tau nama dia bile 'makcik' a.k.a officer ( 'makcik' tu panggilan mesra aku ngan officer tu...he3 )  aku asyik dok sebut nama dia masa aku bertugas kat kaunter dulu. Masa tu tengah heboh pasal 1 perlawanan. Masa tu jugak, diorang puji habis - habisan mamat sorang nih. Masa tu jugak, takde langsung kontroversi mengarut pasal dia muncul kat mana - mana.

Masa tu aku tanye ape hebatnye mamat sorang ni? Siapa dia? Then 'makcik' tu cakp gitu gini.... begitu, begini... ooo... gol keeper kelantan and gol keeper Malaysia rupenyer ( banyak citer pasal dia nih, search jer kat google ). Tapi masa tu dia lom jadi gol keeper utama Malaysia. Masa tu la nama dia mula naik...

Lepas tu, aku ade la ikut perkembangan mamat ni sesekali. Ape yang aku tengok, start dia ngan ex-tunang dia ( tak payah mention sape, 1 Malaysia dah tau nama dia kan! ) bertekak..( memang tak face to face...tapi on media ! Hebat ! Kecoh seantero dunia.. ) sampai ke episod putus tunang...

Masa tu la, macam - macam kontroversi pasal apek a.k.a Khairul Fahmi Che Mat ni keluar... Macam - macam... Yang paling kerap... hal perempuan... perempuan tu la... perempuan ni laa... ayyooo..! Lepas tu label dia as 'kaki pompuan'... 

Bile Malaysia kalah, orang buka citer pasal gosip dia... kaitkan plak dengan kekalahan Malaysia...! Amende la... Tu la manusia... kalau silap sikit, habis 1 pekung nak kecoh. 

La ni kan nama Apek tengah meningkat naik... macam2 la orang buat.. yang aku tengok lebih bermaksud nak jatuhkan dia jer... Aku bukan la nak backing Khairul Fahmi a.k.a apek tu sangat... Takde maknanye pon kalau aku backing dia...siapa dia kan? 

Cuma tu la...aku nak cakap.. lebih pada bebelan sebenarnye... bila apek cakap nak gantung but awal semata - mata sebab tak tahan ngan kontroversi peribadi... alamakkk...!! takkan nak mengalah kot...! 


" Tak perlu amik port kalau betul kau tak buat semua tu... tak perlu amik port kalau kau berada di pihak yang benar... sebab Allah dah janjikan hukuman pada setiap orang yang cuba menganiaya hamba-Nya... Allah dah tetapkan balasan pada orang yang menyebar fitnah... Pendek kata, kembali pada tujuan asal kau bermain bola... Tanamkan balik niat asal kau... "

Percintaan ? Perempuan ? Ada baiknya Apek a.k.a Khairul Fahmi jauhkan elakkan diri dari perkara - perkara tu buat sementara waktu... Sunyi? Banyak cara yang Khairul Fahmi boleh lakukan untuk isi kekosongan tu... Baanyakk caranya... Yang penting... ikut cara yang betul...

Sebab sekarang ni pantang kalau kamu buat silap sikit,... ade orang yang sangat suka dan sangat - sangat menunggu saat - saat macam tu untuk jatuhkan kamu !


p/s : tak suka nak bebel macam ni tapi... aku nak jugak bebel... tak kisah la kalau tuan punye badan tak nak baca... ( i'm not famous pon ! sedor diri...tak kepingin pon nak jadi glamer because me not giler glamer..! )

Masalah gigi jarang...

Semalam katanya bos baru kat Penguusan kitorang ni nak belanja makan sate. Aku ingatkan betul - betul la bos baru tu. Rupenyer bukan..!

Ex - bos yang belanja... katanya meraikan sempena dah dapat imbuhan pencen. Patut la aku tengok dia dok bimbit berbungkus - bungkus beg plastik.

Sate? Gigi jarang? Hu3... sate tu dia order 2 jenis. 1 sate daging, 1 lagi sate ayam... Aku amik dua - dua tu skali masuk dalam 1 pinggan...

Masa nak makan, tertengok alur daging tu.. alamak...semacam.. masuk je molot... alamakkkk ( again ! ).. Liaaatttt der ! Tapi dah amik, aku 'sesah' jugak la... kesannye... hari ni gigi aku rasa tak selesa. nak makan pun rasa cam pelik jer...

Semalam dah 'flos'..tapi still rasa tak selesa... adoiyai..!

Rabu, 30 November 2011

Buka pekung di dada..

Pernah tak korang alami suatu kejadian yang a bit memalukan dan yang bestnye masa tu takde sorang pon nampak ?

Ade tak antara pengalaman - pengalaman yang korang alami tu buatkan korang rasa nak tergelak bile diingat balik?

Lepas tu, korang buat ape? Simpan sendiri kemas - kemas dalam dada ker? atau korang 'gatal mulut' citer kat kengkawan and akhirnya korang digelakkan... yang mane 1?

Kalau korang digelakkan sebab buka pekung di dada tu... ade tak korang rasa marah..atau korang sama - sama tergelak?

He3... Aku? Kalau aku rasa nak share, aku citer gak kat kengkawan pejabat. Sebab, aku tak tahan nak gelak sorang - sorang... kih3... Ye la.. kekadang perkara yang terjadi tu memang aku terasa cam bongok jer... apesal la mende tu bleh jadi kat aku?

Bile citer kat kengkawan, leh la aku gelak puas - puas...ha3... bengong kah aku sebab rela diketawakan?

Nape tak citer kat en. aus? Sebab... akhirnye aku tetap gelak sorang - sorang ...hu3... en. aus susah sikit nak gelak because of silly thing like that... That's why la aku lebih suka share ngan kengkawan...ha3... Diorang nak kutuk, kutuk la ... nak wat camne kan..

Psstt... bukan aku jer camtu. Ade sorang officer ni gred 44 baru pas citer something silly happened to her masa lunch hour tadi.. He3.. kalau nak diikutkan, dia leh simpan sorang -sorang citer tu sebab memang masa tu takde orang yang nampak. Tapi... dia memilih untuk share with us and laugh together..

Menarik kan? he3... Ade gak kitorang kutuk tapi... berpada - pada ok ! Takde la main hentam ikut suka jer kutuk 'member' tu... Ketawa pon mesti berpada - pada jugak... Sebab biasanya bila dah terlampau sangat, tu yang jadi duka... bile dah duka... hilang terus kemanisan hidup. Langsung jadi tak seronok lagi dah...