Khamis, 27 Disember 2012

Terkunci...

Ceritanya............

Minggu lepas, member se-opis bercerita.... minggu tu giliran dia bertugas utk kunci semua pintu keluar masuk pejabat2 kat bangunan kitorang bertugas nih...

Lepas kunci semua pintu, brader ni trus pi kat mtor dia.. tentulah nak balik rumah... keje dah selesai... nak tunggu ape lagi kan?

Tiba2...

" ehh... *Koroy... laki den ( aku ) kek ( kat ) dalam tu laee ( lagi )... laki den terkunci dalam tu!!! " *nama sengaja ditukar bagi melindungi hak asasi penama sebenar...kih3..

^_^.... rupa - rupanya itu adalah suara salah seorang staff yg juga berkerja di pejabat kitorang yg sebenarnya sedang menunggu suaminya. Sang suami rupanya masih berada di dalam..

" Lahh.. mano den tau! Den ingek ( ingat ) takdo orang dah... golap ( gelap ) yo! ( je! ). Den kunci lah..!"

Tu citer en. Koroy... yg telah aku tukar namanya.. kah3...

en. koroy berkata, 

" tu la... yg suami gilo ( gila ) kojo ( kerja )... yg bini tak sabar nak balik rumah..! nasib baik bini dia ado ( ada ) tunggu kat luar... nasib baik den bolum ( belum ) balik umah laee ( lagi ).... kalau tak.. selamat !... buek ( buat ) kojo dalam golap ( gelap )! Mano den tau de orang! Lain kali pasang la lampu..."

FYI.. semasa kejadian, masa adalah selepas jam 5.30 petang... kalau tak pasang lampu... memang dalam pejabat agak gelap.

Aduhaiii... moral of the story... kalau pon seronok bekerja...... pastikan lampu pejabat menyala... supaya tak terjadi kes seperti dia atas... he3


credit gambar to : http://www.flickr.com/photos/azri/4189585749/

UPDATE : jawapan khas utk mama Maszull... he3...^_^

* suami isteri tu staff kami kat sini. Yg isteri dah tunggu kat keta sebab masa tu dah after 5.00pm... nak balik dah, tapi yg suami leka lagi kat dalam. buat keje. dalam gelap plak tu..tak buka lampu... yg Koroy ( telah ditukarkan nama..he3 ) ni Pembantu Pejabat... memang tugas dia tutup semua pintu lepas habis waktu keje... masa tu dah dekat kul 6 ptg, tgok gelap je kat dalam... so dia fikir takde org lah kan!.. tu yg dia kunci je pintu tu dari luar... lepas tu la yg si  isteri ni sedar suaminya terkunci kat dalam.. he3....

Rabu, 26 Disember 2012

Vokal... bukan sekadar rupa

Malam ni kan final... walaupun awal2 tu tak minat nak tengok... tapi bile en. suami dah buka... layannn je lah.


Vokal.. bukan sekadar rupa ehh? hmm.. betul lah tu... bukan rupa yang jadi ukuran tetapi sebaliknya bakat menjadi sandaran.. .wahh.. hebat ayat aku...he3.. ** macam pernah dengar je ayat tu.. tapi di mana ya?hmmm**

2 peserta... 1 lelaki... 1 wanita... pendapat aku... yang wanita tu.. sape? Mar... ok... dia... entah kenapa aku rasa nyanyian dia biasa2 je... ala kadar... kenapa ehh? takde kepuasan bile dengar...

Peserta lelaki... wahh... pusingan kedua... Dipenjara Janji & Opera Hidup... susahkan nak hilangkan bayang2 Awie dalam lagu2 tu..? Masih ada.. kalau tak, takkan Hattan selaku juri boleh bercakap " Awie hanya seorang... tak perlu ada 2 Awie.."

Sesiapa pun lah.. kebanyakkan peserta lelaki kalau bawak lagu Awie... mesti wujud lagi bayang2 Awie kat tiap2 bait lagu tu... tak boleh padam!

Ooohh.. tidak! ternyata kehebatan penyanyi otai masih hebat! Zamani... Salem... wahh... tulen! asli..! real...! vokal diorang... ternyata masih hebat...! masih memukau...


Aduhai Zamani... kenapalah kurus sangat? boleh kata dah tinggal tulang dgan kulit... aduhai... 

Pusingan ketiga.. aku suka part ni...ha3... Uchop.. peserta lelaki itu... kan tak reti sgat nyanyi lagu inggeris! malam ni kena pulak dicabar nyanyi lagu pilihan Mar.... so far... ok ape! takdelah teruk sangat bunyinya.. walaupon Datuk Hattan dah gelak2 kat bawah stage tu kan...!! Not bad! u rock!!!

walaupon..ziana zain kata... sebutan tah jadi caca merba... tapi still ok! Datuk Hattan kata, " aku pon tak reti gak nyanyi omputih... aku pon tak reti diction segala mende tu.. tapi bile dgar suara kau Uchop...."

Terpesona Datuk Hattan!

Pusingan ketiga... bak kata Datuk Hattan, " Mar... tak sangka u boleh nyanyi lagu rock dgan baik"... napelah pusingan pertama dgan kedua tadi macam kurenggg mantap?

Tapi..

Rasanya dah boleh agak dah kan siapa pemenang Vokal malam ni...ha3....

sumber gambar : credit to google search


Selasa, 25 Disember 2012

Muzium Tentera Darat Port Dickson...

Dah pernah singgah ke muzium tu? aku baru je lagi gi sana. Tu pon kebetulan de kenduri kat rumah kawan yg tinggal kat PD tu... otw balik dari kenduri, en. suami bawak aku dgan anak2 menyinggah kat situ jap... Mende la yg de kat muzium ni kan? Jom la tengok ape yg aku jumpe...


Mula2.. aku nampak kapal terbang ni... de lagi 1 kat sudut kanan tu... lagi besar dari yg dlm gambar ni... tak muat lak nak sumbat dlm kamera lhone...kih3... kidding!


Antara yg terawal kitorang jumpe... paling awal... keretapi... de budak kecik kat situ cakap... kereta bomba!  sebab kaler macam kereta bomba.. merah!


De 2 jenis keretapi.. yg ni dgan yg merah tu under construction.... aku tengok dari jauh.. .tak kuasa nak panjat... hee


Mula2 aku ingat, bangunan ni opis... igatkan tak bleh masuk... rupanya... dalam bangunan ni la bilik pameran... jap lagi kita tengok... kitorang nak pi cari toilet jap... mane ehh?


Sebelum jumpe tandas... aku terpacak dulu kat depan deretan motorsikal antik... tapi peh tu.. terus tak jd masuk toilet... he3


Lawatan pintu 1... kat sini ade penerangan pasal penubuhan awal ATM... siap de harimau awet yg besarnya.. pergghh... besar... harimau putih... simbol kekuatan agaknya... sebab tu diorg letak rimau tu kat pintu masuk... lain2.... de pameran pakaian terawal ATM  dll...


Pemandangan dari tingkat atas selepas melawat pintu 3... ehh... mane pintu 2??


Pintu 3 : era kesultanan melaka... tu de tulis kat papan tu... gelap ooo dalam tu... de kapal besar.... dengan replika anak2 kapal... siap pameran pelbagai jenis dan saiz keris... kapal... dan replika penjajah ikut era penjajah contoh macam... belanda... portugis... dll


Pintu 4?? haaa... baru aku tau..nape takde pintu 2? sebab pintu 2 tu adalah jalan keluar utk pintu 1... gitu la jugak dgan pintu 4... dah jom... to the next door... pintu 5...

yg ni lain sikit... masuk2 je dah dgar bunyi kuda berjalan... aiihh... kenapa? tiap kali aku melangkah... tiapkali tu la keluar bunyi tapak kaki kuda dan rengusan kuda... seram?!

he3... tak lah.. utk org yg penakut ngan hewan cam aku ni... pelik! rasa macam aku tengah naik kuda and kuda tu yg berjalan bawak aku melawat bilik 5 nih... 

rupanya, kat pintu masuk tadi ade sensor... bile kitorng masuk je, automatik keluar bunyi tapak dan rengusan kuda...


 Deretan kereta2 kebal... tengok dari jauh jek.... jadilah... tempat ni luas tau! seronok anak2 dapat berlari puas2 kat sini...hee


Mulanya aku ingat tugu biasa, rupanya... setiap tugu tu de tertulis nama2 perajurit kita yg terkorban satu masa dulu... oo.. nama leftenan Adnan pon ade.. tapi tak tau tiang yg mana... terlalu ramai nama2 yg tercatit kat situ..


 Penat cik?!.. sama lah... saya juga.. .tapi sebab anak2 dah berkejar panjang anak tangga tu, aku pon sama ikut berkejar jugak lah... pelantar ape tu gaknye eh??


Oooo... pelantar utk meniti jambatan gantung rupanya... sebelum naik... de memo kat situ.. meh baca dulu.. ape dia tulis?... hmm... kapasiti muatan setiap kali melalui titi gantung ni tak lebih dari 5 org dewasa... ehh.. camtu ke? lebih kurang lah...


Haa... sebenarnya aku ni memang gayat dgan ketinggian.. sungguh! Masa panjat pelantar ni tadi rasa macam lupe diri jap... dah sampai atas baru sedar yg kaki dah mula rasa menggigil.. takkan nak turun pulak kan? kang anak2 nak ikut plak! buat penat je naik kang!... takpe... aku kentalkan jiwa... he3..

buat2 relax.... buat2 cool... dlm hati... aduhh!!


Mak oii... ramainya... ni dah lebih 5 org dah ni... padan le titi gantung tu melendut semacam... oo tak leh jadi... biar diorg lepas dulu.... oo aku gayat!!


Cuci mata dulu sambil cool2 kan jiwa yg kacau..he3... cantik kan? dah macam kat taman tuan puteri zaman dulu2 plak...kih3...


Ho3.. nak bocor rahsia... si kecik ni paling kuat meraung... Opal... nampak macam relax tapi aku tau... dalam hati dia...hu3... macam aku.. kecut! gayat...!!

Ni titi yg last... agak strong dari titi2 yg sebelumnya... sebab tu hero2 kcik ni bleh relax jalan kat situ sendiri.


Ha3... muka si kecik dah mula cuak... sebab.. en. suami sengaja henjut titi tu..


Haa... kan dah meraung dah tu!!! ayyooo....


Otw berjalan turun lepas selesaikan perjalanan meniti titian gantung tu tadi... Si kecik ni hampir tergolek masa bertembung dgan encik tentera tu... ingtkan pegawai biasa... skali en. suami kata.... pegawai tinggi tu... tapi tu la... tak sombong! cakap pon sopan je masa sembang dgan en. suami.. katanya lagi 2 tahun nak opsyen... pegawai ni la yg ditugaskan menjaga muzium ni...


Rehat jap sementara en. suami bersembang dgan pegawai tentera tu....


Titian gantung dari bawah... tak tinggi sangat.. kalau nak rasa yg tinggi  kena la gi kat tempat Prince William gi masa beliau melawat Malaysia hari tu...he3


aaaa... penat!!! lepas cemas sekejap ngan laluan titian gantung tadi tu... balik lah!


Ni masa nak balik... yg ber-t-shirt biru tu, perajurit muda yg sedang dalam rekrut... ramaikan? sekitar muzium ni semua adalah bangunan2 ATM daripada kem latihan sampai la ke kaurtes... 

so.. no wonderlah PD ni diiktiraf sebgai bandar tentera...

kalau korang perasan, jalan kat sini tarnya telah dicatkan dgn warna merah... tu maknanya, kawasan kat situ adalah kawasan ATM....


haa... perajurit muda tu tadi... kalau korang tengok kat belkaang deretan kereta kebal tu kan ade bangunan warna kuning oren kan? haa.. itu la asrama diorng.... berjiran je dgan taman titian gantung tu...


 Last but not less.... kalau korang datang PD... singgah la kat muzium ni kejap... haa.... jangan lupa.. dah penat2 berjalan tu,  beli la ais krim yg de jual kat situ... buat sejukkan tekak....

Datang ehh....

Isnin, 24 Disember 2012

18 Dis di hospital besar tunku jaafar...

Tu tarikh appointment utk buka simen kat kaki Opal...

Waktu temujanji : 9.00 pagi...

Waktu rawatan : 1 tengahari...

Hebat tak?? hebat kan?! 4 jam tunggu... tempoh rawatan... tak sampai 20 minit.... berrrr-angin tak payah nak kata lah... paling tak tahan kat hati bile Opal asyik merengek, " mak!.. Opal boring-lah.... "

wahh... budak yg baru umur 5 tahun lebih ni pon dah pandai cakap boring tau! 

" mak, bile nak balik...?"

" bile nak balik mak?!"

" lambatnye mak..! jom la balik.."

tu antara ayat2 yg tak tau dah berapa kali Opal dok ulang... aduhh.... tak terkata dibuatnya... rasa macam telinga ni dah keluar asap... macam2 kaler dah asap yg keluar tu! punye la lama nak kena tunggu...


Ingatkan bile temujanji tu jam 9.00... time tu gak la dapat rawatan... tak ehh... kena amik nombor giliran jugak.... so aku tak paham nape mesti letak waktu rawatan kat surat temujanji tu....

nak tunggu nombor giliran pulak kat kaunter daftar... bukan kat tempat ortopedik tu... tapi kat luar... yg general punye tu.... kaunter kat ortopedik tu entah ape fungsinya... agihkan pesakit ikut jenis rawatan kot... entah... tu pon tak ikut nombomr giliran yg aku dah amik masa mula2 tu...

ikut suka diorang je nak panggil nombor gilran yg mana... katalah.. kalau korang dapat no. giliran 10... masa tu pulak no. gilran yg sedang dipanggil 7... mungkin korang berharap... oh.. lagi 2 org... lepas tu giliran aku lah...

hahh.... sama sekali tidak!


ha... gambar blur... macam mata aku jugak... berpinar tengok mesin matrik yg papar no. giliran kita tu... kan lampu l.e.d tu kaler merah... dah naik pijr bijik mata aku tengok mesin tu.... tiapkali dengar suara interkom tu berbunyi, tiapkali tu la mata aku pandang kat mesin matrik tu... 


si bongsu yg tak habis2 meragam.... suara dia je la yg paling kuat meraung sebab gaduh dgan Opal... aku dah lerr berrr-angin 1 badan menunggu giliran yg dah berjam2 tu... tambah lak si kecik ni wat perangai... haa... rasa nak meletup pon ade... tapi... sabarrrrrrr...!!

baru la aku tau...gini rupanya bile berurusan dengan hospital ni... patut la member2 sepejabat selalu mengeluh bile citer pasal spital nih... 

de terbaca kat kaunter daftar tu masa tunggu giliran utk pendaftaran... diorg menyediakan err... perkhidmatan yg efisyen.. cekap... hmm.... kalau nak daftar sorang pesakit pon makan masa dekat 20 minit... efisyen ke? cekap ke? opsss...


Tu.. dalam gambar tu semua... terpaksa tunggu...berjam2... 

Nasib baik lepas doktor check periksa kaki Opal...  takde tanda2 tulang retak... kaki Opal sembuh sepenuhnya... al-hamdulillah... lagi lega bile doktor kata lepas ni tak payah dtg lagi dah utk rawatan susulan... 

Doktor bagi surat discharged... ohh... lega! walaupon masa menunggu giliran tu hati ni panas 'terik'! bile dgar doktor tu cakap macam tu... syukur sangat!

Hanjing... kemain banyak lerr..

Sejak semenjak ni kemain banyak anjing2 kat kawasan rumah ni... lepas tu buat bunyi riuh.. aduhaii.. lebih2 lagi awal pagi... bunyi kalau best takpe gak... ni tak.. menakutkan!

kalau setakat sekor dua tu leh tahan lagi... tapi ni dah dekat 10 ekor... dari yg besar sampai la yg ala2 'junior'... wahh... 

macam pagi tadi lah... tengah siap2 nak pi keje, dgar bunyi anjing2 liar tu.. wuiihh... kemain riuh lagi.... selalunya aku hantar anak bongsu just ikut lorong belakang rumah jek.. sebab rumah pengasuh si bongsu ni kat belakang rumah jek dapurnya...

tapi hari ni... aku kena tinjau dulu... nak lalu pon rasa tak sedap hati jek... sebab... dah 7.30 pagi... bunyi anjing2 liar... huiihh.... ramai ngko!!

bile tinjau ikut pintu dapur, ok... hari ni memang takde la nak lalu lorong belakang tu.... bayangkan le kalau dah dekat 10 ekor anjing dok 'berhimpun' dgan meriahnya kat belakang tu...agak2 korang... ape leh jadi?

ohh.. tidak! 

macam2 perkara leh jadi... nak tak nak... mau tak mau.. terpaksa la aku kejut anak bongsu dari tido. selalunya aku dukung dia sampai ke pintu dapur rumah pengasuh... tapi sebab tak berani nak mengharung segerombolan hanjing liar tu... " bi, bangun... mak hantar bi naik motor hari ni.."

gitulah.... hantar dia naik motor... tu lebih baik dari redah laluan ber-anjing tu...

haa.... baru jap ni... 4 ekor anjing liar tu merayap... cari makan... tapi... yg tak tahannya tu... bunyi salah sekor dari hewan2 tu... macam nampak antu....woooo.... apesal?! cari makan je kot! tak payah le bunyi sampai camtu kan?!

sib baik 'depa' semua dah lesap.. tu pon lepas 'depa' dok bawak lari sebekas tupperware... macam ade isi dalamnya... makanan kot... legaaa... 

hee... sori lah... entry hari ni citer pasal menatang tu.... tapi serius la... seram tau tengok hanjing2 liar tu...

Khamis, 20 Disember 2012

Laptop dah 'sihat'...yeaayyy...!!

Finally.. lepas sekian lama menunggu.. akhirnya.... semalam.. err.. malam tadi... laptop aku dah boleh digunakan semula...yeayy.....!!! suka sangat...!! he3...

lega rasanya.. tapi tu pon kopak gak la poket ni kan.. RM 300.00 ++... tukar hard disk baru... RM 219.00, window masih sama... Window 7.... apek tu..err... entah.. apek kot... pasal my en. suami yg pi Low Yatt tu semalam ngan kawan dia.... aku tak ikut.. keje maa...

apek tu suggest aku pakai window 8... katanya laju sikit... hayya... tak pa la... wa mau yg biasa2 punya... bukan nak buat ape sangat pon.. mungkin next time la aku upgrade. kalau window laju tapi beruk-band tu masih tahap se-laju siput.. tak guna gak kan? oh.. tu yg aku pikir lah...

window je dah berapa... adeiihh... bonus ohh bonus... takde la nak shopping sangat. habis kat situ je la... tapi takpe... laptop dah sembuh.. ok la tu kan?! ;-)

tu baru laptop... semalam.. kereta pulak... brake pump sebelah kanan bocor plak dah!! brake pad kiri plak dah habis.... warrgghhh..!! duit lagi...!!! duit... duit.. duit... kejap je habis... yearrgghhh....!!!

yg best tu, dulu en.suami tukar rim keta tu... tokey workshop tu leh bagi kitorang nut yg cikai je.. last2 kena cungkil ngan pahat... ape kah??? cungkil nut rim keta pakai pahat jekk?? ape kes? sebab nut tu dah loose... tu pasal la... teruk tokey tu kan...?

sib baik la en. suami de simpan nut2 spare... pakai la yg tu... kalau tak... duit lagiiiiiiiiii..............


Isnin, 17 Disember 2012

Ejen celcom penipu!?

Well.. tak tau la kat korang.. de sesape yg pernah terkena tak dgan ejen2 tepi jalan a.k.a kaki lima yg gigih menjual nama celcom kononnya ade package free...??

ha... free la sangat kan? bila tak nak layan, ejen2 terdesak ni makin menjadi2... bersungguh2 benar pujuk rayu org... de plak dah macam thap memaksa... mangsa... paling diorg gemar, budak2 yg baru habih skolah dlm lingkungan 18 tahun.. 

aku cakap ni bukan cakap kosong... my sis dulu pernah terkena dgan ejen jahanam cam gini... desak2 mintak i/c.. bile buat aduan kat celcom centre kat seremban tu... cik kak tudung ape tah tu jawab, nape bagi..? ngan muka tak bersalah.. panas tak hati kau? of..course..! 

budak tu umur baru 18 tahun... memang de budak yg umur 18 tahun dah matured.. dah tau menilai penyangak2 pe'el cam gitu.. tapi macam my sis... dia  tak tau.. i believed ramai lagi yg macam dia... sebab masa tu dia baru nak belajar hidup berdikari... but still... masa tu duit dia mak bapak aku yg tanggung... tapi kemain sedap akak tu jawab, " sapa suruh bagi? u bukan bawah umur lagi... kitorang tak leh buat ape2.. "

lebih kurang gitu lah... aku short formkan ayat akak tu pasal tak berapa ingat sgat...

hari ni... salah sorang pegawai kanan kat department aku citer... anak dia pon terkena gak... baru je dia balik dari 'serang' celcom tu...

padan muka! tau nak untung je.. tapi lepas tangan....!

---------------------------------------------------ll----------------------------------------------

UPDATE : paling tak leh lupa, peg. kat kaunter tu boleh cakap " dah 18tahun, takkan adik awak tak reti pikir sendiri masa bagi i/c tu? "..huiihh... kemain sedap dia bahasakan org masa tu....


Dik..! lepas ni jangan suka - suka bagi i/c ngko kat orang.. ever...!!!!

Kalau kena paksa sekalipun, jangan sesekali bagi..........................

kisah di hospital Besar Tunku Jaafar


spai hospital...

kami terus ke unit emergency... nasib tak ramai orang.. doktor ngan M.A je yg ramai... Lepas sesi pendaftaran... soal jawab semua.... barulah dapat masuk bilik utk dapatkan rawatan... me and naufal...

tak tunggu lama.. lebih kurang 15 minit, doktor bilik kecemasan tu dah panggil kami masuk.. aku bagi doktor rawat naufal dulu.. ohh.. otw ke spital tu barulah terasa sakit kat seluruh pinggang sampai ke kaki... sakit yg amat!

aku bagi doktor rawat naufal dulu... tangan kiri naufal masa tu sepanjang masa bengkok tak nak bergerak.. doktor suruh dia gerakkan tangan... tapi punye la kuat dia meraung... 

masa jatuh lepas kena langgar tu, aku nampak kaki kiri naufal dah biru.. tak lama lepas tu tempat yg membiru tu dah membengkak pulak... doktor suruh dia gerakkan kaki.. tapi sama gak... dia meraung sekuat2 hati.. kaki tak mau gerak... dari sorg doktor dah jadi 2 org doktor.. dorg decide buat x-ray utk kaki dgan tangan kiri yg paling teruk injured tu..

ni gambar lepas x-ray.. sementara naufal dihantar ke bilik x-ray with en. suami, aku stay. Doktor kat semua ok... yg aku sakit tu mungkin just urat ngan otot dalam.. takde lebam appeared... 

lepas buat muka seposen.. barulah doktor tu 'bermurah' hati bagi aku m.c.. nasib baik dapat sebab peh balik rumah tengahari tu.. kaki kiri aku dah mula jammed... tak boleh diangkat macam biasa.. masa kat spital memang tak perasan...
nuafal... lepas x-ray.. 2 org doktor wanita tu memang tak dapat buat keputusan.. jap2 dia pandang naufal.. jap2 dia pandang naufal.. aku dah pelik.. tapi masa tu hati dah lega sikit sebab doktor2 tu kata, tangan kiri naufal tak patah... cuma...

kaki kiri tu... diorg tak dapat nak decide.. terpaksa refer pada doktor pakar.. sebab... naufal sedang dalam proses membesar.. kalau ade retak... mungkin masa ni tak nampak... 
termenung dah tu.. sebab lama sangat tunggu doktor nak buat keputusan pasal kaki dia yg membiru membengkak tu... doktor yg ketiga.. pakar katanya tapi masih tak dapat bagi keputusan.. diarah pulak buat x-ray kali kedua... 

dah buat x-ray kali kedua pon.. masih tak dapat buat keputusan.. kata doktor tu... x-ray nampak normal tapi macam de sesuatu....

aduhh... panggil plak doktor ke - 4... still tak dapart buat keputusan.. aku ni tak ler hebat nau bab2 speaking tapi setiap butir yg doktor2 tu speaking.... aku paham... tapi tak paham... diorg macam susah nak buat keputusan.

 last2 bawak x-ray tu ke doktor yg betul2 pakar.. bos pada doktor ke-3 dan 4 tu... keputusannya...

kaki naufal terpaksa disimen separuh.... tujuan... sebagai anduh utk kurangkan rasa sakit.... retak atau tak... itu kena tunggu 18 Disember ni baru leh tau....

pukul 12 tghari baru dpat balik rumah.. tu pon lepas naufal dah merungut2 banyak kali... merengek nak balik... si kecik tu... dari dok main2 pagi tu sampai tertidor balik... sampai lencun lah pampers dia dok menunggu... kesian payel... kesian jugak kat naufal... tapi nak buat camne..

Jumaat, 14 Disember 2012

dilanggar kereta..eps2

sambungan dari -----> http://skuterlady.blogspot.com/2012/12/dilanggar-kereta.html

aku lupe yg sekejap tadi badan aku juga jatuh terhempas ke tengah jalan. tapi demi anak.. aku lupa semua sakit tu...

pakcik tu nak hantar tapi memikirkan yg suami de kat rumah, aku terus berlari balik. Skuter yg dah terbaring kat tengah jalan tu pon aku tak peduli ape jadi dah... tau2 masa aku balik rumah rupanya jiran depan rumah pakcik tu yg tolong hantarkan. Kebetulan masa kejadian dia pon ade skali tengah panaskan enjin bike dia..

Perasaan masa tu, aku rasa jantung memang degup laju lah.. terkejut. jiwa aku cam 'blur'... macam tenang... tapi dlm masa yg sama, air mata aku menitik laju. tapi aku tak rasa cam nak menangis pon. cuma.. entah... aku ketuk tingkap bilik utk kali kedua. en. suami dah mula pelik.. dia fikir nape aku tak gi keje lagi...

" kenapa?"

" awak... saya jatuh... kat depan!"

aku cakap tersekat2... en. suami dah makin pelik...

" mana motor?!"

" tu kat depan..."

Masa tu brader bike tu otw tolak skuter aku..

" lah.. camne leh jatuh?"

muka en. suami.. blur...+ cemas... + hairan......

" kena langgar... kat dpan tu... naufal pon kena...! "

sebab aku blaik sorang... en. suami dah mula cemas.

" naufal mana?"

 " sy tumpangkan dia kat keta pakcik tu... dia kata nak anta sy ngan naufal gi hospital..."

Tapi hajat pkacik tu tak sampai sebab en. suami berkeras nak hantar kami sendiri... brade bike tu cakap

" motor ni ok... tak de jadi pape.... sib baik tak teruk..."

sementara en. suami bersiap.. kejutkan ank kami yg bongsu, aku berlari dapatkan naufal semula... masa tu aku dah mula rasa sakit kat pinggang spai ke kaki... tapi gigh jugak demi naufal..

masa aku masukkan naufal dalam keta, pakcik tu rupanya dah terpacak depan pintu rumah kami...

" ya.. allah... sy mintak maap la waris ( waris tu merujuk pada en. suami ) ( berulangkali )... ya allah... minta maaflah... saya tak perasan dia lalu tadi.. tau2 dah jadi je... minta maaf ( ulangkali  - en. suami kata pakcik tu menangis masa nih ).. anta la spital cepat... anak tu... ya allah... anak tu...."

En. suami just said

" takpelah.. benda dah nak jadi.... takpe2... abang jgan risau... "

sebab masa ni pakcik tu dah pegang2 dada... kitorang memang tau yg pakcik ni tak leh stress... mudah kena heart attack!... sebab tu en. suami takde nak marah ke ape... tak terkata sebenarnya... naufal plak sepanjnag otw ke spital tu asyik meraung je... better daripada dia pengsan sebab masa tu aku harap sgt kepala naufal tak terhantuk mana2 masa jatuh tadi.

spai spital.......

to be cont............

Khamis, 13 Disember 2012

Dilanggar kereta...

27 Nov 2012... 7.30 pagi...

i was on my way to send my 1st son to his teacher ( cikgu yg jaga dia masa dia skolah kat PASTI bfore this.. ).

selalunya memang tu la masanya aku keluar rumah hantar naufal sebelum aku pi keje. biasanya juga, anak yg kecik aku hantar pengasuh belakang rumah je.. tapi that day.. aku tinggalkan dia kat rumah with my husband. Pengasuh dia cuti seminggu at that time....

sebelum keluar, aku ketuk tingkap and pesan pada en.suami agar jgan lupa buang sampah kat dapur. 

masa tunggu naufal kunci gate... masa tu aku perasan yg jalan area rumah tu sangat lengang... amat lengang. terdetik juga kat hati.. selalunya time3 camni dah de kereta lalu lalang.. tpai that day... takde 1 pon... masa suasana masa cuti hujung minggu plak...

tapi.. aku ni mane la reti nak rasa sign cam instinct yg sesetengah org rasa tu kan... aku suruh naufal naik skuter. memandangkan takde org lalu lalang lagi.. aku anggap mungkin aku yg keluar awal.. so takdelah aku perah skuter tu laju2 or kelam kabut... tenang.. relax je... sempat aku tarik tangan naufal supaya peluk aku kuat2.. takut dia 'tercicir' masa aku bwk skuter.....

tetibe... aku perasan de 1 kereta dari arah sisi kiri mengundur, hati aku pantas terdetik " aiihh.. apesal kereta ni laju semacam nih ?"

memang terkejut sgt masa tu tapi takde lah smpai tahap panik.. aku cuba perah minyak supaya laju sikit ngan harapan... selamat.... taaapi...

belum sempat buat apa2, aku  rasa macam 1 sentakan kuat dari arah belakang skuter... helmet yg aku pakai dah menurun sikit ke depan sampai kedua2 mata aku tertutp dek helmet yg tetap melekat kat kepala masa tu.. masa tu jugak aku menjerit dan.... 

aku jatuh ke sebelah kiri.... badan terhempas ke tanah.. masa tu jugak aku dgar naufal dah meraung kesakitan... pemilik kereta tu dah mengucap2 dah.... risaukan naufal, aku terus bangun.. yg aku nampak... skuter aku dah tumbang ke arah bertentang betul2 belakang kereta yg melanggar kami tadi.. agak jauh dari tempat aku dan naufal terjatuh... skuter tu tumbang di sebelah kanan...  tu yg aku ingat masa sekali pandang sebab aku cuma ingat naufal yg dah meraung tu... biru kaki kiri dia.. semahu2nya dia  meraung kesakitan... org yg langgar kami  tu... dah mengucap tak tau berapa kali dah...

" ya allah... ya allah.. ( berulangkali )... tolong2... tolong dia ( merujuk pada aku )... angkat anak2 tu..angkat anak tu...ya allah.... ya allah ( still berulangkali )"

aku? masa tu aku terus angkat naufal. 

sejak naufal dah besar ni, sebenarnya aku tak larat nak dukung dia cam masa dia kecik2 dulu. saiz badan dia memang kecik tapi  ya ampun... memang hari2 biasa, aku tak larat nak dukung dia lama2. badan dia padat.. 

tapi hari tu... entah cmane, aku mampu dukung dia dari tempat kejadian ke dalam kereta org yg  langgar kami... ( sebab masa tu pakcik tu sendiri yg nak hantar kami ke hospital.. dia pun bukan org lain... jiran kami jugak... rakan sepejabat aku jugak... )... 

to be cont.....

Rabu, 5 Disember 2012

Separuh jiwaku ... lega!

Sedang mencuri - curi waktu pada ketika ini... 

Kalau sejak semenjak ni di opis ni bergema ayat... ' seluruh jiwa saya terbang '...

Hari ni aku pulak nak tambah 'gema' tu lagi..yee haa... 'separuh jiwaku...lega !'... since yesterday actually... sesak nafas sejak berberapa hari yg lepas dah semakin baik... dah semakin lega...

Semalam... akhirnya... siap jugak buku program tu.... Lega sangat bila design dan susun atur isi kandungan buku dipersetujui Pengarah kami... al-hamdulillah... 

Sekarang tunggu masa utk dicetak seperti yang telah dipersetujui... harap2 segala - galanya berjalan lancar kerana tempoh yg ada cuma hari ni dengan esok... jumaat ni.... 7 Dis... adalah harinya.... 

Kad jemputan pon dah dihantar... sekarang... tunggu feed back dari yg dijemput je... haaa.... legaaaaaa.... sgat lega! ringan sgat rasanya kat hatii..... sangaaaaaaaat.....

Isnin, 3 Disember 2012

Cuti panjang... unwanted situation!

Hallooo... slamat pagi semua... assalamualaikum....

Lama tak bersiaran... hampir seminggu... eh... bukan...

seminggu lebih... hampir 3 minggu kot kan?! last entry 14 NOVEMBER 2012... haaaa... dekat sebulan takde entry baru... maaf... sibuk keterlaluan.... dan banyak kisah yg terjadi sepanjang ketidak-sempatan itu.

sibuk dengan persiapan utk perasmian banguan baru jabatan kami.... paling tak berkesempatan adalah kerana... aku mengalami kecelakaan kecil... kerana itu aku gelarkan 'cuti panjang' ini sebagai.... unwanted situation...

kemalangan kecil tak jauh dari rumah kediaman kami akibat dilanggar kereta jiran yg sedang mengundur. akibatnya... aku dan anak sulung tercampak dari skuter kesayangan tu ke tengah jalan...

kesannya... nantilah... aku kongsi kan citer ini di entry yg lain.

entry ini sekadar ucapan salam bahwa blog ini masih ber-nafas seperti sediakala... hanya terrrrr-paksa dicutikan memandangkan laptop aku yg rosak tu masih belum dapat dibaiki... bak kata wak jawa jiran ayah aku kat kampung nun, " ongkosnya..entek..!"..teehee...





Rabu, 14 November 2012

masalah laptop ku...aduuhhh...

lepas merrr-rajin-kan diri search kat gooooogle berkenaan masalah laptop aku itu... wahh.. ayat skema... teehee... aku terjumpa ini... masalahnya sama sejibik...eh... sebijik ngan masalah yg laptop aku sedang hadapi... ini dia...


dari blogger seberang... http://setia1heri.wordpress.com

samma sangat..!

aku cuba baca cerita blogger ni.. tapi maaf deh... ngak semuanya aku fahami... ecehh.... 

tadi dah bawak ke opis... try mintak tolong junior sepejabat tolong2 tengokkan... peh dia tengok2.. and try nak mem-format... hoo.. katanya semalam dalam telefon,

" mungkin window hilang atau hard disk rosak... tapi sy kena check dulu..."

gitu katanya... nak tunggu kawan en. suami... lambatnya...!! sebabnya... kawan en. suamiku itu sedang bercooooti sakan di indonesia bersama isterinya... baliknya jumaat nanti... waduh... apesal lambat sgt??  takpe.. try alternative lain... baru kejap ni... aku bagi kat junior opis... aku tanye

" kalau kata kena tukar hard disk, berapa? "

harganya ye...

jawab junior tu.. gini

" RM 200++ bergantung pada saiz...."

wahhh.... 2 ratus?? ok... aku mao pitam dah ni.... mana mau cari? ehh... duit felda? hallo....tetibe pulak teringat duit utk anak2 felda tu... dah..dah... lupekan wahai diriku!

junior tu mau check dulu kalau dah betul2 samada perlu tukar hard disk atau tidak... harap2 tak kenalah tapi bile baca entry blogger di atas... nampak gayanya...

harapan utk 'ter-paksa' tukar hard disk adelah sangat tinggi...... top 1... bukan top 10 dah....

standbay je lah..



adoooiiihh.. nampak macam besar je kan? ok.. nak pitam lagi sekali... besar harddisk nye.. besar jugak lah duitnya.... ayyooooooo....!!!!

Jalan Lama Bukit Putus

Dah lama rasanya tak lalu jalan lama Bukit Putus tu... Sejak dah de jalan baru yg merupakan jambatan highway ke-2 tertinggi di Malaysia tu... 'segan' rasanya nak gunakan jalan lama yg serba berliku - liku macam ular kena palu tu... he3

Tapi last week, lepas pekena mee rojak kat pasar lama Pekan Kuala Pilah nun... en. aus sengaja drive balik melalui jalan lama Seremban - Kuala Pilah.. a.k.a... Bukit Putus..

Psstt... rakan sekerja de kata, sejak jalan lama tu dah tak digunakan... walau diorg lalu hari siang... terasa keseramannya... iye ke? meh try tengok... seram sebab ape ehh?


Muahahaha.... ini bukan punca ke-seram-an itu ya! tapi memang de seram... seram bukan kerana perkara mistik...tapi sebab... de sesetengah tempat terdapat runtuhan tanah dan pokok2 kecil yg tumbang merintangi separuh jalan. itu je... Mungkin sebab hujan lebat malam sebelumnya.


Sambil layan drift en. aus... haiii... apesal lah org lelaki ni gemar sgt ngan perkara2 macam nih? drift... bukan Tengku D-jan... tapi berangan2 sikit... aku? aduhaii... kena plak pegang si bongsu... si abah drift selekoh kiri.. bdan dia lentok ke kiri... aku plak jadi tukang pegang... takut dia terhantuk kat tingkap or gear tatkala dia berseronok melayan 'donia' drift si abah yg ala2 tu..he3

yg sulung... dah macam supomen... meniarap di seat belakang sambiil bergayut kat tempat pintu keta. Pemegang yg sebelah bawah tu.


comel kan? comel tak? Penghujung drift tu sempat juga meninjau - ninjau kalau2 spesis ni masih ade... selalunya spesis ni 'melepak' di satu selekoh yg agak lebar yg de kat Bukit Putus tu. Tapi kali ni.... diorang dah beralih arah le pulak. sobab eh.. tempt diorg tu aku tengok de apek mano tah tongah ngintai apo tah... ngan ah soo nya skali..


In the end.. ha3.. baru jumpa.. ini rupanya 'port' baru diorg... tapi masah 'geng'2 diorg belum ramai lagi... hanya si ibu dan si anak2 je yg ade, si bapanya... mungkin bertenggek di balik pokok. hee


yg on the way datang ni... 'geng' lain. kalau tadi geng ekor kontot.. yg ni..geng ekor panjang... mungkin dtg ngan harapan diorg juga akan dapat bekalan buah2an secara percuma.. tetpai yg malangnya... kami tak bawak ape2 buah pon.. ohh... bawang je yg banyak.. aku borong dari pasar lama Pekan Kuala Pilah nun...

bile yg sekor tu dtg dekat... en .aus buka tingkap... sekor tu dah mendongak... taaapi... en. aus cuma leh gerak2kan tanda takde ape2... dia cakap

" buah takdelah.. tak bawak..."

sambil2 goyang2kan tangan.. eh.. paham plak monyet tu... dia terus tinggalkan kami. biar betul nih? tak terpikir langsung nak singgah situ sebelum nih... kalau tau.. awal2 lagi kitorang dah borang buah2 pe yg de... sian kat depa nih...


tengok tu.. ramainye..haaaa...... kami try bali bawang... agak2 mereka2 tu makan tak? yg sekor memula tadi datang tangkap bawang merah yg bergolek tu... makan sekerat je... lepas tu dibuangnya...he3... tak sedap ekk?


yg sekerat lagi... dikutip si monyet muda... ngap2 sikit... urrgghhh... samo gak...buang!


Ni la dia..si monyet muda itu... gagah tak dia berdiri... ok lah.. cukup lah melawat 'zoo' free nih... kitorang nak balik! try lambai sikit!


ok.... diorg tak mau babai kat kami sebab kami bagi depa bawang merah jekk.. he3..

Itulah dia episod ke-seram-an yg tak berapa nak seram dari kami... ehh.. dari aku.... balik tu sempat juga kami melihat seekor anak tedung selar sedang menyusur melintasi laluan kami... walaupun takde cuti2 malaysia... gini pon dah ok... kan?!

Laptop meragam...adooiiiyiaaiii...

Isnin hari tu cadang nak buat homework kat rumah... bawak le keje dari opis ke ghumah... skali tu... en. aus kabo kat teman, katanya

" laptop tak leh on... "

aiih... ape kene plak tu? adooiihh.... tanye member se-opis... katanya mungkin window hilang..... or... hard disk rosak....

aaaalalalalo.... acaner tu? ohh... rasa mau pitam... cedih pon iye jugeekk... puncanya ape pon aku tak tau... agaknye lasak bebenor kitorang pakai laptop tu..hu3...

tak jadi le teman nok buat keje 'skolah' teman tu... cedih.. tapi peh layan drama korea yg teman rakam guna astro b-yond tu... dah gelak2 sikit... ok bailk mood... takpelah... nanti repairlah...

Khamis, 8 November 2012

jangan lah macam ni...


aduhaii... napelah begini caranya?!

sumber gambar credit to : https://www.facebook.com/BombaMalaysia.syed

Selasa, 6 November 2012

spekulasi kawan2..

Semalam kan aku sedih sesangat pagi tu... tapi bile dah lega tu... baru aku tau.. rupa - rupanya ramai yg perasan ngan kelainan aku semalam...

" sy tau... dia bukan macam tu... dia susah nak nangis camtu... tu bukan dia yg selalu tu..."

tu ayat member se-opis aku, sheeda. tergelak juga aku dengar... risau bebenar kengkawan aku nih...de lagi 3- 4 org macam tu...

walaupon kengkawan tu tak baca blog aku nih... tapi aku nak juga ucapkan terima kasih kat depa semua and kepada yg tinggalkan komen semalam... tima kasih ya rakan blogger...

aku pon sebenarnya heran gak.. napelah semalam tu aku sebak bebenar... sentap sangat rasanya semalam... heran sungguh.. tapi de ter-dgar sape tah cakap,

" dah tiba masanya.. kekadang jadi la camtu..."

maksudnya...? aduhh... lembab aku nih...

takpelah.. anyway... thanks pada yg prihatin. walaupon tak le kenal macam kengkawan kat alam nyata tapi sgt melegakan jugaklah... hebatkan?!

walaupon tak kenal tapi bile diberikan kata2 semangat... yg negatif tu boleh jadi positif terus..!

terima kasih....

petang semalam.. aku ok seperti biasa... teehee... bak kata sheeda... " dia yg selalu tu..."..heee

Isnin, 5 November 2012

Marah sangat...sedih sangat

Sebab insiden tadi... aku jadi marah sangat.... and bile aku marah sangat... aku jadi sedih sangat!!!

Can't stop crying now!

Kalau la en. suami tau... pastinya. ber-asap telinga dia dibuatnya... and the end... don't know what will happen next.... 

what should i do..???

Mulut macam @$#%$%&*&&*...!!

Pepagi lagi dah buat aku bengang!!!!!!

Dasar mulut macam puaka!...

aku datang keje pepagi ni niat nak buat keje ngan hati yg aman... tapi bile dengar mulut macam...2@#@#3 tu..!!! huhh.... sakitnya hati...!!

Know what... sedap mulut je sorang cif yg dah berusia nih cakap kat aku... ni secara tiba2 tau@ aku tak tegur hapah pon ngan cif tu tadi... tetibe dia cakap

" kau jgan kurang ajar macam anak kau semalam!"

what...????

ape motif dia cakap macam tu? mula2 tu memang aku tak dengar... aku suruh ulang banyak kali...! yess... that's words!!!!

selalu memang cif ni suka bergurau... tapi kali ni dah lebih!!!!!.... i'm angry now!!!! nak bergurau pon ade batasnya!!! mulut tu!! apesal longkang sangat?!!

semalam de kenduri... masa kenduri tu... my kid yg the little one tu... semalam aku nampak dia pegang batu... bimbang dia b'bocor'kan keta orang ngan batu tu, aku suruh dia buang batu tu.. and then de sorang pakcik ni ( sekerja ngan aku gak ) sma gak. susuh payel buang batu tu...

payel cam biasa... bile kena marah, dia akan protes cara dia... membatu tak bergerak... in the end... dia akan menjerit kuat2 kononnya lepas geram... biasanya aku akan tepuk pipi gebu dia tu... tapi semalam sebab kat public... aku tak buat camtu... sebaliknya aku lekas2 bawak dia balik rumah... on the way tu.. memang se-dasss cubitan hinggap kat peha payel... tak kuat pun tapi payel punya meraung... tak leh nak kata lah...

Tu citer semalam.... tapi citer hari ni... wahh... anak aku kurang ajar?!!!

Know what?? ..aku tak pernah didik anak2 aku to become kurang ajar like what that %^%^%^& cif said.. never!!!..

Pedih tul hati.... kekadang aku terpikir... nak bergurau pon, sila la gunakan otak dan akal tu sebaiknya... think about others bile bergurau tu... jgna ikut sedap mulut je bile bercakap... aku bukan tak bleh diajak bergurau tapi..... lu pikir sendiri lah!!

Aku tak sempat lagi nak cakap ape2 ngan cif tu sebab sebaik sahaja dia cakap camtu.. dia terus blah...!! tunggu lah....


UPDATE : sekarang, aku memang dah bertegur sapa dgan dia... dah keje aku de link ngan dia, be professional la... taaapi... aku tak mudah lupa... ^_^ ....





Ahad, 4 November 2012

Bangga ke?

Tak paham betul aku bile ade orang yg berani cakap

"aku de skandal ngan budak pompuan 1 tempat keje ngan bini aku...."

Motif??!!

Sebab tu aku kata tak paham.... megah ekk dapat ngaku depan member..?  ntah ape motif tah... kata skandal.. patut keep in silent je lah kan? simpan baik2 utk diri sendri... ni leh plak citer kata member...

yang aku tau, kaum lelaki ni tak gemar nak citer hal2 gini kat sesape walaupon kat member sendiri...

Jadi... ape motifnya bile ngan selambe je org itu buat pengakuan gitu? rasa hebat ekk dapat cakap macam tu depan member? errkkk.... tak kuasa!

ok... mungkin tu la motifnya... nak tunjuk hebat...!






Khamis, 1 November 2012

ape nasib gred 17 di sektor awam?

Dalam sembang2 dengan kawan se-opis yg sama gred ngan aku, terkeluar topik nih...

Setakat hari ni, bile tengok kat surat khabar yg de.. kat berita2 yg ade... banyak isu perjawatan cikgu - cikgi... isu kenaikan pangkat utk gred 29 ke atas pon kerap je kuar kat berita2... 

Last yg beruntung... bile gred 11 dinaik taraf ke gred 17... seronok diorg... aku tengok je.. lepas tu? yg 11 dah naik ke 17... abih.. yg gred 17 ni... takkan masih kat takuk tu je?.. yg gred 11 dulu pakai gaji standard PMR... tapi sekarang depa dah dapat gaji standard 17.. standard SPM... seronoknye diorg...

so... nak tanya nih... tak tau la utk sape soalan ni... sama ada utk PM kita or... CEUPECS... or JPA... adakah gred 17 ni akan tetap ditakuk ini tanpa ada kenaikan seperti yg gred 11 dapat?

Kalau sebelum ni gred 17 masih boleh beri arahan kepada 11 dan ke bawah tapi sekarang... gred 17 ni seolah2 takde ape2 kuasa langsung. Sudah la berpayah2 nak naik pangkat ke gred 22 dan ke atas... apa standard gred 17 sekarang? 

Siapa yg patut jawab ni? Bukan tak bersyukur tapi terasa gred 17 ni seolah - olah dianaktirikan. Kesian....

FYI, rata2 yg berada di gred 17 ni ada sijil STPM dan Diploma... kalau yg dulu standard PMR boleh dinaik taraf ke standard SPM... yg gred 17 ni macam mana ye?

Aku sekadar bertanya... 

**ada suara berkata2... tak hairan la ramai penjawat awam mudah terlibat dgan rasuah... wahh... panassssss*** opssss..!!!

Rabu, 31 Oktober 2012

Pengalaman bawak keta orang... manual plak tu!

Ni la akibatnya bile dah amik lesen keta  tapi tak praktikkan bawak keta manual... ahh... bukan keta manual jekk... kat umah tu.. keta auto pon, aku jarang2 bawak.

sebab... bawak skuter lagi senang... Senang nak cari parking... senang nak menyelit - nyelit... senang nak go head go stand... senang... cuma tak senang bile hujan... sebab... time ni helmet tak visor macam keta... kekadang lap 'cermin' helmet tu guna tangan jek... peh tu lalu plak kat sebelah keta besar2 tahap gaban tu... kena lak sembur kat air bertakung...wahh... 'hebat' gilerr! kalau tak standby pakai baju hujan... confirm... lencun la jawabnya...!

Tadi... lepas melawat abg ipr yg kena tahan kat wad... pasal pinggang ehh melotup! langsung tak bleh gerak. Keta dia tinggal kat balai. Bini datang hospital pon naik motor honda cup tu yo... tadi bile kitorang dtg, dio minta tolong alihkan keto kancil dio tu kat umah mentua aku. 

Aku membayangkan, en. suami yg akan bawak keta kancil tu... skali...

" awak bawak keta kancil tu... keta manual tu.."

agagagaaaaa... nganga jap... bleh ke aku bawak keta manual ni...? igt lagi ke aku ngan ilmu2 yg telah aku tuntut di skolah memandu 2 bulan yg lepas? ehh... baru 2 bulan? he3.. igtkan dah 5 bulan ++... 

dgan lafaz bismillah... aku bawak... memula ok... tiba kat 1 simpang kat pilah yg superb sesak tu...  adeeiihh... keta tu mengundur plak.. aku tekan minyak cuba lepas clutch.... masih mengundur... cemas giler... en. suami dah lama mengghaib.. yakin benar dia kat bininya nih akan berjaya sampai ke umah mak abah ehh...... dgan tawakal sehabis tawakal... aku tekan minyak.... berdecit... tapi mujur... aku sempat brek sebab masa tu gak muncul 1 keta wira dari arah depan. kemain laju keta tu... peh tu nak marah kat aku... ek elehh...

tapi aku humble... berkali2 angkat tangan tanda... sorry... tapi brader tu masih nak tunjuk eksyen.. angkat tangan berkali2 ngan muka tak puashati... bini sebelah brader tu tgok jekk kat aku... eleh... aku pon bayar roadtax keta bro! sepatutnya ngko pun tak bleh laju kat situ.. dah tau simpang besar tu tempat org kuar masuk... watpe nak laju...? kan tak pasal je aku hangin nih..

Takpe... gigih bawak... mujur tak mati tengah jalan ke hape... tapi sedar... agak kasar aku bawak keta tu.. lebih2 lagi masa tukat gear...he3... cemas sebab hampir eksiden tu dah hilnag... tiba kat umah mentua... nak ke perkarangan umah tu agak berbukit.  tang situ boleh kantoi plak!

enjin keta mati... adooooiiiiyaaaiii!!! nak call en. suami... niat nak minta bantuan... haramm!! handphone off... bateri dah kong! tahap tak mau on dah... ohh... time tu la aku rasa seluruh badan menggigil... pegang phone dah macam kena parkinson.. gigil tak hengat!

Last2 aku kuar keta... jalan kaki.. tinggalkan keta tu tersadai kat jalan bukit tu... he3... minta tolong kat en. suami yg dah syok ber-relax ngan anak2 buah...... aduhaiii! dia boleh relax je???

Biras pandang semacam.. aku buat tak reti jekk.. hati dah panas... badan dah menggeletar.. maunye idak! keta tu.... aduhaiii....

-------------------------------------------------------ll------------------------------------------------

biras aku kata, muka aku pucat giler...!!! ha3... 

masterchef musim kedua.....

kekadang bile dah takde citer best kat tv tu... tengok gak la rancangan ni... nak kata minat sgt sampai tonton per episode tu... memang tak la... sebab nak kena berebut tv dulu ngan anak2... kebiasaannya... anak2 la menang... he3

Nak rakam macam aku rakam citer 'dalam hati ada taman' tu.... tak le rajin sangat. sebab dah tau... hujung minggu nanti diorg tayang berderet2 setiap episode... 'dalam hati de taman' tu pon... rakam je lebih... tengoknya entah bila..

Ni highlight dari aku :



Nina, 31... antara perserta yg my hubby gemar nau tengok... he3... katanya, air muka Nina ni nampak bersih... sejuk mata memandang... memang diakui oleh aku jugak... sejuk je bile tengok air muka Nina nih... hee..


Che Lah, 40... usia bukan penghalang kan? entah kenapa.. aku gemar nau tengok Che Lah ni... walaupun umur dia 40 tapi aku tengok...he3... tak tau lerr... tapi aku gemar tengok Che Lah ni.... Mungkin dia macam kepoh... macam kecoh... tapi i still like her....

Tapi dalam bebanyak tu... de sorang nih... entah apa nama dia tah... wahh... tak gemar nau aku ngan mulut dia nih...


Start masa diorg buat kat Balai Bomba Sri Hartamas tu.. wahh... mulut diaaaaa....!!!! Masa tu diorg kena serve utk anggota2 bomba yg bertugas... kalau dah masak pelik2 tu, mesti la masing2 nak tau... ape ko masak ni dik?! kan?!

Bukan le selalu diorg2 tu makan mende2 yg peserta kat masterchef tu masak... bile tengok somthing yg lain sikit... harus la diorg berperasaan ingin tahu. Kalau engko tak nak explain.. takpe! just silent!!! 

tapi tak payah la nak cakap cenggini...

" ehh... takkan tak pernah makan rice puding kot...!"

ngan muka cam...aaiihhh... tak kuasa nak cakap... cakap belakang2... coba kau cakap depan diorg...

Tu episod kat balai bomba... malam tadi... masa episod diorg kena serve utk atlit paralimpik... skali lagi... panassss je telinga aku dengar ayat dia tu........ dah la... malas nak citer pasal minah se'ehh sorang nih...