Selasa, 24 Disember 2013

SMS punye pasal...

Hari ni aku gi keje lambat.... tak sengaja!

Asalnya aku bawak scoot2 dgan harapan.. otw tu hujan makin kurang...!

taaapi......... wuuuu... menjadi jadi plak hujan... makin lebat...aiisehhh...

penyudahnya patah balik.. heheee........ akibatnya... aku lewat hari ni...sob...sobb

tu baru intro nyee...

kisah sebenarnya..........

lunch tadi kuar jap... nawaitunya... mao carik makan... pepagi makan mushroom sup semata... lapar weiihhh....

enjin kunyit besi tu aku dah start... mao undur la nihh... dah masuk gear R dah... ehh... patut keta mengundur kan? ni takk.... makin ke depan. tak pijak minyak pun..aaaaa..... suudahh....! sah! gear R wat hal dahh!

try lagi skali..pon camtu...... last2 tipon suami, baru leh mengundur... phieewww........... maacam lega, tapi sebenornya....... masa main2 tekan minyak nak bagi enjin tu panas tadi.. kaki menggigil tak semena - mena.... aduhai................tu tandanya aku cemas giler... hu3.... tak best!

peh tapau... kena benti jap sebab triffic light tu tengah merah... line pnjang le jugak... hasben sms. haaa.. masa nih lerr....

aku perasan tadi barisan keta tu kemain panjnag. lampu trafik tu nampak cam kesayupan bintang je.... perasan cam lama lagi nak hijau, aku capai nset... lepas tonyoh nset tu sikit2... tergerak nak pandang depan............

haaamikk...............

laaapang!... keta yg berderet2 tadi dah kemana pegi dah... rupanya lampu trafik dah ijau... tah bile masa la lampu tu hijau...tah bile masa gak la keta2 depan aku yg berderet2 tu 'hilang'..............ha3.......

lagi best bile keta belakang langsung tak hon.... cam redha je kat belakang tu.... he3..... // ke aku yg tak dgar bunyi hon diorg?


MORALnya... jangan ulangi kesilapan aku... tumpukan perhatian pada pemanduan.... // bye bye cik putih... terpaksa let you go atas sebab2 yg tak dapat dielakkan.....sigh!

Khamis, 5 Disember 2013

jam dinding



5 minit lagii..................

yakin sangat rasanya masa tu. 2 - 3 org kat situ selain dari aku. Semua leka ngan hal ehwal masing2...he3

sampai ditegur dek senior baru perasan... yg



sebenarnya jam dinding tu dah lama kehabisan bateri. ha3....

sib baiklah staff senior tu tegur... kalau tidak...!!


so pagi tadi.... kitorg ganti segera. kalau tak, hati rasa nak balik umah je bila pandang jam tu... ha3

Aku Blogger Malaysia

Ohoo..... makin lama makin senyap sunyi blog ni... sobb..sobb...

nak citer ape pun kadang2..... macam takde citer jekk... eheee..

Last2 BW je lah.... tu yg jumpa segmen nih... ate... lame dah tak join segmen2 gini kannn...


syarat pun senang.... tak payah nak like like sangat...

acik suko... he3...

cuma follow blog dia .. 

lepas tu tepek banner biru tu.... lepas tu...

buat je entry cenggini... siapp..!!

jgn lupa tinggalkan jejak nohh..!!

nahh... aku punya citer... settled.....

jap lagi aku hello.. hello dgan tuan rumah...

sape mau join?? klik sini -------> http://botak-gambus.blogspot.com/

Nota kaki :

rasa rasanya........... aku jugak akan ikut jejak langkah budak ni.... soon..!! ^_^

Rabu, 4 Disember 2013

Tengkujuh...

banjir-di-kuantan-2013.jpg


sumber gambar : GAMBA - GAMBAR BANJIR DI KUANTAN

Sudah masuk musim tengkujuh sekarang kan? En. Hasben baru je bagitau hari tu… cuti anggota2 penyelamat dibekukan… depa kena standby sepanjang musim banjir nih… 

iyelah! Cam tahun2 dulu le jugak… // berhati2lah sepanjang menjalankan tugas... semoga semuanya selamat.

Kawan sepejabat pulak bagitau, nyaris2 tersangkut di Kuantan. Mujurlah banjir baru ‘naik’… dapat juga lah dia redah air yg melimpah tu. Kalau tidak, mungkin beliau terpaksa ambil cuti bencana. >_<

Seremban? 2-3 hari lepas ada lah juga dengar cerita… Temiang dilanda banjir kilat… Org2 Seremban tau dah rasanya… kalau kat Seremban nih, yg kerap dilimpahi air… situ lah. ^_^

Semalam pengasuh anak de bagitau…

Su, nanti bawaklah baju anak. Yg ni akak tak dapat nak basuh. Mesin basuh akak rosak plak. Ngko cuci dulu kat rumah yek. Nanti bila mesin akak dah elok, akak bagitau…

Ahaaa… kantoi! He3… selama hari ni, baju2 anak2 akak tu yg uruskan. Tak payah susah2 nak cuci sendiri. he3…

Kali ni kenalah cuci sendiri. Akak tu siap bungkus letak dalam plastic macam nak anta ke dobi gayanya… kesian akak!

Baju yg dia cuci ngan tangan kelmarin, sampai semalam petang pun masih tak kering2. Lagi pulak, semalam hujan sehari suntuk… lagilah payah nak kering.


Isnin, 2 Disember 2013

bukan melawan bos!

kau sini...!

tu arahan utk aku pagi tadi. sebab...

kau melawan bos ye?

itu rupanya.... tidak! jawapan saya.... T.I.D.A.K... tiada niat utk melawan bos...

jadi kenapa hari itu?

ye... betul ada sedikit ketegangan pada minggu lepas. tapi bukan sebab aku melawan bos. pada ketika itu, apa yg berlaku adalah lebih kepada lontaran rasa terpendam...

kalau mahu tau, aku dah cuba menahan perasaan... aku dah cuba kawal rasa menyirap kat dalam hati pada ketika itu... tetapi......... when the spark comes...... my feeling suddenly blowing up!

dan pada ketika itu saya tidak tuju pada orang tertentu.... saya meluahkan secara umum... yg kebetulan, pegawai yg dimaksudkan sebagai pegawai no.2 itu turut berada di situ......... jadi... itu bukan melawan!

betul.. lepas kejadian tanpa kawalan itu, saya terus berlalu dari situ... bukan tujuan untuk melarikan diri dari waktu bertugas. bukan juga bertujuan utk menghilangkan diri dari pejabat. saya keluar, menuju ke bahagian pengurusan kerana saya ada urusan di situ.... dan juga supaya saya dapat tenangkan sedikit perasaan saya.

selepas itu, saya kembali semula ke meja saya dan menjalankan tugas saya seperti biasa.

ok... dah macam surat rasmi... tapi boleh juga anggap itu sebagai kenyataan rasmi dari aku.



which one are you ?

Jumaat, 29 November 2013

Giant Senawang





Giant sudah berwajah baru...!! ermmm.. bukan luarannya... tapi yg di dalammm nyaa!!

masuk2 je... wahh... terkejut sekejap.... tapi lepas tu.... aduhaiii.........

aku tengok susun atur barang2 yg lain ok dah... ok ok lah...

tapi untuk perkara yang 1 nih....

masuk2 je dalam 'perut' Giant tu... haaa.... 'spek mata' tu ngko nampak dulu... macam2 kaler... striking suma ada.....

dulu, pakaian dalam wanita tu disusun agak terlindung. kalau de yg nak membeli tu, pasti rasa agak selesa sikit lah... sii...ii..kitt...!! sekurang - kurangnya tak le segan sgt nak membelek lelama... -_-'

sekarang??.... pikir 10 kali kot...!!

tak pun.... jalan terus! he3

Nota kaki : sudah la terlalu open... striking..!!!! merah... oo...ren... kuning..... bla...bla..bla...

Jumaat, 22 November 2013

Blog senyap sunyi..

takdo idea........... camtu lerr

baru je selesai kursus di KLIA.... bengkel sebenornye.........

cam biasa... berdua dgn shida.... together2 di sana for almost a week..............

sambil2 ber-bengkel... kita cuci2 mata tengok pemandangan yg lain sikit dari biasa...

KLIA

rasa relaaaax je....

dada rasa lapangg je tengok landasan yg seluas mata memandang nih.................

agak sesuai dibuat terapi utk tenang jiwa.. ^_^

Khamis, 14 November 2013

mesin perakam waktu... apelah susah sangat?!

Rasanya aku sorang je kot yg de masalah ni kat Wisma tu..............


Memang takde !

leh kata tiap2 hari aku 'tersangkut' kat mende ni....

naik tebal dah kulit muka ni... org asyik tegur je........... memula tu ok la... tapi kalau dah hari2 pagi petang.. pagi petang... asyik muka aku je........... malu siooottt....

org lain letak jari skali je.. mende ni dah leh detect.... jap je HIJAU !!

akuu? memanjang MERAH.... balik balik ' please try again '........

kalau skali dua.. leh tahan la lagi... ni tak... hari2... bukan sekali try... bukan  2 3 kali try... boleh kata lebih 10 kali aku try dalam 1 1 masa... baru lerr mende ni leh detect..................

tiap2 hari plak tu.............................

de la 2 3 kali kot aku mintak pakai nombor kod........ TAK DAPAT...!!

'saya pun camtu... kena lap2 jari air dulu baru leh...'

fine!! aku pun wat le camtu gak................ igt leh la kan?

saaaaaama!!!!! 'please try again'

potong je jari tu........

wahhhh..... hina sgt kot jari2 aku ni? hina ekk? sampai nak kena potong bagai...............?? jari aku kering melampau je.... agak2 ler weihh... sentap siooottt...!!!

anyway..... thanks E-cah... terharu ngan keperihatinan ngko kerana meminta hamba Allah itu bagi no. kod kat aku........walaupun jawapan dari hamba Allah tu sgt lah maaacam cemelamakama.....

kalau pakai nombor, tak payah dtg keje la........

ohh statement................ macam le aku ni kaki ponteng terhebat kat opis tu.....

--------------------------------------------------------------------------------

mood : SENTAP..........!!! Hati panassssss


Ya Allah.... permudahkanlah urusan bagi tiap2 org yg memudahkan jalanku............ amin!!!!!!!!!!!!!

Rabu, 13 November 2013

Ganti org.......

Kalau ikutkan hati memang aku tak nak buat.............

Kalau ikutkan hati........... memang aku nak lesap jek.... ~_~'

Taaaapi... hati aku baik.... agagagaaaaa....

Memang hati aku 'baik'... 

tu pun lepas dengar de org dah menyumpah..... hantu kak limah 'eksiden'..........!

fine!

cool beb....   coooooooooooollll...............................!!!!!!!

poooooooooooooooooooooooooooooooyosssssssssssssssssssssssssssssssssssss mapussssssssssssssssssssssssssssssss

debusssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Isnin, 11 November 2013

petua merawat bisa disengat Penyengat.

Penyengat... korang kenal penyengat? Aku tak tau kat tempat lain dipanggil apa. Tapi aku memang dari kecik panggil serangga yang macam lebah tapi bontotnya lonjong sikit tu as penyengat. 

penyengat

Duluuuu....... 

Hobi aku........ Kacau penyengat...... Jaki je tengok penyengat tu aman tenteram melepak kat pokok bunga raya mak aku yg gemok2 tu...........

Bak kata mak aku.... dah takde keje lain ke?

Jawapan aku..........iyeee mak!      *tu pun kat dalam hati je... takut kena penampau mak... hu2

Lepas tuuuuuuuu.... masuk umah.... Bengkak bengkik muka! 

'jeeeelita' sangaaat...!!!!

Untung la mood ayah aku tengah baik.... Dia tak pukul........ Kalau taaaaak... pasti hati aku pun sama bengkak!! 😫

Ayah pi cari sarang penyengat tu.... then dia

" tenyeh lumat2 dengan kedua - dua belah tapak tangan sambil baca selawat, lepas tu sapu kat tempat yg terkena sengatan. "

Al-hamdulillah......................... bengkak akibat disengat penyengat tu beransur - ansur hilang.

**********************************************************************

Teringat brader sebelah rumah yang gelak barai lepas tengok muka botox aku............

Gelak siap nyorok2 belakang adik dia...... woiii broo..!! aku nampak lerr......




Sabtu, 9 November 2013

cuti nan serabut........................

ter- KENA.... !!!

*macam tu la yg aku rasa skang nih....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bosannya....!

blogwalking pun tak tentu arah.............. klik2... peh tu........ silent!

Si sulung plak.... tengah main2 beskal kat luar tu, tetibe...

tadi mak cakap nak beli kek kan?

aaarr???? bile masa pulak? rasanya mulut aku ni terkatup je dari tadi.... puas memikir.

takde Pal! tak lama peh tu...

wuwuuuuuwuuuu....dia meraung sengsorang kat tepi skuter.... adoiiiiyaiii.................

si adik.... dari pagi tadi dia asyik berak cheroiii je.... makan ape semalam?

la ni dia tgah mandi.... siap nak tutup pintu...adoooiiihhh...

aku tegah.... tak padan yg kecik.. umur baru nak menjangkau 4 tahun, mandi siap nak kunci pintu....

harus.... wajib... dah tentu aku risau... tapi dia pandai jawab..

alaaa.... nanti lantai basah..pas tu nanti mak jatuh kang...haa..... camne?

alohaaa.... pandainye jawab!

ye.... jumaat minggu lepas aku jatuh depan bilik air tu.....

nak cepat, tak perasan lantai tu basah... meluru je... sebab hasben kata kak ipar nak dtg singgah umah.

kat kepala dok memikir nak masak cepat je.... jam dah 6 petang....

sebab meluru macam roket tu ler.... sedar2 dah jatuh... gedebukkk  *so what?? aku memang suka sound effect......

melutut..!!!

ooo my....!!!!

sakit siooottt...!!!! lebam seminggu... paling siksa time rukuk.... saaakit..!

ngko rasa si kcik tu menang? memang pun!

dia menang.... tapi tak lama... sebab mak dia ni 'memetir' ..............agagagaaaaaa

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

time 'sesak' gini... nape lah dtg macam2....?

beli tu beli ni.................tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakk.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tolong jangan jual or promote or.... ape2 je lah pada saya......................!

2 hari....


nah haaa setepek........!

jeruk air tangan cik Raja kami...............

nak harapkan aku? huuuuu............. lupeeee memanjang...............

sib la de cik Raja yg kuat ingatan.... ha3...

balik semalam cik Raja suh rasa sikit...............

makan satu.................uiiiiiihaiiii.............masam!

makan lagi........................... laaaaaagi masam!

makan lagi............................. laaagi laaaaaa................ masam!

ok.. fine!

kau mangga..!

dok terperap le ngko diam2 dlm aisbok tu................ 2 hari lagi aku check balik!

***************************************************************************

tu stok last kopek tu... lepas2 ni para2 hantu mangga sekelian terpaksa chooooti pnjang hingga ke musim yg akan datang....ngeeeee

jap....

rasa2nya ri tu nampak cam rambutan dah berbuah........ jambu air pun dah berbuah.......... doooorian lagii...

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm........... mungkin status hantu mangga akan bertukar lepas ni....

from                become

hantu mangga ---> hantu rambutan... hantu jambu.... or..... hantu derian durian..............

seramnyeeeee.......................!!!



thanks to this follower.............

tuan tanah.... sila buat entry bertapis lepas nih.. hew...hew...heww

semalam shida kuar kan statement nih...

aku dah jadi follower ngko... sejak2 ngko tepek gambo aku ritu.... 

gulppp...!!! uuuuuuu....key!

sebab tu.... lepas ni nak kuarkan entry kena bertapis tapis sikit.... cikit jerrr.... heheeee....

blog haku kannnnn.....................

anyway.... thanks shida sebab sudi jadi follower aku.....

baca2 lerr selalu blog aku ni sampai muntah...agagagagaaaaaaaaaaa

Khamis, 7 November 2013

Sudah jadi pelakon....


         /\                                                     /\
        /    \                                                 /    \
       /       \                                               /      \
      /         \                                             /        \
     /           \                                           /          \
    /              \                                         /            \
   /                 \                                      /               \
  /                    \                                   /                  \
 /                       \                                /                     \
/                         \                             /                        \



_________________

Isnin, 4 November 2013

Hari - hari mangga..!

Tu le antara 'aduan' yg aku terima hari ni....

'aduan' itu datangnya dari our big big bos.... dan telah disampaikan dengan penuh tenang oleh orang kanan bos...

yanggg... juga hari ini for the first time terjebak........

'aduan' itu ditujukan kepada kami yg sebahagiannya memang hantu mangga..... heheee

jadinya.... sebagai 'hukuman'.....

mangga paling best... unnnn-nekk!!!

-----------------------------------------------------------------------------------

kami bagi 3 tapi di-rejek 1 sebab dah kena kokak dek burung...

kami amik... yg kena kokak tu kami potong................

yg elok..................??

ohh my.......!!!!      *0*

Jumaat, 1 November 2013

Bile deepavali sebenornye?

Kecoh jap.....

Pasal ape?

sesetengah staff cakap...

deepavali hari ahad... sooooo... senin choooti..! cuti umum....  tak payah mohon chooootiiiiiii......!!

aku memula terrrr pecaya yg..... senin nanti chooooti umum....... pasal ape?

kelendar kami kata..... deepavali jatuh hari ahad bersamaa 03 Nov 2013.

peh kecoh2 tadi aku try tengok kat http://www.kabinet.gov.my

nahh............

deepavali

* Pengumuman Hari Deepavali bagi tahun 2013 telah ditetapkan pada 2 Nov 2013 ( Sabtu ) melalui Pemberitahuan Warta No. 36947 bertarikh 23 Okt 2012

plus.... lepas dah called member2 yg sambut deepavali ni........ sah!

memang 02 Nov 2013.... sabtu... bukan ahad yea!

sila jangan buat2 lupa... senin sok kerja.... kecuali yg dok Pantai Timur............^_^

* kecuali juga pada yg dah mohon cuti..................... adiosss

Ragut ye puan - puan...hati2

Semalam Kak Za de cakap...

masa org tengah sibuk2 ngan urusan pagi sebelum pi keje, de la orang ni tah dari mana tah...

tetibe je muncul kat lorong umah dia....

mundar mandir ngan motor cam org tak tentu arah... 

ape hal mamat ni? dari tadi ke hulu ke hilir... kannnn....

Jadi akak ni pun perhatikan mamat tu tak berkelip......... through side her side mirror  ngan cermin pandang belakang...

selang 3-4 umah dari situ, de la cikgu ni... dia tengah anta anak kat umah mak dia... mungkin sebab dia pikir

alah... kejap je... anta peh tu aku cepat2 le masuk keta...

maka idok lerr dia konci nyerrr pintu keta tu... ngan enjin pon tengah on... dia amik anak, terus masuk umah mak ehh...

dah biasa gitu gamaknye...

yg Kak Za ni plak... hati rasa macam something wrong je ngan mamat tu. gerak geri serba mencurigakan.. 

dah ler tak penah nampak muka mamat tu kat area sini sebelum sebelum ni................

dia perhatikan jekk.. 

tapi dalam dok perhatikan gerak geri mamat tu... anak dia plak dah meraung depan pintu umah.... 

dia pandang anak dia jap, peh tu cepat2 dia perhatikan mamat tu semula...........

masa tu gak le dia nampak mamat tu dah amik sesuatu dari dalam keta cikgu tadi...

lepas tu cepat2 blah.......

petang tu....... confirm.............. cikgu cakap memang mamat tu dah hangkut handbag dia.... 

rupanya dia pun perasan...

dia try gak kejar... tapi sangkut kat traffic light...... mamat tu?

dah berdesupp le menyusup kat celah2 keta yg bebyk tu..........

kalau le de sesape yg sudi baca blog aku nih.... hati2 lerr.... org zaman sekarang macam2.... kalau dah terdesak tu.. sanggup buat ape saje.... 

kalau pepagi tu sambil2 nak anta anak... sila2 lah perhatikan persekitaran kita.... kalau ade yg mencurigakan tu... berhati - hatilah................................

*************************************************************************

laporan polis dah dibuat oleh cikgu tu pada hari yg sama............. harap2 encik2 polis tu sudi kan lah diri meronda di taman kami................. n_n

Rabu, 30 Oktober 2013

Tak paham lah..

Yg aku tau............

Sup ekor tu.. ye... boleh dimakan!

Orang kata sedap..!!

tu orang katalah... aku tak pernah try..... ^_^

Tapi yg aku tak tau.......

Nape de org nak simpan ekor lembu tu? siap kering kan lagi.......... nak buat ape ekk???

Kalau ekor ikan pari tu.... aku pernah la dgar orang cakap.....

Katanya boleh gunakan utk menghindarkan gangguan - gangguan makhluk halus.... wallahu'alam...

Jgan salahkan aku sebab........... org yg cakap kat aku...

aku tak pernah try... sahih ke tak.......

wa tak tau loooo....

taaaapi... ekor lembu kering???

buat ape ek?

sebat vontot si budak2 nakal kah? atau sebat apa?

sup ekor sedap

itulah... yg berbulu tu....aihhh.... *'berbulu' je aku tengok...

salah sorang staff kitorang yg bawakk... motif???

tak kuasa aku nak tanye........ yg aku tau...

pagi tadi.... sampai2 je... mangaaaiiii......................... baaaaau...!!!!!!!

sebelum de yg muntah........... aku 'humban' mende alah tu ke lain.... dok engko kat situ diam2.....

kasut ngan topi cantik tu pon aku sumbat ke tempat lain... duduk situ senyap2...

Isnin, 28 Oktober 2013

Kting...ktang...ktunngg...!!!

Haihh... tak tau la bunyi ape tu...??

Tapi since beberapa bulan lepas... lepas si kecik tu 'tertangkap' tengah syok main2 timbang batu tepi scoot2 aku........

sejak tu la...

sejak tu ler aku dgar bunyi kelentung...kelentang.. kat ekzos... ~_~'

kalau terlanggar bumper tu ngan kelajuan yg lebih sikit dari siput pun.. dah bunyi!

kelentang... kelentung.... klong.. klong..... kloongggg

tu belum lalu kat jalan belang rimau tu.............

hadoiiiii............................................. meriahh...!! *macam nek beskal sambil ikat tin susu kosong bebyk tu... haaa.... rasa cam tu lahh...

semalam pagi, mungkin sebab geram.... hasben cabut ekzos tu.... aku geram gak... tapi kalau aku yg kerja kan scoot2 tu... alamatnye...................

ngko kenal cik tikus yg baiki labu tu?

haa... camtu la nanti............ jahanam!

puas dia tonggeng2 kan ekzos tu gamaknya.... puas dia goncang2 kan..... nak suh

keluar!!!

tapi................... habuk pon tarak..... bunyi??

tetap dan berpencen kat situ...............

k-pop

omoo?? model korea... wallaweiihhh......................

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ohh... niat hati nak cuci scoot2 tu semalam... melarat ke hari ni... langsung sampai kesudah... aku bior je tak berbasuh.............. heheee

Ahad, 27 Oktober 2013

Denggi kah?


Aaarrrkkkkkk.....!!!!

maaf....... histeria jap.... jgn salahkan aku.... salahkan sup ketam TERHEBAT... air tangan mak aku!

de sebab aku request kat mak sup ketam ni.. bukan ler tak boleh buat sendiri. boleh je..!!

tapi tetap tak sama dengan air tangan mak. betul tak? lebih - lebih lagi time tak sihat... aduhai....



dah seminggu aku dok ulang alik klinik tu.  check Hb since doktor kata aku mungkin demam denggi. selang 2 hari kot berulang alik... tunggu amik darah.... tunggu nak jumpe doktor lagi.... dengan tahap badan rasa nak rebah sokmo... huhu.... tabah je lah

Hb plak jap naik, jap turun... turun plak tu bukan sikit - sikit.... cuma nasib baik tak kena tahan wad je. doktor masih bagi rehat kat rumah. monitor sendiri pemakanan dan rehat secukupnya....

ooohaiii... selang 2 hari keep renew m.c.... lantak.... aku memang tak larat nak pi keje pung! oooiihh... baru la tau camne rasanya sakit kena denggi. lesu sangat lerr.. tak terkata weiihh

de senior opis pesan begini.......

sue... jgn lupe... balik nanti makan sup ketam tau! makan byk2.... lagi 1.... beli air 100 plus... okey!

hohoho... apesal la aku macam pernah publish je entry tentang petua tu kat blog dulu.. hikksss




dah rezeki kot... sampai je Family Stor tu... nahh...... besar2... isi pun penuh2... paaaling penting.........

FRESHHH.....!!!

sekilo dlm RM 25 ++...... balik rumah.... try lerrr masak 

bile makan.... wuwuuuuuu...................... T_T ....! setengah ekor jek yg aku dapat makan.... tekak tak lalu nak telan !!!!

yg lebih tu... hasben yg bedal...... sedap kot! ^_^

sebab tu la aku request kat mak sup ketam tu.


2 hari lagi nak raya haji, nyaris2 nak kena tahan wad.... petg amik darah setabung... kul 9.00 malam amik lagi.............. sib baik platlet darah dah naik balik...

petang tu sebelum balik... de nurse yg baik hati tu bisik pelan2... tak mao doktor dgar gamaknye!

akak, balik nanti akak makan je buah tembikai tu... 

TEMBIKAI...??

Ye kak... dulu saya dah pernah kena cam akak ni.. saya makan tembikai je.... sambil2 tu mnum air masak bebyk jekk............. 

oooo... tembikai pun boleh ekk????

100 ++ ??? ohh... dahh..... perut dah pedih2 dah.... perut memanjang kosong... lepas tu isi plak ngan air gas... memang tak berbalaoiiiiiiiiiiii..........................

platlet aku dah mula nak stabil balik... phiewwwwhh

----------------------------------------------------------------------

diorg amik darah kat lengan aku ni sampai lebam2 tau...!

M.A yg last amik darah aku tu cakap........

e'ehh... sape yg buat sampai lengan puan lebam2 nih? sape lagi......M.A yg bertugas masa aku dtg tu la...........

aku ingt M.A tu wat keje secara berhemat la kan???

ooo my.... rupanya dia lagi teruk... dimasuknya jarum tu pelan.. pelan.... lepas tu dia cabut  pun pelan2.... aaaadoooiiyaaaiiii............................... sakit oiiii!!!










Sabtu, 26 Oktober 2013

Kisah Tandas

Yang ini dulunya.... jadi rebutan.... bukan stakat staff lelaki......

Yang pompuan juga sama2 berebut.........


Ha3....

Jamban je pon.... 

Dulu unisex... lelaki ka... pompuan ka.... boleh2

Yg lelaki kalau dah masuk........... jgan harap sekejap sekejap.. lebih - lebih lagi awal pagi....

Yg pompuan.. kalau dah masuk...saaaangat dinasihatkan supaya.... di KUNCI pintunya..!!

sebab ????

yg para lelaki ni kalau nawaitunya nak ke dalam situ........... laju jalannya mcm peluru pepandu...........

straight je trus ke situ...... he3

kalau tak kunci... ohohohooooo.......................... ~_~'

kalau berkunci pun.... mau roboh diorg gegar... 

TAK Tahan gamaknye........!! 

Jumaat, 25 Oktober 2013

Hampir2 tak boleh tidur gara2 mangga...........

Sebenornye... kat entry hantu-mangga tu aku nak citer kisah lain... tapi idea yg kuar dari kepala ni lain plak...

* apesal lah selalu cenggitu.... cehh  ~_~'


again... ngko appear kat sini yekk syida..!

suka ngko kan? n_n

tu... kat tangki air tu la punca citernya..............

hari tu.. de la beberapa hari yg sudah.... cam biasa... nama pun dah hantu mangga kan?

sekali lagi kitorg terjah pokok pelam tepi tangki air ni. petang.. lebih kurang kul 3 ptg..

sebelum2 tu bos dah warning... jgan dtg situ after 12.00pm ( sharp..!! )

sebab tu timing kaum sekeluarga tu kuar.... katanya!

aku mula2 sangka. ohh... beruk seantero family....

bukan sue..!! ni yg alam 1 lagi........... fine!

diorg memang berkampung kat situ... okey bos!

sebab petang tu ramai...... aku berani la gi belakang tu ngan dak syida ni...

tepi pokok pelam ni de anak bukit... tak le tinggi pon.. tapi sedang elok la...

panjat jap situ.... dalam dok menjolok buah tu, de la yg jatuh bergolek ke tangki air tu... de la dalam 3 -4 ketul.... termasuk yg merah meranum tu..perghh...!!

kebetulan tak jauh dari situ de lagi geng sama caw. pon dok sibuk jolok buah utk bos besar...!

seronok tengok... rasa terpanggil je nak join diorg.... maka.... tinggal la kejap buah yg dah bergolek kat tanah tu... niat hati

jap lagi lah kutip...........

baik aku... baik syida...nawaitunya sama!

lepas dah gedebak gedebuk kutip buah yg kat diorg tu, aku patah balik ngan syida... teringat buah yg dah bergolek tepi tangki air tu..

sampai je situ.... ehh?????!!

bukan kat situ tadi de 3 - 4 biji pelam ke??......polosnya dhaku masa nihh...

syida dah senyum.... otak aku pun otomatiknya terjana sesuatu.......

ooooooooooooooo.................................. time ni syida dah tahan2 gelak...

takpelah.... takde rezeki lah tu...meh le kita amik yg atas bukit tu...... syida? dia senyum je... sampai opis baru dia boleh gelak berderai..........

------------------------------------------------------------------------------------------

syida kata........ dah masuk 'kmapung' sebelah la tu.....

iye ke??? hmmm...ye kott sebab.... seingat aku cuma kitorg je yg ke situ dari mula.. yg paling penting, syida sokmo de depan mata aku..... ape kah???

malam tu aku tak leh lelapkan mata.......... dok memikir sampai ke sudah...aiseymen!



Hantu Mangga............

Apesal la sejak semenjak ni aku gemar nau entry 'berhantu' cenggini ekk??

rasa macam kesukaan pulak...hik3


Uiiiii.......watpe tu?

Jolok mende tu pokcik??

Anyway... timo kasih banyak la yo pakcik.... susah payah je tolong kami2 yg pantang nampak nih... he3

Yg sebelah tu... member sepejabat... 1 dari 3 org staff wanita di cawangan aku nih... ( kami 3 org jekk pompuan... yg 15 16 17 lagi sume lelaki.... phieewwww....!! )

yg kaum lelaki tu.. memula eksen.... bersembur2 kutuk kitorg... memulaaaa...

tapi lepas tu........... hah ngko!

depa yg lebih..............

kdg tu sengaja je buat sambal kicap letak gula lelbih... peh tu tinggalkan atas meja... peh tu sengaja kopek buah tu lelebih... 

percaya atau tak... lepas beberapa jam... tengok balik.... haaape?? 

liiiiiicinnnn.....!! sedap ye bang??


hantu mangga

Nahh... tu yg berbaki... yg lain? masing2 dah rembat siap2.... peram kat umah masing2... n_n

Masing2 dah tak segan silu dah nak mengaku.... ha3

Ni la untungnya bile opis de dusun... ^_ ^ * dusun la sgt kan?

dulu dapat telan air liur jekk sambil pandang buah2 ni.. lebih2 lagi hok yg kuning tu kan! *sobb..sobb.... T_T

tapi sekarang... miahahaaaaaa...

pantang nampak.... siap kau!

dapat lak member2 yg sama2 naik hantu bila jumpe buah tu kan.... lagi la menjadi2.......

sape2 nak... sila la berbuat baik dgan kami ye..... *wink..


mangga telur

------------------------------------------------------------

seram tak?  seram tak??? hahahaaa



Selasa, 22 Oktober 2013

Hantu kuaci....misterinyaaaa !

Ni kisah member seopis yg hampir tiap2 hari makan semeja ngan aku... n_n

Aku panggil dia Kak Tikir... tu gelaran aku bile sembang ngan en. hasben... 

tapi ngan kengkawan, aku panggil akak ni Kak Za.... nama penuh? syhhh..... rahsia...!! * wink...!! tehee

kegemaran dia... kuaci... memang hantu betul!

asal de masa lapang kat opis.... hahh... siap! sepeket tu dia sorang je............

kuaci biji bunga matahari

Kekadang bile tak abis, dia simpan je atas meja opis tu... siap letak dalam tupperware  lagi.. takut bos perasan yg itu adalah kuaci... ha3

Tapi sejak semenjak ni Kak Za cakap........ telah berlaku sesuatu................

Katanya, sejak jumaat lepas......... 

kuacinya................... selalu habis!

sape makan??? 

Ntah.. akak pun tak tau...!!.     katanya........... ( soklan tu pun tak bijak sebenornye... heheee )

yg bestnya tu......... kak Za baru makan 2 - 3 ketul petang sebelumnya... means... byk lagi lah kan?

tapi dibedal dek sape tah.... habis licin..!!!

tu kejadian hari jumaat......

hari senin semalam pun jadi lagi... kuaci petang hari jumaat yg tak habis tu....

habis dgan jayanya pada pagi semalam............ 

tinggal tupperware tu je... lepas tu dibiorkan jek bertapa atas printer member sebelah........ kulit2 pulak penuh dalam bakul sampah member sebelah tu........

lagi best... tak sape tau org yg dah mengerjakan kuaci tu....... misteri sungguh..!!!

sampai hari ni....... belum ada lagi yg mengaku.......

sape la yg punya angkara tu kan???

[ sumber gambar : khasiat kuaci ]
-------------------------------------------------------------------------------------------

Kak Tikir kata... kot de yg mengaku, boleh ler akak beli lebih sikit... moh kita makan sesama..!! 

kan.....!!!!!



Isnin, 21 Oktober 2013

Salam takziah...

Terkejut sekejap lepas dapat berita ni awal2 pagi lagi...

Sungguh... macam tak percaya je... rasanya aku baru jumpe arwah tu 2 minggu lepas.... sihat walafiat masa tu...

ceria seperti selalu...

sebab tu bila kengkawan opis bagitau yg beliau telah kembali ke rahmatullah pada sabtu lepas.... aku terdiam kejap.

kabarnya arwah dah 2 minggu sakit... bermakna selepas pertemuan akhir itu lah...

ralatnya rasa kat hati tak dapat tengok arwah...

innalillahhiwainnalillahirojium..........

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

cif...bilik cif sy yg guna last week...

tumpang print dokumen sebab printer sy masih 'sangkut' kat kedai.... T_T

bile lah diorg nak repair printer tu...???

Rabu, 16 Oktober 2013

keje?

seminggu aku tak masuk opis... tak tau le ape yg de atas meja tu..

tak tau la surat ape yg sampai kat atas meja tu haiihhh..........

tau2 dapat called dari opis...

" ngko kat mana ni? "

haiiyyyoooooooooooooo...... saya cooooooooooooooti di kampung sekarang ye... cuti ini sudah lama saya apply.. sekian, harap maklum...

tak dapat nak dibatalkan kerana saya mahu rehat..!!!

minggu lepas.... saya terpaksa cuti sebaaab... telah diberi m.c oleh tuan doktor... aku minta 1 hari, doktor beri 2 hari... supaya senang nak ulang alik pi amik darah kat klinik tu......

tuan tanah ini disyaki atau erti kata lainnta.... suspek denggi............. hu3

kerana itu saya perlu memberikan setabung demi setabung darah untuk di uji................ jgn igt saya suka..

lengan saya sampai naik lebam dikejekan demi ujian darah tu....... sampai sakit2 urat lengan ni dibuatnya..

hampir sahaja saya disumbatkan ke dalam wad.... nasib baik la tak jadi.... al-hamdulillah

sekarang saya beransur sembuh... esok saya kerja..... harap maklum.!!   n_n

Rabu, 9 Oktober 2013

Lidah gua yg amat sensitip...

puncanya......

ahad hari tu aku terkena food poisoning............ makan hape tah...... syida kata

sebab ngko tak ajak aku join sekaki makan sea food.... pasal tu la.....

byak le ngko! ^_^

Pengarah plak sangka aku makan kenduri....

kenduri mana ngko pegi...??

haiii... jadi isu dah kan? tapi kan... aku kesian tul kat keluarga pengantin... takkan la diorg nak hidang makanan yg tak elok kat tetamu kan? ade pendapat kata, keluarga tu kena aniaya... cara halus... maksudnya...??? aku paham... tapi tu rahsia sulit aku... hehee....

selalunya berak2... muntah2 kan?

aku tak kena cirit2 yg kronik tu... cuma kekerapan me'labur' dalam 1 hari tu lebih dari sekali.... yg lebihnya... perut memulas.... pinggang ke kaki bi i i sanyaaaaa.........!!!

member kata,

sebab ngko tahan kentut..... sebab tu la...

iye ke? tapi memang ahad tu aku menahan kentut... sebab takut tercirit kat tepi jalan.... kot tercirit kang, mane pulak aku nak cangkung... mane pulak aku nak cari air buat cebuk vontot.....??

balik rumah, bisa2 kat pinggang dah merayap 1 badan... kepala lagi lahh.... dia punya denyutan..
masya-allah....

sebab tu esoknya aku amik e.l... tak daya nak bangun...

1 hari je.. lepas tu aku tawakal je masuk kerja... tapi ramai jekk yg prihatin

apesal muka ngko nampak pelik je ni? macam org sakit....

ye...sesungguhnya aku memang belum betul2 sihat. tapi aku gagahkan jugak la jengah opis... rajin nyeeerrr... ohooo ohooo ohoooo....

***************************************
org kalau dah tak sihat... lebih2 lagi spesis macam aku ni.... mula la nak mengidam makan kan?

alangkah bagusnya kalau dapat makan bubur...

ngko tau, since sakit  ni aku punya selera makan putus terus... puncanya lidah ni memanjang rasa pahit jek... minum air bergula... aku rasa manis tersangat.... makan makanan yg bergaram.... masin yg amat.....

hu3..... nikmat merasa makan itu sedap lenyap sekejap....

sebab tu aku mintak bubur... yg tawar tu.... baru suap sekali.... aduhaiiii................. maaaaasin!!!!!!!

mati terus nafsu makan aku.... padahal perut lapar gilerr........ apesal la diorg masukkan telur masin tu siap2 dlm bubur tu?????

mohon pada Allah semoga nikmat yg lenyap sekejap tu Kau kembalikan semula pada aku supaya aku boleh melakukan tanggungjawab ku seperti biasa.... aaamin......


Selasa, 8 Oktober 2013

Dek kerana kepala ting tong ting tong hari ni

kalau ikut kan hati aku nak sambung jek e.l sampai ke hari ni. nak baring je kat rumah golek2 sampai tertido macam semalam........ tido sampai be-peluh... tido sampai dah tak boleh nak tido balik.....

tapi apekan daya.... cuti tahunan dah tinggal seciput... hu3   T_T

sib baik pinggang dah tak sakit macam semalam.... tau sakit nak bersalin camne?? macam tu lah.... saaaakit ya ampun!

kepala je la yg masih 'weng weng' ( pening laalaaatt ) lagi... tapi ku tabah kan jua jebat! demi cuti yg dah tinggal seciput........ -_-'

sampai kat opis plak, ramai yg menyapa.... sebab kepala ni masih mood 'weng2' gituu, aku semyun je lah... lepas tu aku rasa..... gamatnyaaaa...!!!

ohoo...ohooo.... sebelum aku pitam, harus aku jalan terus ke meja aku....... pergh amaaaaaan japp.......

jap je pon!

tetibe spesis no 2 tu muncul.... tanye mende yg memang tak kena mengena dgan keje aku.

terus 'weng' balikk kepala aku..!! meroyan le sekejap tadi...

mintak mahap la... hari ni memang aku kurang baik sikit pasal aku kurang sihat... jalan pon kekadang rasa macam tak jejak tanah..................?????

petang tadi pun spesis tu buat perangai lagi... haiihhh...... kali takde reaksi spontan tapi lebih pada teguran mengajar...........

tapi de yg tegur,

garangnye ngko hari ni........

miahaha........ ape nak buat...  nasib lah............

Rabu, 2 Oktober 2013

Sentiasa belajar......

Sekarang budak tingkatan 3 sibuk struggle untuk PMR kan? sempena PMR ni diorg mesti dah ulangkaji kaw2 punye..................... ye tak?

teringat lak zaman PMR aku dulu... sikit2 je la.... hikkk.....

lebih - lebih lagi kat subjek matematik... wuuuu.... tak leh lupa...!

cikgu bagi denda.... kalau tak dapat 80% ke atas.... sila keluar kelas... ketuk - ketampi depan pintu kelas... ikut jantina. kalau dak pompuan yg kena, dak laki tolong kirakan....

kalau dak laki yg kena, dak pompuan tolong kirakan. masalahnya bilangan budak lelaki yg kena tak seramai budak pompuan........ 

kemain suka le bebudak tu mengirakan utk budak2 pompuan... malunya..!!

tebal gila kulit muka masa tu... T_T. cikgu memang takde kesian....!

dari situ, nak tak nak kena la struggle gila... malu la weiihhh...!!! siap budak2 kelas lain nampak... kelas math plak masa tu tul2 sebelum rehat... cikgu plak sayang nak kasi kitorang keluar rehat awal.... memang...!!!!

tu cara psikologi............ kalau tak nak kena denda macam tu... sila la ulangkaji sungguh2... 

tu duluuu...

masa zaman sekolah...

sekarang zaman kerja...

cam kerja aku nih.... sejak cara kerja aku dipertikai.... aku rasa kerdil sgt... rasa kekurangan ilmu amat2... 

memang aku buat ikut prosedur... tapi aku tak mahir sgt dengan penggunaan akta2 segala tu. aku tau buat kerja tu pun sebab atas tunjuk ajar bekas penyelia aku yg sebelum ni. tu je.... masa tu aku rasa tu dah cukup... tapi rupanya, 

tak...!!!

rasa terkontang - kanting sorang2 masa tu... terkial2 nak menjawab. last2 aku diam je... tapi hati panas membara...! mentanglah aku pegawai bawahan... pangkat tahap pembantu je....

sejak tu aku jadi rajin... zaman belajar dulu pun aku tak serajin ni.. dulu darjah keMALASan aku mencapai tahap cipan!

sekarang rajin sikit... tahap cipan! ^_^

aku jumpe balik penyelia lama, tanye dia ape yg patut aku buat. lepas tu aku selongkar buku perintah am yg aku pinjam dari kak ikin, kerani yg menjaga cuti ( janji nak pulangkan hari ni.... tapi.... janji tinggal janji............heheee )

pagi tadi plak aku selongkar fail2 perintah... serve kat JPA.. kot2 ada lagi yg aku tertinggal.... wahh... dasyatnye!

siap de yg tegur..... study utk exam ke?

gasakkk....!!!!

sambil study sambil aplikasi kan kat kerja.......bagusss...!!

lepas ni cubalah pertikaikan cara aku kerja lagi................. 

tak mau stay............

sejak semenjak ni laaa.

asalkan jam kat pejabat tu cecah kul 2 je, aku dah mula resah semacam... rasa nak nyuruk dalam kabinet fail kat belakang kerusi aku tu... kot muat!!

tapi sebab faktor saiz....... terpaksa aku lupekan... T_T

dulu aku takdelah rasa cam ni... masuk jam 2 petang tu aku rasa takde mende sgat pun. rehat pun aku bukan rajin nau nak pi merayap tak tentu hala kat luar tu. kalau takde sebab, aku rasa lagi best menepek depan komputer pejabat tu... main2 game ke.... serve internet ke... curi2 berblogging ke.. n_n....... curi blogwalking ke.......

sayang rasanya nak tinggalkan meja kerja tu... sayang rasanya nak tinggalkan komputer tu tanpa ditatap dan ditenung macam nak tembus....... sayang rasanya nak biarkan kerusi empuk kaler merah tu kesejukan.... bontot rasa macam kena paku kat kerusi tu. biar jangan bangun terus! hebat tul.... tebal tul kulit...

tu sebelum bos no.2 yg baru ni dtg sini lah... sekarang....... asalkan kul 2 je... aku dah mula rasa tak senang duduk... rasa macam banyak nau paku kat kerusi tu....rasa macam kerusi tu over heating plak bile duduk lelama............. sungguh!

bila jarum pendek tu tunjuk no 2, yg panjang tu tunjuk 12.... rasa macam nak pitam.... kekadang rasa cam nak histeria pun de... kekadang rasa nak je duduk bawah meja tu diam2..... tapi macam tak senonoh je kan??? 

sebab...???  aku menyampah!!!

spesis no 2 ni jenis tak paham bahasa punye orang. sungguh... dah kata dah, keje aku memang byk.... tapi dia nak tetap nak paksa aku buat keje dia. dia buat ape? wat susahkan org!

oh hal keje.... tak mau la citer kat sini.... SULIT...! -_-'

aku cuma nak cakap pasal angka 2....p.m................... 

2.00pm............... yg sejak semenjak ni buat aku resah semacam jek.... nampaknye aku kena buat sesuatu.... yg penting jam 2 petang aku tak boleh ada ditempat aku.... ye... itu pasti...

jam 2 petang................. aku harus jauhkan diri dari dilihat oleh bos no. 2 tu.. huhuuuuu.... kerusi empuk kuuuuu...................................................


kalau lah aku ni invisible woman............................................ hmmm         -_-'

power seperti kamuuuu............. sue storm!

Selasa, 1 Oktober 2013

Ada cara nak mintak tolong orang…. Di pejabat!

Gini je lah… tetibe teringat lak 1 cerita… kisahnya pada 1 hari…….

Si A baru je sampai pejabat. Baru sampai lepas tertidur jap kat rumah. Masih boleh dikatakan mamai lagi laaa…

Si A ni takdelah berpangkat besar. Rank biasa – biasa je… tak atas sangat… tak bawah sangat..! muda lagi orangnye.

Sebelum sampai ke meja tempat dia bertugas, dia harus lalu depan kaunter yang letaknya tul2 depan meja dia. Kaunter yang tak berapa kaunter sangat….   n_n

Kebetulan ada 2 orang hamba Allah di situ. Sedang menghadap computer.  Tak tau lah menghadap apa kan?? Si A tak minat langsung nak tau… mamai kann!!!

Yang hamba Allah tu… sorang muda belia,si B… baru lagi… cop jari pun lum kering lagikk… sorang lagi, si C… dah berusia. Dulu penah keje tempat lain tapi bersara awal. Lepas tu sambung lak di pejabat tempat sekarang. Pangkat bawah dari si A. Jauuuuuh bawah…

Nampak je si A lalu, tiba2 dia hulur kertas. Bertulisan tangan… Nampak macam surat…! A hairan.

Si ‘C’ : ok tak ni?

A blur..! ( mong…. )

A : apa ni?

C : Surat lah… ok tak mcam ni?

A ok kan je… tak tau hujung pangkal citer… tetibe kena sua kertas camtu je… ok je lah kan??!

C tak puashati dengan jawapan A.  A tengok betul2… hahh… ok lah tu! C terus hulur kertas tu kat A yang terbantut niatnya nak ke meja.

A : ok lah tu! Boleh je orang tu terima surat by hand camtu… takde masalah pun…

C terus hulur kertas. A plak langsung tak paham, mula rasa pelik. Nape pakcik ni hulur camtu?dah ok la surat tu.

C : hahh… nah lerrr…

A : saya nak buat ape dengan surat acik ni? ( masih tak pahammmmm… ) %^%^*

Tangan si C dah goyang – goyangkan kertas tu.Muka toyer..!!! A dah berkerut dahi.

C : hahh…. Taiplah…!! Ape lagiiiiiii……………………..??

Ohh… rupanye C nak mintak tolong si A taipkan surat tu semula………..! dgan nada suara yg terkepit - kepit....

Ko agak dengan cara yang macam tu, si A nak tolong tak si C tu? Walaupun dia tu lagi berusia dari si A..? Mau ke si A tu nak tolong ngan rela hati ??? mau tak??


Betul tak cara C tu?? Surat yang dia aju kat si A tu plak… bukannya pasal hal kerja, tapi pasal hal peribadi si C tu sendiri…………….. camne?

Isnin, 30 September 2013

cakap dengan dinding!

yeeaaayyyy.... best sangat...!!!

tersangat lah best...!!!

yang best amatt..... tu lah....!!!

sukaaaaaaa sangat...!!!

moh le dinding... sudi - sudikan la sua telinga dengar teman ni bercakap dgan kome...!!!

ohhh.... dinding....!!!!

suka... gemar.... gila amat bila bercakap dgan kamo...!!!

ape korag rasa bile bercakap dgn orang.. tapi perasaan macam bercakap dgan dinding tu yg terlebih rasanya di jiwa kome tu???

hebat rasanya kann....!!!!!!?????

hummmm...??????!!!!!

Ahad, 29 September 2013

Kepalanya benjol...!

Ni kejadian petang tadi la nihh...

Si abang... petang tadi aku janji dgan anak2, bile matahari dah redup sikit... boleh la mian kat luar rumah.

Tapi si abg tak menyabo! jap.. jap.. dia tuntut janji, " mak cakap tadi nak bagi main kat luar.."

aku tengok matahari terik lagi... jap lagi lah!

Dia tuntut lagi, yg si adik tukang back-up si abang... hamboiii....!!

Bile dah mengulang camtu, sebal gak le telinga mak ni kan!!! mengalah... Done! aku buka grill umah... hahh.. main la kat laman umah ni puas2...

sempat gak aku tengok anak2 dara sape tah.. kemain riuh bergambar! anak jiran depan umah tu rasanya. tapi diorg posing kat depan umah aku.... apelah...! n_n

kemain lagi... suka korag lah.... lepas ni kompom diorg upload kat fb... secara tak langsung tiang batu rumah aku pun glamer jap kat fb diorg... hehh... ( cantik tak tiang umah acik?? he3 )

sambung balik....

dah bagi chance dah main kat luar... tapi jap2 dia berlari masuk dalam umah... sambil tengok belakang... sambil gelak2... yg si adik, aku tengok dia rilex je.. main ape tah..!

kalau dia lari tu terus ke dapur... takpelah jugak!

ni tak.... siap terjah kat aku...aduiihh....

amboii suka ehh! mak nye nih dah memetir dah lepas 2 - 3 kali tengok dia berlari camtu... ngan kakinya yg berdebu... aduuuuuuuhaiii..... cantiknya lantai umah dia buat!!!!

tu yg aku memetir tu... geram!

budak kan?! time aku memetir tu dia diam la jap. tapi lepas tu dia buat balik... malas aku nak layan dah...

tetibe....

gedebukkkk..!!!

aaa... sudaaaaahh!!!

dia dah meraung sekuat - kuat hati..... masa bunyi gedebukkk tu, aku sempat tengok dia! dahinya dah 'tercium' bucu kerusi!!!!!! sakit ngko!!! kuat dia terhantuk..!!!!

sekarang kepalanya dah benjol..!! kan...!!! tu la.... lain kali kena dengar cakap mak!

anak2.... lain kali kalau mak ayah marah2 ke... atau melarang kita dari buat sesuatu tu.. jgn wat tak tau je... mesti de sebab... betul tak??

sekarang kepalanya mula berdenyut balik... aku nak sapu minyak jap kat kepala dia.. petang tadi lupa nak tekap ngan ais... aku sapu minyak je..adeihh..

ha... si adiknya dah mula dah..mengerjakan helmet abahnya..... beraaat tuuuu...!! sekrang dia tengah kawin2 kan helmet maknye dgn helmet abahnye... ape - ape je lah.....


Rabu, 25 September 2013

Nak cerita pun letih!

Sejak semenjak 2 minggu ni kan macam2 hal la kat opis tu. 

Macam2… dari 1 ke 1… 

haiihhh… tetibe plak mengeluh kan??

Tau… yg mengeluh tu tak baik…

Sebenarnya aku bersyukur sgt dgan kerja aku sekarang… Cuma bila kadang2 tu, 
macam sekarang nih lah… rasa stress tu ya – Rabbiii…

Tu yg nampak cam aku mengeluh tu…haiiihh…

Aku dah dapat 2nd bos yg baru… igtkan adelah sesuatu yg baru… anjakan paradigm gitu.. cehh…!


Hampeihhh… tak menureh kate orang nogori.. menughehh ekk??

Hoooo… nak cerita kat sini… aediihh… letih!

Bayangkan lerr… sampai nak cerita pun letih…!


Ahhh… letih la nak citer…

Khamis, 19 September 2013

Macam orang!

Senyap sekian lama bukan sebab dah tak mau berblogging lagi. Tapi… kekangan masa yang melampau… ecehh… over!! ^__^

Tapi sungguhlah… penat… stress… semua ada. Tu sejak semenjak ni lah… tapi nak buat macam mana… dah kerja kan? Buat aje lah… syukur ade kerja… de juga income bulan – bulan. Hee


Bila dah stress, kenalah pandai – pandai cari sumber untuk dijadikan hiburan. Jawapannya, tu haa…. 

merujuk perkara di atas….’  n_n

Antara kisahnya...

Bila tiba masa rehat tengahari,,, Kekadang tu je lah staff yang sorang ni keluar. Tu pun kalau ada hal. Kalau tak, lebih baik aku buat keje.. katanya!

Kalau dengan aku, staff ni tahap pegawai atasan. Tapi kalau dengan anak2 aku, staff yang terpaksa dirahsiakan namanya ini tahap makcik lah.. heehaa..


Biasanya, kat tingkat 2 tu de lah 2- 3 orang staff lain yang tinggal. Maklumlah, rumah jauh.... kalau tak ke mana, memang kat opis je lah duduknya...

Biasanya juga kat kaunter tu de 'akak' aku stay. tapi hari tu, nak dijadikan cerita... rehat tu, akak aku keluar.  Tinggal la pegawai ni sorang - sorang... siapkan kerja mana yang boleh... Sekejap tu, dia keluar kejap ke kaunter akak tu.

Tengah belek - belek fail kat situ, tiba2 dia rasa macam ada sesuatu kat salah 1 kerusi yang ada.

macam ORANG...!

Tapi 'orang' itu memandang dinding... diam!

Dia cuma nampak sisi je. Tu pun dengan ekor mata je dia tengok. eh... bukan si tuttt... ( sekali lagi dirahsiakan namanya...hikkk ) tu keluar ke? Dah balik ke?

Kali ni dia pandang terus !!

Kebetulan masa tu lampu di sudut itu dimatikan. Nak jimat!

Oooohooo.... bukan orang!

Tapi... lembaga hitam.... macam orang!

Hohooo... nak tunggu apa lagi kan?? senyap - senyap je staff ni keluar dari situ.. he3..




sekian....................................................




Isnin, 26 Ogos 2013

tukar lagi.

Ni boleh dikatakan sbg. kesinambungan cerita ray... beh a.k.a rebeh...!

Boleh sgt. pasal... kisahnye hampir sama. cuma kali ni hasben aku tak tanye dah. dia cume tunjuk je.


tak sempat nak lilit pakai tape hitam.  : (


org pompuan kalau gi workshop sti kena pau!

penah dgr statement tu sebelum nih.. maklum le.. pompuan... pe kami tau..?! anto repair... peh tu bayo.. tu je la yg kami tau...

aku pon tak le rajin benau ke sini, tapi sebab dah gian nau nak bawak motor tu... dah alang2 dekat ngan tempat keje, aku singgah jugak lerr... dalam hati tau dah, 'kena pau jugak le ni kang...!'

apek yg mencangkung tu cakap, " signal ORI RM 70.00..."

Kan???!!!! betul tak? hasben aku kata ri tu yg Ori cume RM 60 je... tak sampai sebulan tuuu... takkan dah naik sampai 10 hinggit seketul!

campur mentol lampu depan dia dapat RM 65.00. kalau nak ikutkan mentol tu je dah RM 8.00...


sumber gambar : 

seketui ni diorg mau caj aku sampai 70?? hapeee.....!

sib aku tau... dapat le kurang. tu pun rugi gak 2- 3 hinggit.

balik tu aku mintak balik lampu asal mekanik tu dah siap siman dalam tool box dia dah...

manyak chantik... bak sini balik! lampu tu elok lagi. tangkai dia je yg reput.


baru2 ni aku gi umah kak ipar kat Batu Cave lalu ternampak le ini... motor yg sama

Yamaha Nouvo LC juga... tapi perasan tak? tuuu

lampu signalnya... dia dah convert ngan signal scooter lain. lagi senang katanya...


 ok tak? cenonet je. ^__^

tu la dia... kalau nak tau Yamaha Nouvo LC ni semua ok... tang lampu signal belakang tu je yg tak ok! tangkai ehh mudah reput!

tu je yg kureng! *0*

Sabtu, 24 Ogos 2013

Surat yg ku tunggu sampai jua...

Berzaman rasanye menunggu surat sekolah tu. Lepas raye baru dapat. 

Al-hamdulillah... lega la sikit kat hati. 

Mana taknye, de kawan seopis dalam lama dah buat pengesahan kat skolah yg dia pohon. Kita ni dok terkial - kial lagi menunggu suratnye...

Ahkak kerani tu kata, 

" nanti de 1 lagi surat sampai, dlm bulan 10 atau 11. tunggu je lah surat tu ye..."

iyolah kak... tapi de 1 la yg aku kureng berkenan sikit. ni dah 2 kali dah aku tengok. brader tu yaaa rabbi...

ahkak kerani tu sebelum jawab sti nak refer kat brader tu dulu. nampak sgt tu keje brader tu kan? ahkak tu sti cuma tolong2 je kan? kan kak kan???

meja brader tu dekat jekk ngan kaunter tempat aku berdiri tu, tapi... huiihhh... nampak cam maleh bona lak ai nak bangun dari kerusi tu. ahkak tu la yg rajin bangun dari meja dia layan aku nihh... padahal meja ahkak tu belakang dari meja dia.

timo kasih kak... 


bunyi cam aku dah membebel dah ni. ni 1 lagi... aku rasa Lui Muda ke Lui Timur tu jauh gak la... gigih tul bebudak ni tak pakai helmet...

dik... mato tu akak nampak cam dah podih2 sgt kan?? kalau pakai helmet mungkin mato tu takdo la siksa naaa kann??? mano helmet ehhh???