Jumaat, 24 Februari 2017

Jangan tinggal beg dalam kereta kalau tak nak nyesal!

Salam Jumaat,

Hangpa keje ke hari ni? Aku terpaksa cuti dek kerana hujan nan lebat awal2 pagi tadi. Ngam - ngam nak keluar rumah hujan selebatnya ya ampun!

Ye, aku de kereta tapi tingkapnya!

Udah lompong ler!!!

Malam tadi kena pecah kat penyangak mana tah...

Gini kisahnya...



Malam tadi anak2 request nak makan KFC. Kebetulan baru lepas shopping bebarang dapur segala, alang - alang tu kan... terus la makan kat luar. 

So kitorang pi la kat KFC tengah - tengah town Seremban tu!

Parking ler kat bangunan sebelah KFC tu... orang Seremban tau kan, bangunan yang baru je ubahsuai nampak baru tu. Haaa.... parking ler kat parking lot blakang bangunan tu. Dalam kepala ni memang takde la nak pikir pape sangat masa tu... 

Terus je la jalan masuk dalam KFC tu... Sejam de kot kitorang dok dalam tu, makan2... Ye, 1 family... Aku, hasben dan anak2...


Masa nak balik tu, hasben jalan dulu ngan Amie. Aku biasalah, mak buyong mane mampu nak jalan cepat - cepat kan? Lagi plak baru pas makan, tak ke muntah aku kat tepi tu kang kalau laju sangat jalan tu...


Masa tu aku tengok hasben dah pandang aku semacam. Apehal plak tu? Bengis je muka dia! ape hal? apehal? Elok je sampai kat hasben, laaaaa............................

Aku nampak cermin dah lompong. Yang ada just sisa - sisa cermin kat bingkai pintu tu... Itu pun tunggu masa je nak luruh! Tau cermin mana yang dah lompong tu? Seat mem besar! Ye... seat sebelah driver!

Apa lagi...? Membebel la hasben aku sepanjang jalan balik tu... Awal2 tu dia ingat aku hempas pintu kuat nak mampos sampai kecai berderai cermin... eh! apa pulak... Ni bukan sebab aku hempas ni... tengok2 dalam...

Sah! Kena pecah....!!!! 

Huhuhu.... sebab beg yang aku gunakan untuk isi buku pink ( buku pregnant ), kain batik, napkin, baju baby n pampes dah lesap!

Aloloh! Aku lupa tadi nak bawak sekali masuk dalam KFC tu... beg? huhuhu... handbag actually! Tapi buat letak barang2 tu la... kot tetibe nak terberanak awal kan....



Apa nak kata? Malang!

Malang kat aku sebab cermin tu dah berkecai!

Malang kat pencuri tu sebab, dalam tu takde benda sangat selain duit syiling 5 sen yang tah berapa keping dalam tu... 

Tapi buku pink tu woiii... penting kat aku tu... nak nak lagi dah ujung2 tempoh pregnant ni... haduiihhh...

Pagi tadi hujan plak tu.... gigih la tutup ngan plastik sampah tu... lebat plak hujan tu hari ni... Tabah je la hasben ye! Nak buat camne... Dugaan tu... Hujan tu, hujan rahmat tu! Sepanjang hasben meleter tu, aku diam je... Tengah calm down kan diri sendiri supaya tak stress melampau. Just worried pasal buku pink tu je. Dalam tu semua maklumat ada, tu yang aku worried sangat! 

Bab nak kena ganti cermin tu... duit boleh cari beb! Walaupun sekarang memang perit nak cari duit... tapi takpelah, aku anggap Allah nak bagi rezeki lebih baik lepas ni...

Aku tak mau stress fikir pasal tu. Sebab aku dah hadap situasi stress yang melebihi tahap melampau sebelum ni. Sampai aku rasa, mati pun lebih baik... haaaa.... sampai tahap tu... Tapi sekarang alhamdulillah... aku beransur tenang dah... syukur sangat! 

Camne aku recover? dah beransur tenang?

Hmmm... next entry la ek... tu pon kalau aku tak lupa lah... ekekekeke!

ok... back to the story!

Bukan handbag aku je kena rembat... termos merah tu pon sama lesap! Baru beli tu... Kat NSK... hah... kat Seremban 2 tu ye kengkawan... Baru je lagi dorang buka... Belum sempat balik rumah pun lagi termos tu... 

Fine...!

Selain tu... owhh... ada lagi 1!

Kad baucer AEON yang ayah aku bagi tahun lepas. Lesap sekali! Dalam tu ada RM gak tu... huhuuuuu... Tak sempat nak joli ngan baucer tu, dah selamat dikebas skali ngan handbeg merah tu... cis!

Takpelah... takde rezeki gak tu! 

Aku just risaukan buku pink tu je,.. Ni belum sempat pi lapor kat KKIA lagi ni... Tak tau la apa nurse tu nak kata if dengar citer aku ni kang... 


Nyesal sebab in the end, korang jugak paling rugi sebab kena ganti cermin tingkap tu. Kos bukan seringgit dua tu ye! 

Ni pon peringatan kat aku gak ni... Tadi masa pi kedai  cermin kereta, tokey kedai tu cakap... Kereta dia pun baru je kena pecah... Kat masjid plak tu... Beg tuisyen anak dia je pun dalam kereta tu masa kejadian... Pun kena pecah gak... 

See... orang makin terdesak sekarang... beg tuisyen pon nak rembat! So... be aware la anda semua ye... Better beli insurans cermin sesiap if ada duit lebih... Cermin aku tu takde insurans... Redha je lah korek duit simpanan tu dulu. Nanti topup balik... huhuhuhu... nangis tak berlagu jawabnya!


Note:

Mujur gak smart tag tak kena hamik sekali... tu pon beratus gak nak beli tu... lagi meraung kalau hilang...




8 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Alahai...pantang nampak beg 'dia orang' ni pun... :(

Kakzakie Purvit berkata...

Abang kakak pun baru kena last month
Beg itu isi kain pelikat dan kopiah tapi beg laptop itu yg mungkin pencuri itu ingat laptop ada di dalamnya. Yg sedih memang itulah nak ganti cermin itu yg mahal.

- dieyana - berkata...

huuhuh..kesian awk, kite buleh rasa perasaan awk sbb kite pun pernah kena, mmng lps tu nyesAl tak hingat. bag hitam kita isi pam susu, botol susu, pam medela yang beribu hinggit tu....dah le cermin pecah, berderai beb...pam ribu riban tu pun tak de.... agaknya di ingat beg laptop, sbb beg tu hitam empat segi :-((

blasahje berkata...

Kakcik nur: diorang tak kira dah apa isi beg tu. Asal beg je..

blasahje berkata...

Kakzakie : ye kaj, nak ganti cermin tu yang 'sakit'

blasahje berkata...

Dieyana:lepas ni kena selalu beringat. Kalo nak letak pon, letak kat tempat tersorok. Kalau tak, memang kena la

eynda berkata...

Banyak kes lately.... jiran pun baru kena... pencuri ambik smart tag aje... tapi nak repair cermin kete punya la mahal kosnyer...

blasahje berkata...

Eynda : uihhh.... Smart tag pon mahal gak tu...