Selasa, 31 Mei 2016

Kenduri sebelum Ramadhan

Rasanya ramai yang buat kenduri hari sabtu lepas kan? 

Sama lah ngan rumah mentua tu... sabtu lepas ada lah buat kenduri kecil kecilan... sebelum Ramadhan ni kan... 

Campur ipar duai, campur cucu - cucunya yang ramaiiiiii tu.... lepas tu jemput sedara yang dekat2 tu... skali dengan orang surau... 

masak pon anak beranak punya tenaga lah kerah....

dr. kiri : adam, sabrina, amie ( yang paling kecik tu ), then Opal... n Payel
ramai je yang balik... meriahhhh lebih lebih lagi bila yang anak2 dara tu bertemu kan... riuhnya masyaallah....πŸ˜…

ado yo lah cito ehh.... memang riuh!

dah besar panjang dah dema tu semua...


katanya kenduri ni sempena sambut Ramadhan... lepas tu dengarnya kak cik pulak naik pangkat lagi... haaa... tu buat skali lah tu... doa kesyukuran tu...


aku seantero keluarga macam biasa, kalau takde hal apa - apa biasanya sehari sebelum dah balik... dari memula kawin dulu gitu ler... kalau takde hal, hasben mesti ajak balik awal. aku no hal... i ikut je my hasben punya plan...😁... 


tu semua tu anak2 dara atok Saedin lah tu... tu yang dah besar panjang... yang kecik2 lagi main reramai kat ruang tamu depan tu...


gambar pun goyang haa... si tukang sibuk je payel tu... bukan nampak pun muka ngko kat lam kamera tu, payel oiii.... πŸ˜…

ber - weeeee fie sakan bebudak ni...

aku dok tepi je.. ni dah selosai dah... orang surau semuo ehh dah beransur balik. yang ado pun cuma kengkawan abang2 ipar aku je kat luar tu...



majlis start lepas maghrib... tengah siap2 kan Amie, tetiba orang surau dah muncul depan pintu... ngkauuuu... kelam kabut aku pakaian kan baju si kecik tu... πŸ˜…

lepas tuuuu... sampai habis, aku tak tukar baju... t-shirt ngan palazo basahan tu je lah aku pakai... nasib baik petang tu dah mandi dulu.... pueh la kena gelak kat kak rosnah ( my biras )...wife abg ipar aku yg samo kojo ehh ngan hasben den!


ehhh... kak, kita mandi la... cuma tak sompek nak tukar baju je...! orang dah start baca doa segala... sudahnye, aku dok memerap kat dapur...

 tu yang macam2 aku makan tu... jap makan kuih... jap makan lengkong ( agar - agar ) sirap... si kecik tu datang, aku suap lah... tapi kojap je... lepas tu dia tak nak dah... pi cabut lari ke depan...


tak padan kocik, nak join gak abang2 ehhhh yang dah besar2 tu main...


habis je semua balik, aku dah melepet je kat ruang tamu depan. nak join ipar duai bercerita.... dema asyik citer pasal hal diorang pi bercuti je... awak ni bukan jenis kaki berjalan... takdolah dapek nak join kisah diorang tu....

last2 aku layankan bebudak kat ruang depan tu.... sambil2 tahan mata yang dah ngantuk... terlelap terlelap gak lah kat situ... hasben suh lay down je situ... suruh opal amik bantal...

lepas tu yang mak mentua suruh bebudak amik bawak kuar semua selimut, bantal... carpet lembut tu... bentang kat situ....

pasal de sorang 2 cucu ehh pon dah samo landing jugak kat ruang tamu... ada yang dah lolap dah.... hehehe....



Isnin, 23 Mei 2016

APC 2015

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang.... APC lah tu...

Al-hamdulillah... tahun ni ada jugak rezeki aku... dapat lah merasa APC nih...

Saat - saat aku dah malas nak pikir... dah malas nak dengar dan malas nak layan kisah APC ni... tup tup diberikan rezeki... ok lah tu kan... syukur, al-hamdulillah...

once for life.... well, atleast.....


Masa diorang panggil penerima penerima APC2015 baru - baru ni... adalah yang tanya aku

'akak dah keje berapa tahun'

well, pejam celik pejam celik.... dah nak menjangkau 10 tahun aku berkhidmat... 7 bulan lagi ngam 1 dekad dah...

yupp... ini tahun ke - 9... al - hamdulillah...



'uishh... lama dah tu kak... ni dah kali ke berapa dapat APC? kali ke - 2 ehh?'


aku senyum je... nak gelak pun ada... memang ler lama aku dah kojo kek sini, tapi ni lah sekali aku merasa... agak lambat kalau nak dibandingkan dengan staff lain...

kalau diorang de yang baru  2 - 3 tahun dah dapat dah... de pulak yang dah ponah dapat dulu... dapat lagi... orang lain paling koman pon dapat seketul anugerah... dio dah berketul - ketul... takpolah... dah joki dio... takde aku nak dengki dooo...

kojo yo macam biaso... sedih tu ada lah jugak... aasyik tengok orang je dapat APC... aku ni bile lagi...? nak kata selalu mengulat... aku jaga betul kerja aku.... sehabis baik aku jaga... tapi bile lah nak ghaso?

haaa.... ada je rasa macam tu... nama pon manusia, nama pon pekerja...

tapi lepas aku dengar ada lagi yang tak pernah merasa APC ni... dah nak pencen pon tak pernah dapat... maka, bermuhasabah diri le aku lepas tu... asalkan gaji jalan macam biaso... apa nak kisah...


tetiba diorang cakap nama aku tersenarai... nak kata over excited tu idak ler... tapi... bersyukur dalam diam... hahaha....

thanks pada penyelia aku di department yang sebelum ni.... Mekna, timo kasih...

aku rasa dia lagi sedih kot bile dengar rumors yang nama aku tak tercalon... aku dah boleh accept dah kalau tak tersenarai tahun ni... hati pon laaaaapanggggg je dah... takde sedih dah.... sungguh!

tapi bile tengok Mekna pandang ngan muka sedih tu, adoiiyaiii..... masa tu lah...

so lepas tu aku gitau Mekna, ' Mekna tak payah sedih sedih lagi dah ye!'...

hahaha... dia lah yang paling suka! πŸ˜…



haaa... dah sebut pasal Mekna ni kan... ni haaa... kot diorang bebudak kat department lama tu ( yang pernah di duduk bawah seliaan akak Mekna ni )baca entry yang ni...

tq pasal hadiah kenangan dari korang tu...


tu frame ayat kursi tu.... kenangan dari korang lah yang paling menonjol kat rumah aku... aku letak kat dapur... sebab kaler frame tu macam in je ngan dapur aku kan...

alah, belum gantung... masa ni baru kuar sampul... πŸ˜

 

hahh... dah gantung dah... atas peti sejuk aku tu jugak.... sesekali terpandang, aku baca lah surah tu... sama - sama dapat pahala... πŸ˜‰


p/s :

majlis APC tu aku tak dapat hadir... atas sebab sebab yang tak dapat dinyatakan di sini... hehehe... so diorang hantar wakil je bagi pihak aku... sebab tu takde gambo majlis... sekian, harap maklum.


Jumaat, 20 Mei 2016

Bungkusan dari Zalora sampai sudah!

Seremban.... hari ni hujan!

orang kata hujan pepagi ni hujan rahmat!

Lebat... tapi nasib baik masa otw pi keje tadi hujannya masih renyai.... ehh... basah juga seluar uniform aku! sikit... πŸ˜

aku kan berskuter pergi - balik kerja.... jaaaaaaranggggg nak ber-kereta ni... aaaaamat jarang... 

save duit minyak tu 1 hal... leceh nak parking tu hal ke-2... lebih - lebih lagi time amik anak kat sekolah... 


Ni gambar semalam... terang sebenarnya tapi sebab nak highlight kan cahaya celah awan tu, aku gelapkan ler sikit gambo... malangnya tak secantik macam real punya... huhu...😭


yang ni pon rahmat jugak... hehe...

alhamdulillah... kirim kat member opis je... sebab ngam ngam sampai opis tadi hujan dah mula nak lebat... tak dapat lah nak pi beli sendiri.

yang rahmatnya... ada orang belanja pulak... kui3.... memang rahmat sungguh!

thanks to Puan Amelia... officer kat department lama aku yang belanja... πŸ˜„


haaaaa.... ini pon kira rahmat jugak!

akhirnya.... 

bungkusan dari Zalora sampai sudah! al-hamdulillah...


ni kali ketiga aku shopping kat zalora... pengalaman pon berbeza beza...

yang kali ketiga ni pon aku ada pakai baucer, then ada problem jugak... ingatkan baucer tu problem macam yg sebelum ni...

belum shopping,baucer dah tak VALID... tu yang lepas.

yang ni, pun hampir sama tapi lepas contact ngan staff di Zalora Customer Help... rupanya sebab lain...

dah pi gunakan baucer kat barangan yang tak leh pakai baucer watpe... memang lah tak boleh... kih3

adoiiyaii... tapi macam biasa... sekejap je diorang selesaikan masalah tu....

dan.... diorang memang sangat prihatin... lepas isu dah selesai pon, diorang still follow up ngan aku...

well, to ZALORA.... saya dah selesai pakai dah baucer tu.... terima kasih atas keprihatinan anda! πŸ˜†


aku beli t-shirt je... 1 untuk hasben... tu dia yang LONDON tu... dia punya... cantiknya mak aiii... tang word LONDON tu, aku ingatkan printing biasa je..

once dah dapat... hahh.... sulam ngkoo!!!

cantik giler!

untuk aku pon ada jugak... t-shirt muslimah... hiksss...

color block lagi... shida cakap, " dah macam bendera malaysia punya kaler dah "

hahaha.... ada aku kisah? tak ye!!

yang penting kalau hati dah berkenan tu, rembat aje!



Note :

nasib baik sempat sampai office sebelum hujan lebat kaw kaw... kalau taaaaaakkk... hehehe.... memang aku patah balik rumah terus... cuuuuuti!πŸ˜†




Isnin, 16 Mei 2016

Patutkah aku letak banner ngeri tu?


Macam kena je ngan entry aku kali ni...

Cerr tengok gambar kat bawah ni... sila abaikan longgokkan dedaun kekeringan tu... yang tu gigih orang rumah ai sapu... tapi tak sempat nak bako!

musim kering kan? pembakaran terbuka ni memang tak digalakkan kan? so.. biar dia terlonggok kat situ...

cerr tengok gambar selonggok botol minuman tak berdosa tu... nampak tak?


nampak? ok.... semalam siang 'benda' tu takdo kek situ yo! takdo..!!!

pagi ni ai nampak that rubbish terlonggok ELOKKK kat situ....

tapi ni bukan first time aku jumpa longgokan durjana tu kat luar laman rumah aku ni...

meh nak cerita ni... 


tempat longgokan dedaunan kering tu asalnya ada pokok... sebelum aku pindah ke sini, ada orang jadikan pangkal pokok tu tempat membako sampah...

1 hari nak dijadikan cerita lepas je aku pindah ke sini, masa orang rumah ai bako dedaunan kering tu, ngan pangkal pokok tu sekali terrrr bako! πŸ˜…

rentung pangkal ehh.... aiseyyman!  πŸ˜¨



takut pokok tu tumbang, kitorang tebang! tinggal tunggul je.... lepas tu... start lah... jap kang ada polisterine makanan kat situ...

jap kang ada penggelek cat tu kat situ... tu pun tak cukup sifat sebab dah lunyai! 

baru - baru ni gabus putih tu.. ada dalam 2 3 ketul kat situ... baeekkkkk punya!

credit pic : google search

ni hari ni... tu.... selonggok botol minuman!
// kononnya cerdik, si pembuat angkara buang jauuuhh sikit ke sana....😀

tah mana lah datangnya!!! tau tau dah terlonggok kat situ... aduhaiii... saaaaakit mato den tengok!



tong sampah punyelah melambak... tang situ jugak yang dicampakkan sampah sarap tu!

mato sakit... hati den pun yo gak sakit! πŸ˜«



sooooo.... patutkan aku letak banner ngeri tu?

jangan buang sampah

ishh... ish... ishh... aku tak sampai hati lah!  [ gambar credit to : LULU CALDINA ]


sekian kisah aku hari ni...