Khamis, 30 Jun 2016

Iftar bersama keluarga

A'ah... Ramadhan dah nak sampai ke penghujung dah... Macam mana Ramadhan korang? Al-hamdulillah... Ramadhan aku kali ni berjalan lancar semuanya... kecuali ada satu cerita tak best ni... terjadi dalam keluarga aku jugak...

details? takpelah... macam bukak pekung kat dada pulak kalau aku ceghito kek sini...

tajuk pasal iftar... so cerita pasal iftar je lah ek...


ni iftar kat rumah angah aku... cik Jijah... duluuu... now dia dah puan Jijah... tu tengah tunggu hari nak bersalinkan anak kedua... gasak ko, ngah! orang beraya, ko berpantang... ^_^

since dia pindah dekat sikit ngan aku ni, taman sebelah je pun... tak jauh.... tapi kalau jalan kaki ke rumah dia... mau berpeluh gak ketiak nih! haha

baruuu lagi pindah... so ahad lepas dia ajak berbuka sama. so aku datang ngan anak2 je... hasben? dia berbuka ngan kawan2 sekolah dia dulu...

ayah pun ada ngan cik Guyu ( adik last aku... kekekeke )... aku sampai pun lambat sebab aku singgah rumah mentua jap.. amik penganan!

malam sebelum tu berpeluh laki den mengacau! 

bayangkan ler.. dari pukul 9 lebih malam sebelum tu... ngan pukul 4setengah pagi baru selosai... pehtu tapau plak.. masuk dalam bekas2 tu nak agih kat sedara terdekat.. ngam pukul 5 pagi baru selesai...


ayied....!! tu tengah bergurau ngan atuk ler tu... ngam tahun ni 10 tahun dah ayah aku nan tersayang ni menduda.... Ramadhan juga titik permulaannya dia membujang semula... since then, dia kekal membujang... jodoh? katanya takde... ayah dah tua... ada ke orang nak kan ayah ni lagi? sobsobsob...

takpe yah! sabar je lah... aku selalu doakan kebahgiaan dan kesejahteraan ayah... selalu!

oowhh... masa laki den mengacau dodol kek umah omak ehh... aku ngan anak2 stay kat rumah mak. teman mak sahur... ayah? 1st pose hari tu kitorang dah sahur sama2... buka posa ni la baru betul2 sama2 makan mengadap...

kalau tak, kat kampung tu... ayah mesti nak berbuka puasa kat surau.... 


lemas lah Amie tu, Opal!!

ngkooo... dia poe ehh kipas kek muko Amie... tercungap2 si tembam tu dibuekk eehh... Amie sebaya ngan Ayied tapi bila jumpa.... tak geng!

Ayied suka kawan ngan abang2... Amie bawa diri... relax je main sorang2... kadang2 je cuba nak join tapi lepas tu.... makkk!!!!!

eleh... manjo bona la kau ni dikkk..... ishh... ish... ishh...


Opal dah flat habis... dari kampung tadi belum sempat rehat berbaring bagai... terus pi rumah mak ngah dia ni... hehehe...

sedap sup ayam mak ngah ngko kan, Opal ?

tapi dia makan tak bertambah... Amie yang rancak makan.... selalu ehh, payah nau Amie nak makan... selagi dia nak tu, aku suap je lah... sampai diorang semua dah selesai makan, aku baru terhegeh - hegeh nak sambung makan... hahaha...

selalu camtu la... sempat teguk air je... lepas tu kena layan ragam Amie dulu.... huhu... macam2 hal la dik!


Posing sebelum balik... aloloh... ayied!!! 

si bertuah ni puas kitorang suh masuk sekali dalam gambo... redho dia tengok dari situ... goyang2 badan kat tepi pintu tu... haiihh...

golak bosa atuk kau di buekk ehh! lepas tu atuk terus balik kampung ngan acu sebab esok ehh tu acu kojo!


ini iftar malam tadi sekali lagi seantero keluarga wak Dollah! kat rumah aku pulak.

kitorang jugak yang ada nye pun.. adik lelaki aku nan sorang tu tak datang... ada program muallaf kat area rumah ehh katanya... yo lah...

mak? dah... hari tu dah berbuka sesama ngan mak kat kampung... bulan2 posa  ni mak aku tak mau lepas peluang berniaga kat bazar Ramadhan... so...  takde lah mak datang rumah kitorang kat sini... kita lah yang balik sana...

malam tadi ayah cakap, ayah tak rasa kemeriahan nak beraya tahun ni... biasa je!

alahai ayah! memang ler ayah tak rasa sebab ayah dah dapat kemenangan yang paaaaaaaling BESARRRR sebelum ni.... kan along dah cakap, kalau ada rezeki... kalau ayah ditempat yang benar... Allah akan tunjukkan kebenarannya... kannnnn??!!

macam emo je entry aku kali ni... jap happy... jap emo.... teeheee




Isnin, 20 Jun 2016

Gegata lagi

Sebut pasal gegata ni, si sulung tu dulu pernah kena sekali. teruk gak masa tu... seminggu gak ler dia ngadap baru elok... macam2 cara jugak aku buat semata - mata nak ubatkan miang dan bisa gegata tu...

sebelum tu aku pernah je mendapat gegata ni... so aku paham bila anak terpaksa ngadap perkara yang sama... oihhh... gatal oiiii.... miang bisa... amboiii... lengkap tu... segala rasa ada... mula - mula menggaru... bila dah tak daya nak garu ( sebab dah pedih! ), tenyeh plak ngan sikat coklat tu... uiiihhh... best! 

kisah opal aku ada up entry tu kat sini ----> Gegata... Penawarnya?


Pemilik mata bulat ni hari tu kesian sangat... tah macam mana tah, boleh pulak dia kena gegata... habis bintat2 1 badan...

masa mula - mula dia kena tu, aku ingatkan kena gigit nyamuk... so petang tu sebelum keluar cari bahan berbuka, aku siap sembur dalam rumah tu ngan sparay nyamuk tu...

merata - rata ngkooooo !

kat muka tu de seketul bintat... kecik je asalnya... comel je... macam tuan badan... hehehe... tapi lepas tuuuuuu...... hah ngko! beso beso.... merebak rebak.... tu jadi time dah berbuka tu...

kan dulu aku rawat Opal ngan daun bonglai... memalam camtu mane la aku nak cari bonglai... teringat kat pejabat de taman herba... senior kat ofis de cakap situ de pokok bonglai...

so pagi isnin tu aku anta dulu Amie kat pengasuh... time tu hujan pulak... aku redah je lah dok kat taman herba tu mencari pokok bonglai...


gigih tau... ngan takde payung... skrin handphone plak pantang kena titis kat hujan... jap2 kang 'dia' lari ke page lain... ishh... ish... ish...

tu yang blur2 gambo aku snap tu... ๐Ÿ˜‚


seingat aku pokok bonglai ni tak ler gemuk2 macam dua pokok tu... confiused jap masa ni.... tapi kat hati kata yang kiri tu bonglai... sebab ciri2 yang ada kat pokok tu hammmmmpir sama... tekstur daun je yang lain... yang ni agak licin... yang dulu tu aku seingat aku, daun ehh agak kesat... de la rasa tak suka nak pegang daun tu...

call pengasuh, katanya bintat2 ehh makin banyak!

asyik merengek tak boleh nak tidur... siap mintak tolong garukan sama mana2 yang gatal tu... kesiannya!!!

hari tu aku amik half day trus... petang tu aku bawak jugak dia pi klinik... no injection allowed untuk baby macam Amie... doktor kata tak bagus sebab dia kecik lagi...

doktor just bagi ubat sapu je... nak kurangkan gatal2 tu... ubat minum untuk legakan gatal2 pon doktor tak bagi... juga tak elok untuk Amie...

so tawakal je lah... balik dari klinik tu, aku layurkan jugak daun yang aku amik kat ofis tu tadi... lepas tu tenyeh kat badan Amie... tenyeh sampai daun tu hancur...


minyak zaitun ni pun sama aku sapu2 kat badan mana yang berbintat tu... orang kata jangan mandi kalau kena gegata ni... tapi aku mandikan jugak... lagi elok sebenarnya sebab bila dah berpeluh - peluh menahan gatal tu, makin miang tau badan... so elok mandi..

macam Amie... lepas mandi, aku tenyeh ngan daun bonglai tu lagi... pakai sampai daun jadi betul2 kering... takpe! pakai ulang ulang daun tu... boleh!

bila dah selesai tu baru dia boleh tido lena... tak merengek bagai... takde nak garu2 sakan dah...

al-hamdulillah... hari ke-3, dah takde bintik2 baru yang timbul... legaaaaaa...



opal seminggu hadap... amie just 3 hari je... syukur tu memang dah tentulah...

tapi kalau ada yang tanya mana nak dapatkan daun bonglai ni,  percayalah... aku pon tengah cari gak kot mana2 de jual pokok ni... elok je tanam kat rumah pokok2 herba macam ni...

yang kat ofis tu cuma de 2 pohon je.... tak sampai hati nak amik bawak balik rumah... harap2 pokok tu terus hidup ler...









Rabu, 15 Jun 2016

Tukar waktu bertugas khas untuk Ramadhan

oihhh... aku memang berharap sangat time2 bulan puasa ni dapat balik awal... memang ler kakitangan gomen ni ada waktu anjal... tapi aku tetap ikut waktu standard biasa... 8.00 am to 5.00 pm...



so tahun niiii.... lepas je KSU ( Ketua SetiaUsaha ) Negara buat pengumuman... lekas2 aku download borang tukar waktu bertugas khas untuk Ramadhan tu... mohon pagi, petang lulus...

kali ni dapat ler balik awal setengah jam... hewww... hewww...! jalan raya lengang je... terutama laluan yaag de bazar ramadhan otw balik tu... lapang!

tu dah habis fikir dah tu... demi memudahkan aku jemput opal balik kafa... bulan2 puasa ni kan kafa habis awal dari bulan2 lain...



hahh...? OT...?

Soooooorry... bulan2 puasa ni tak pat derr nak buat ot... aku kena masak untuk insan2 di rumah tu... tak daya der nak membeli hari2...

mee goreng kawah tu, punjut cooomel je... dah RM3.00... padahal saiz sama je ngan mee goreng yg selalu aku beli buat sarapan pagi time2 bulan tak puasa tu... harga baru RM 1.20... beza RM 1.80... mahal tuuuuuuuuuuuuuu...

hari tu teringin nak makan roti john... mintak hasben beli. bila balik, aku tanya harga... hasben cakap, RM5.00... uiiihhhh.... mahalnya!!!! bukan biasanya RM 3.00 je ke?

rasa? hmmm... rasa nyesal pulak mintak roti john... patut aku mintak mende lain je...chicken chop ke... lamb chop ke... memang dah tau ler yg tu harganya lagi mahal....๐Ÿ˜…

nasib baik ler licin kena bedal! burrpppp.... kenyang roti john je ngan air...





Selasa, 14 Jun 2016

Terpaksa tukar telefon baru bila...

handphone lama aku tu kan, aku memang sayang giler! 

adalah dalam 2 tahun lebih dah aku pakai... saiz tak besar tak kecik... sedang elok je ngan tangan aku ni... lentik sikit body nya... ๐Ÿ˜



tapiiii.... sejak semenjak kebelakangan ni... handphone tu meragam!

asal letak dalam poket.... 'dia' shutdown sendiri....

tak pon kadang letak dalam beg pon... 'dia' bantai off sendiri....

kadang kadanggggg tuuu... letak atas meja je.... aku tak usik tak cuit pon.... 'dia' padam sendiri... 

aloloh.... petanda apa kalau dah macam tu gayanya?



tu 1 hal.... 1 hal lagi bila nak amik gambo... hasben de syorkan beli kamera... DSLR.... mungkin... krikkk.. krrrikkk... krikkk....

hmmmm... aku maleh... leceh! mane nak kendong anak lagi... mana nak kendong kamera lagi... so... handphone ler alternatif paaaaaling terbaik!

gambo dah cun ni depan mata ni... once picit button snap.... hanggggg!!!!!

Arrrghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.................!!!!!! STRESS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



kesudahnya... moment yang indah cun lagi menarik tu tak dapat dirakam langsung.... hati sakit tak terkata.... rasa sayang  tu dah bertukar... rasa nak hempuk aje phone tu.... hishhhhhh...... grrrrrr!!!


paling sedih... time nak gunakan wifi.......... on je wi-fi......... maka.... hangggggg dan padam sendiri... gitu lah yang terjadi berulang - ulang kali.... lepas tu, asyik nak kena delete.. pasal takde space dah... alolohhh... takkan tiap kali nak kena delete... kadang sampai takde ape nak delete dah... disuruhnya clearkan ruang storage.... woarrghhhhhhh...... 

tapi hebatnya...  aku mampu bersabar lagi dengan dugaan semua tu.... .Saaaaaabar sangat!


sampai lah.... hasben bising... apo lah lambat bonar balas whatsapp.... apo lah asyik tutup phone je!?

korang? pernah kena macam tu tak? pernah tak?





sekarang masalah tu dah tak mengganggu akal dan fikiran aku... dan aku dah pon berjaya mendapat phone idaman... hewww...hewww... suka sangat! ๐Ÿ˜†


Jumaat, 10 Jun 2016

Awal Ramadhan

Datang keje pepagi tadi lagi dah kena gelak kat member opis... woii, nampak nau mengantuknya!

siap gelak - gelak pakcik tu tegur aku tadi... amboi! suka ye!

ehhh... malam tadi aku berjaga tau.... si kecik tu meragam! dalam kul 2 pagi tu Amie meraung menangis.... terjerit - jerit... aduhai... comeh mak, nak oiiii!

sambil2 dia nak pegang tak pegang je leher dia tu.... ehhh... cemas aku! aku nak pegang dia tak bagi... puas pujuk... ngan badan ehh berpeluh - peluh time tu...

aku sorang2 ngadap... dah rasa nak call je hasben yang tengah keje tu... tapi hati kuat kata sabar.... sabar...

teringat kat leher dia ada ruam... agak ehh tu yang dia meraung tu... aku basah kan kain ngan air sejuk lepas tu lap2 leher dia... sambil2 tu on air-cond...

tu pon jenuh gak memujuk sebab awal2 tu dia tak bagi usik langsung... mak dah rasa nak menangis dah time tu, Mie!


dah lap2 tu pon Amie still menangis... sian anak mak... mesti dia rasa merengsa kat leher tu... ngan peluh2 nya.... 

nasib baik de lotion calamine tu kat rumah... sapu ler perlahan - lahan... baru la dia diam...senyap... lepas tu... ye... air-cond pon dah sejuk kan... dia gelak2 je... guling - guling sengeh - sengeh...

masa tu jam dah dekat kul 4.... alolohhh... jangan terlepas sahur dah lerr...


well.... eden sempat sahur ngan anak2... yupp... tu pon kul 5 pagi baru terdaya nak celik mato...๐Ÿ˜

nasi memang dah masak malam tadi, lauk pon tinggal nak panaskan je sekejap.... bancuh milo suam, terus hidang ngadap sesama anak beranak. Ami lena diulit intan kat bilik tu... huuu

sebut pasal sahur... last weekend hari tu, kitorang seantero keluarga balik kampung... jengah ayah... lamo tak balik... kebetulan hasben dapat pelepasan weekend tu... 

asalnya nak balik lama sikit tapi pelepasan hasben ngam2 sampai pose 1st tu je... redha lerr... memadai sudah... takde masalah kat aku. hasben mengalah ngan member... takpolah... dengar kisah member tu lakibini punye kisah pasal nak pose minggu pertama ni...๐Ÿ˜จ. 

aku mampu diam je... sigh!๐Ÿ˜‘



niat nak balik lepas buka pose tapi since hasben kojo malam tu... tak dapat lah... takut kang kalau ada kes kebakaran besar kang, terkejar2 nak balik balai... jauhhhh tuuuuu.... serting - seremban!

hanya sempat bersahur di hari pertama together je... minta maap ye yah!


sehari sebelum ayah dah siap belikan tulang... buek sup!

berejam jugak aku rebus nak bagi empuk.... berjaya gak ler... tulang je semata... ayah kata dalam 2 kilo lebih... harganya? RM 63.00... ๐Ÿ˜ฑ

naik lagi ke harga daging dengan tulang?

ayah cakap, daging je sekilo dah RM30.00.... tulang sekilo = RM 28.00... amboi... setahun sekali naik harga ye?

kalau tak silap tahun lepas daging sekilo = RM 28.00....

tu ayah tengah nak siapkan landskap laman rumah.... nak bertanding katanya... kategori kampung tercantik... owhh... aku de sebut hari tu.... blok felda tercantik yang betulnya........... kot! ๐Ÿ˜



Amie... yang culas makan nasi... tapi yang lain lajuuuuu.... tapi kalau ngan pengasuh, dia nak plak makan.... ehh... ehhh... camtu pulak yek... bak kata ayah, dulu along ngan angah pon sama je! tak mau mak suapkan... ayah jugak lah yang suapkan kat anjung ni!

ok... mampu sengeh je dengor ayah kabor gitu!


otw balik petang tu, singgah jap bazar Pilah.... dah beli macam2 tu, lupa nak beli kuih.... hasben stop jap kat Tanjong Ipoh... kuih takdo! banyak jual lauk je.... takpe, try singgah bazar lain...

jalan tak ler jammed petang tu... sempat ler sampai seremban sebelum berbuka... singgah jap ka bazar yang 1 ni... aku tak turun lah... stay dalam keto yo ngan anak2... maleh nak tempuh orang berasak - asak kat bazar tu dah... cukup la kat Pilah tadi... letih! sebab kat Pilah tadi 2 kali round, memula hasben ikut... kali kedua dia maleh... dok tepi je ngan Amie...

aku ler pusing 2nd round ngan anak2...


ni kali hasben la pi jengah sorang... ai and anak2 tunggu lam keta dediam... pon takdo kuih ehh... ramai yang jual lauk pauk je kat situ... de jual kuih tapi bak kata hasben... tinggal seketul dua je... tak sampai hati nak membeli ler tu...kih3....

maka, hari pertama tu berbuka tanpa kuih idaman... ade kuih tapi donut Opal... hmmm.... takpelah, Opal makan ler ngan Amie....

sekian, kisah awal Ramadhan aku...

to be cont.....


Segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA

Assalamualaikum semua. Dengan ini PapaG lancarkan satu segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA. Siapa nak angkat tangan. Untuk pengatahuan semua baru-baru ini Papaglamz telah melancakan Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz (klik disini).  Pelancaran Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni akan dapat membantu anda dalam membuat pemilihan shawl yang cantik, glamour, exclusive dan menarik untuk anda gayakan. Lebih-lebih lagi nak raya ni kan?



Korang nak cuba Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA? Mudah je. Jom join segmen yang PapaG buat ni. Klik kat banner di atas tu yer.

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz


Rabu, 8 Jun 2016

Before Ramadhan

Nak update entry yang satu ni punye lah payah... banyak bebenor dugaan ehh..


Pokok Bunga kertas mentua aku... yang satu masa dulu pernah jadi mangsa aku... hehehe

Masa mentua buatt majlis terima menantu, aku senyap2 petik bunganya untuk buat bunga rampai... tu pon dengan dibantu oleh biras aku jugak... kak rosnah... agagagagaaaaa....

line clear! petik cepat2.... teeeehehe...


maaf ya... bulan pose dah kan tapi since citer aku ni kisah back dated... so gambo ni aku tepek jugak. 

mana tau lepas ni boleh mendatangkan ilham nak masak apa balik nanti... kan? ayam kicap tu biasanya orang goreng dulu kan?

aku tak... yang ni lepas aku tumis bahan2 kisar ( bawang putih, bawang merah, halia, serbuk kunyit n lada putih + bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga )... aku masukkan ayam n kicap.... skali masak ngan kicap tu...

tak payah letak garam or serbuk perasa... once dah masak, letak ler sikit daun limau purut biar harum masakan tu.... 

simple je! 


tu lauk minggu lepas... masak macam lipas kudung tu... tapi in the end... aku teringin nak makan lauk telur kicap...

lauk2 yang lain tu biar anak2 n abahnyaa yang makan... ๐Ÿ˜„


dannnn... secawan air limau kasturi + madu... untuk melancarkan proses penghadaman yang tak berapa nak lancar ni...